ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Λίμνη Πλαστήρα
Ο ορισμός της απόλυτης ομορφιάς

Από τη Δώρα Μπακοπούλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Κι όμως, είναι έργο ανθρώπου! Κι ίσως, η μόνη φορά που μπορούμε να περηφανευόμαστε πως δεν είμαστε γεννημένοι μόνο για να καταστρέφουμε τη φύση αλλά και για να τη φτιάχνουμε. Γι αυτό το μαγικό τοπίο στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, που φέρει το όνομα Λίμνη Πλαστήρα, η φύση υπήρξε απλός συνοδοιπόρος. Γιατί ο ηθικός και φυσικός αυτουργός ήταν ο άνθρωπος. Βαφτίστηκε μάλιστα, έτσι επειδή ο στρατιωτικό και πολιτικός Νικόλας Πλαστήρας, ο επονομαζόμενος «Μαύρος Καβαλάρης» της Μικρασιατικής Εκστρατείας καταγόταν από το χωριό Μορφοβούνι της περιοχής.
Την ιδέα για τη δημιουργία της συνέλαβε πριν 80 ολόκληρα χρόνια ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Νικόλαος Πλαστήρας, με στόχο να αρδεύει και να υδροδοτεί τον κάμπο της Καρδίτσας. Το πρώτο ... λάκτισμα δόθηκε το 1959 όταν τα νερά του ποταμού Μέγδοβα κατέκλεισαν το εύφορο οροπέδιο της Νεβρόπολης.
Με τα έργα που ακολούθησαν στην περιοχή, η λίμνη κατέλαβε έκταση 25 τ.χλμ., έφτασε τα 14χλμ. πλάτος και τα 4 χλμ. βάθος.
Σήμερα, τμήμα των νερών καταλήγει με ειδικό αγωγό από υψόμετρο προς τον κάμπο και δίνει κίνηση στον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.

Στο πέρασμα των χρόνων, γύρω από τη Λίμνη αναπτύχθηκαν χωριουδάκια, που με την αθρόα προσέλευση ταξιδιωτών απ΄ όλη τη χώρα, εξελίχθηκαν σε εξαιρετικά οργανωμένους τουριστικούς οικισμούς. Νεράιδα, Πεζούλα, Νεοχώρι, Μούχα, Κρυονέρι, Κερασιά, Άγιος Αθανάσιος, Λαμπερό είναι οι δημοφιλείς οικισμοί της Θεσσαλίας, που «αγκαλιάζουν» τη λίμνη, προσφέροντας στους ντόπιους και τους επισκέπτες μοναδική θέα. Διαθέτουν προσεγμένες τουριστικές επιχειρήσεις, απόλυτα ταιριασμένες με το περιβάλλον, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τη Λίμνη Πλαστήρα στην αναμονή του χειμώνα, για να προλάβετε να οργανώσετε εδώ την πρώτη σας χειμερινή εκδρομή. Η περιοχή ενδείκνυται για υπέροχες αποδράσεις τέτοια εποχή. Αρκεί να γνωρίζετε ότι τόσο οι ξενώνες των χωριών περιφερειακά της Λίμνης, όσο και η ατμόσφαιρα βγάζουν μια απίθανη ζεστασιά, όχι με την έννοια της θερμότητας αλλά της αισθητικής. Έτσι κι αλλιώς, το τοπίο είναι τόσο φιλόξενο, που βγαίνοντας απ΄ το μπουμπουνιστό τζάκι του κάθε ξενώνα, θα «πνιγείτε» στην αγκαλιά των ελάτων και των καστανιών, που στα τέλη κάθε φθινοπώρου πανηγυρίζουν την αναγέννησή τους.

 

Απ΄ όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν ξεκινήσετε λοιπόν, βάλτε ως πρώτο προορισμό την Καρδίτσα κι από κει, στα 20 χλμ. περίπου είστε κιόλας στον πρώτο οικισμό στην ανατολική όχθη της λίμνης, στον Άγιο Αθανάσιο. Ο περιφερειακός δρόμος, που σας κρατάει συνέχεια σε οπτική επαφή με τη λίμνη, θα σας επιτρέψει να περάσετε απ΄ όλα τα χωριουδάκια της περιοχής, επιλέξετε εκείνο της αρεσκείας σας, με την καλύτερη θέα και να εγκατασταθείτε για τις μέρες της απόδρασης.
Οδηγώντας προς το νότο, θα συναντήσετε την οινοπαραγωγική Καστανιά κι από κει, ακολουθώντας το δρόμο για τη γραφική Μούχα, στο νότιο άκρο της λίμνης, θα βγείτε στο καλύτερο σημείο οπτικής πρόσβασης προς το εντυπωσιακό φράγμα του Μέγδοβα, που τη νύχτα φωταγωγείται. Μπελοκομύτης λέγεται ο επόμενος σταθμός σας, στη δυτική πλέον όχθη της Λίμνης, αλλά πριν φτάσετε εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε από το δρόμο την Ιερά Μονή της Πελεκητής, σκαρφαλωμένη στους απόκρημνους βράχους. Παραμένετε στο δρόμο που «κυκλώνει» τη Λίμνη και συναντάτε το ιστορικότερο χωριό της περιοχής, διότι διετέλεσε και πρωτεύουσα των Αγράφων γνωρίζοντας σημαντική άνθιση. Έτσι δικαιολογείται και η έκταση του χωριού. Μην το αφήσετε στα γρήγορα. Αξίζει τον κόπο να περπατήσετε το χωριό, που διαθέτει και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και Βοτανικό Κήπο!

Ανηφορίζοντας προς το Βορρά της λίμνης, θα συναντήσετε τα Καλύβια της Πεζούλας κι από κει θα πάρετε το δρόμο προς το βουνό, όπου στα 1120 μ. υψόμετρο, θα βρείτε τη Νεράιδα, όνομα και πράμα. Πρόκειται για στολίδι, τόπο παραμυθένιο, «πνιγμένο» στα πεύκα, τα έλατα, τις οξιές, τις καστανιές. Η θέα από εδώ προς τη λίμνη και τα Άγραφα, σού κόβει την ανάσα.
Κουτσοδήμος, Κρυονέρι, Κερασιά, οι επόμενοι προορισμοί σας καθώς φτάνετε πια στο βόρειο άκρο της λίμνης για να καταλήξετε στο Μορφοβούνι, το χωριό του Πλαστήρα, απ΄ όπου μη λησμονήσετε να προμηθευτείτε κρασί και τσίπουρο. Ένα από τα points της περιοχής, είναι οι ψησταριές, οι ταβέρνες και οι καφενέδες, που σφύζουν από κόσμο.

Αυτά από μας κι όλα τα υπόλοιπα, θα προκύψουν από τη δική σας εξερεύνηση. Θα πρέπει μόνο να ξέρετε ότι η λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται ακόμα και για τους λάτρεις των σπορ. Στο Κρυονέρι υπάρχει Ιππικός Όμιλος, στα Καλύβια ενοικιαζόμενα mountain bikes, τα δασικά μονοπάτια φέρουν ειδική σήμανση για τους πεζοπόρους και η λίμνη είναι γεμάτη Κυπρίνους, Πέρκες, Πέστροφες και Ασπρόψαρα για τους ψαράδες. Χρόνο και κέφι να 'χετε.

Πού θα μείνετε
(κωδικός 24410)
Στους ξενώνες της Καστανιάς (94155/94855), του Μενσενικόλα (95419), του Νεοχωρίου (93190/93151/93444/93108), της Πεζούλας (92448/92860) ή
Στα ξενοδοχεία «Ν. Πλαστήρας» στη Νεράιδα (92460), Ναϊάδες (93333/93380), «Ανατολή» (93063) και «Αγνάντι» (93190) στο Νεοχώρι, και «Πεζούλας» (92448), «Μέγδοβας» (92377/92387) στην Πεζούλα.
Εκτός από αυτά που σας προτείνουμε, υπάρχουν κι αρκετά ακόμη νέα. Βλέπετε, η επισκεψιμότητα έφερε πολλά καλά στην περιοχή και μεταξύ άλλων, έστρεψε τη ντόπια νεολαία στον τουρισμό. Οι ξενώνες ξεφυτρώνουν σα τα μανιτάρια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Νομαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού -21592
  • Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Αναψυχής Καρδίτσας -27824, 42429
  • Συνεταιρισμός Γυναικών Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα -95164
  • Κέντρο Οικοπεριπέτειας «Ταυρωπός» - 92552
  • Πρατήριο Καυσίμων Κρυονερίου (το μόνο της λίμνης!)- 92353

 

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία