Η ιστορία της οξοποιίας Βάττη

Η ιστορία της οικογενειακής οξοποιίας Βάττη ξεκινά πριν από σχεδόν 80 χρόνια, το 1938.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Δ. Βάττης, ήρθε από την Κωνσταντινούπολη το 1931 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε χημικός τροφίμων. Σε μία εποχή που η ειδικότητα αυτή δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα, βρήκε εύφορο έδαφος για το ανήσυχο πνεύμα του. Αφού για μερικά χρόνια ασχολήθηκε με τη βιομηχανία γάλακτος, οίνου, χυμών, οινοπνευματωδών (ούζο, βερμούτ, λικέρ) και άλλα, άνοιξε συνεταιριστικά την «Οξοποιία ΣΤΑΡ» το 1938 στο Βοτανικό. Με την γνώση και την τεχνογνωσία του, γρήγορα ξεπέρασε τα ποιοτικά δεδομένα της εποχής και έθεσε τον πήχη στην κορυφή. Μέσα από τις δύσκολες και ταραχώδεις εποχές της κατοχής και του εμφυλίου, η επιχείρηση κρατήθηκε ζωντανή και το 1952 εξαγοράστηκε πλήρως. Χαίροντας της πλήρους εκτιμήσεως της αγοράς και της βιομηχανίας τροφίμων της χώρας όλης, καθώς και των κρατικών χημικών υπηρεσιών, ο Κωνσταντίνος Δ. Βάττης διετέλεσε για σειρά δεκαετιών και πρόεδρος του Συλλόγου Οξοποιών Ελλάδος.

Το 1978 ο Κωνσταντίνος Δ. Βάττης κάνει συνέταιρό του τον νεότερο γιό του Νικόλαο. Έχοντας περάσει και τις συμπληγάδες του κινήματος των συνταγματαρχών, η εταιρία περνάει σε νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Ξεκινούν οι πρώτες μικρές εξαγωγές και οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικής ετικέτας. Το 1981 ο Νικόλαος Βάττης αναλαμβάνει πλήρως την εταιρία και τη μετονομάζει σε «Οξοποιία Βάττη (ΣΤΑΡ)» συνεχίζοντας την ποιοτική παράδοση. Η οικογενειακή νοοτροπία της υγιούς ανάπτυξης χωρίς τραπεζικό δανεισμό απέφερε καρπούς και οδήγησε στην κατασκευή νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο Αττικής. Δυστυχώς πριν την μετακόμιση, μία σειρά από «κανόνια» στην αγορά εξανάγκασε την εταιρία σε συρρίκνωση για αρκετά χρόνια. Τελικώς η μεταφορά των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2006.

Το 2010 ο Νικόλαος Βάττης συνταξιοδοτείται και τη σκυτάλη παίρνει ο γιός του Κωνσταντίνος Ν. Βάττης. Ως απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την καθοδήγηση του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος Ν. Βάττης συνεχίζει την παράδοση της ποιότητας στο ξύδι. Μέσα στο δύσκολο οικονομικό τοπίο της Ελλάδας, η εικόνα της εταιρίας εκσυγχρονίζεται. Ξεκινά η παραγωγή μηλόξυδου και βαλσαμικού όξους με ποιοτικές προδιαγραφές πέραν αυτών της αγοράς και αναβαθμίζεται η πιστοποίηση της εταιρίας σε FSSC 22000. Στη συνεχή προσπάθεια για την επιβεβαίωση της ποιότητας των προϊόντων, συνάπτηκε συμφωνία με εξωτερικό εργαστήριο αναλύσεων. Ακολουθώντας την ίδια νοοτροπία περί τραπεζικού δανεισμού, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να ξαναγνωριστεί η αγορά με την εταιρία και τα προϊόντα της, κρατώντας ταυτόχρονα ανοιχτά τα μάτια στους όλο και περισσότερους άπορους που αφήνει πίσω της η κρίση. Με χαμηλό προφίλ βοηθά τους συνανθρώπους μας μέσα από φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τιμάται από τον όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων το 2014 για το έργο του.

Με προσοχή και θάρρος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες ο Κωνσταντίνος Ν. Βάττης καταφέρνει να ανεβάσει τη θέση της εταιρίας. Με τη βοήθεια των συνεργατών του κατάφερε να διευρύνει το δίκτυο διανομών σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, καθώς και να βοηθήσει την Ελληνική βιοτεχνία/βιομηχανία τροφίμων στην ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων.

Το 2016 και το 2017 εκθέτονται τα προϊόντα στην έκθεση τροφίμων EXPOTROF. Μέσω χορηγιών στις εκθέσεις γίνεται ένα πρώτο βήμα καλύτερης γευστικής γνωριμίας και επικοινωνίας με το κοινό. Ταυτόχρονα το 2016 το Βαλσαμικό Όξος Βάττης βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης ποιότητας και γεύσης iTQi με χρυσό αστέρι, αναγνωρίζοντας την επιμονή της εταιρίας στην ποιότητα των προϊόντων.

Σε μία προσπάθεια να επεκταθεί η τοποθέτηση των προϊόντων, επήλθε συμφωνία μέσα στο 2017 με τον όμιλο ΕΛΕΤΑ και τα Super Market PROTON. Το απαύγασμα 80 χρόνων ιστορίας και εμπειρίας αποκτά πλέον τρόπο επαφής με το καταναλωτικό κοινό όλης της επικράτειας!

 

Η εταιρία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές σύστημα διαφύλαξης ποιότητας FSSC22000 από τον διεθνούς φήμης οργανισμό TUV Nord.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η εταιρία διενεργεί σε όλα τα προϊόντα αυστηρότατους ποιοτικούς ελέγχους, οι οποίοι διασταυρώνονται από εξωτερικούς συνεργάτες.

ΞΥΔΙ

Το Ξύδι Vattis είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν και οι πρώτες ύλες είναι από όλη την Ελληνική επικράτεια. Τη διαδικασία μας την έμαθε ο παππούς μας για το σταφύλι και την ακολουθούμε και στο μήλο.

Ουσιαστικά πρόκειται για διπλή ζύμωση των σταφυλιών.

Κατά την παραλαβή γίνεται δειγματοληπτικά έλεγχος και χρωματικός διαχωρισμός. Ακολουθεί το πάτημα και η πρώτη ζύμωση, κατά την οποία τα σάκχαρα του σταφυλιού μετατρέπονται σε αλκοόλη με τη βοήθεια του «μύκητα του κρασιού». Είναι η ίδια διαδικασία με του κρασιού, μόνο που δε μας ενδιαφέρει η ποιότητά του. Μετά από ένα πολύ πρόχειρο φιλτράρισμα, περνάει στη δεύτερη ζύμωση, από την οποία και θα βγει τελικά το ξύδι. Στη φάση αυτή, αναλαμβάνει δράση ο ζυμομύκητας του ξυδιού, ο οποίος μετατρέπει την αλκοόλη σε οξύ (όπως ακριβώς μαθαίναμε και στη χημεία του λυκείου).

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, με όλα τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία του σταφυλιού και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ως τα πιο επιφανή αναφέρονται η προστασία από στομαχικές και εντερικές διαταραχές και η βοήθεια στην προστασία της καρδιάς.

Διαφορετικές Χρήσεις- Συμβουλές

Οι παλιές νοικοκυρές θα γνωρίζουν, ίσως, ότι το ξύδι είναι ότι καλύτερο για το καθάρισμα των επιφανειών, αφού σπάει τα άλατα και λιώνει τα λίπη, αφήνοντας μία ευχάριστη οσμή στο χώρο.

Για τα μικρά παιδιά που έχουν προβλήματα με τις ψείρες, μπορείτε να τους βάλετε ένα ποτηράκι αραιωμένο ξύδι στα μαλλιά, να το αφήσετε κλειστό για 1-2 ώρες και απλά να χτενίσετε το παιδί πριν το λούσιμο. Θα ανακαλύψετε πως δεν έχει μείνει ούτε ψείρα ούτε κόνιδα στα μαλλιά του παιδιού και όλα αυτά χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων.

Για τα θολά ασημικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο λευκό ξύδι. Βάλτε δύο κούπες ξύδι να ζεσταθούν, στη συνέχεια βάλτε το σε ένα λεκανάκι και προσθέστε μία κουταλιά χοντρό αλάτι και βουτήξτε μέσα τα ασημικά σας για πέντε λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό και σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανάκι.

Πιάσανε μελίγκρα τα φυτά σας; Σε μισό λίτρο νερό προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι και ψεκάστε με το μίγμα. Χωρίς χημικά και φάρμακα θα ηρεμίσετε από τη μελίγκρα άμεσα και πιο μόνιμα. Το ξύδι δεν πειράζει το φυτό, αλλά ούτε το έντομο, απλά το απωθεί!

ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

Το Βαλσαμικό ξύδι Vattis είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, χωρίς πρόσθετα χημικά, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες.

Πρόκειται για το πάντρεμα της παράδοσης με το νέο. Ο παππούς μας έμαθε να φτιάχνουμε το καλύτερο ξύδι και ο εγγονός εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία και δημιούργησε τον ιδανικό συνδυασμό. Προκύπτει από την προσθήκη μούστου κατά την επεξεργασία του ξυδιού.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του σταφυλιού και οι μηδενικές πρακτικά θερμίδες του το έχουν κάνει έναν ιδανικό σύμμαχο στην ισορροπημένη διατροφή, ενώ η γλύκα του μούστου δίνει στο φαγητό και τη σαλάτα ανυπέρβλητη γεύση.

Χρήση-Συμβουλές

Πέρα από τη σαλάτα, το Βαλσαμικό ξύδι Vattis προτείνεται και για συνταγές κρεατικών. Το μυστικό είναι να περαστεί το κρέας από τη μηχανή του σνίτσελ για να σπάσουν οι ίνες όσο γίνεται περισσότερο. Το ξύδι θα σφίξει λίγο το κρέας και θα του δώσει μία υπέροχη υφή.

  • Αφήστε την μπριζόλα να ψηθεί στο φούρνο με βαλσαμικό ξύδι και απολαύστε μία τελείως διαφορετική γεύση.

  • Αντί για κουρκούτι στο σνίτσελ βάλτε απλά αλεύρι και προσθέστε βαλσαμικό ξύδι μόλις πάρει χρώμα. Θα καραμελώσει και θα κάνει μία υπέροχη σάλτσα.

Τελευταία έχει γίνει της μόδας να χρησιμοποιείται το βαλσαμικό ξύδι και για cocktails.

ΜΗΛΟΞΥΔΟ

Είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας φυσικό προϊόν. Τη διαδικασία που μας έμαθε ο παππούς μας για το σταφύλι, την ακολουθούμε πιστά και στο μήλο.

Ουσιαστικά γίνεται η ίδια διπλή ζύμωση στο μήλο.

Κατά την παραλαβή γίνεται δειγματοληπτικά έλεγχος των μήλων. Στη συνέχεια θα πατηθούν και θα γίνει η πρώτη ζύμωση. Πρακτικά έτσι παρασκευάζεται και ο μηλίτης, μόνο που δε μας ενδιαφέρει η συγκράτησή του σε αυτή τη μορφή. Στη δεύτερη ζύμωση μετατρέπεται η αλκοόλη σε οξύ. Όπως γίνεται και στο ξύδι από σταφύλι, το προϊόν διατηρεί όλα τα αρώματα του μήλου. Το χρήσιμο για τον καταναλωτή είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, το άρωμα του μήλου δυναμώνει, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα απλό πρόσθετο άρωμα.

Άλλες Χρήσεις

Χρησιμεύει σε ότι και το ξύδι από σταφύλι, αλλά έχει και δικιές του χάρες.

Διαλυμένο σε νερό χρησιμοποιείται για να σταματήσει τις βραδινές κράμπες, να βοηθήσει τον οργανισμό να επανέλθει μετά από άσκηση και κόπωση, να τονώσει και να ισορροπήσει τον οργανισμό.

Βοηθάει και στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, κάνοντάς το ιδανικό σύμμαχο για τους διαβητικούς.

ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Η σάλτσα λεμονιού Vattis είναι ένα φυσικό προϊόν και αποτελεί την ιδανική γευστική λύση όταν δεν είναι εύκαιρο ένα λεμόνι.

Πρόκειται για αραιωμένο και φιλτραρισμένο χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μένουν ιζήματα στο ποτό και δεν αλλοιώνεται η γεύση και το χρώμα του. Ταυτόχρονα συγκρατεί σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του λεμονιού, κάνοντάς το ένα δυνατό σύμμαχο στην ισορροπημένη διατροφή και την υγεία.

Χρήσεις-Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε το στα μαρινάρισμα το κρέατος πριν το βάλετε στη θράκα. Ρίξτε και λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στο ψήσιμο και καλή σας όρεξη!

Χρησιμοποιείστε το σε ποτά που βάζετε χυμό λεμονιού ή λεμονάδα για καλύτερη γεύση και πιο σωστό άρωμα.

Σπάει τα άλατα σε ποτήρια και πιάτα. Κάντε ένα διάλυμα με νερό και γεμίστε τα ποτήρια και τα πιάτα για μερικές ώρες πριν το πλύσιμο. όλοι οι λεκέδες θα εξαφανιστούν.

Αναμίξτε το με λίγο αλάτι και τρίψτε τις ευαίσθητες μεταλλικές επιφάνειες για να γυαλίσουν.

Σε συνδυασμό με τον ήλιο λευκαίνει τα ρούχα. Σε μία λεκάνη με νερό βάλτε 1 κούπα σάλτσα λεμονιού και λίγο απορρυπαντικό. Ξεπλύντε και κρεμάστε τα στον ήλιο

 

COMPANY PRESENTATION

VATTIS Vinegar factory is the oldest vinegar company of Greece. Established in 1938 by Konstantinos D. Vattis, the foremost concern of the company has always been to produce quality products and satisfy all customers.

For three generations our family has tried to be consistent, winning the trust of consumers and collaborators alike. Moreover we have always tried to be helpful to the community by providing our products freely to poverty organizations as UNESCO.

Since 2010 our company radically improved its quality systems' control by implementing FSSC 22000/2010, yearly audited by TUV Nord.

Our company's products at the moment include the following:

  • GRAPE/WINE VINEGAR

VATTIS vinegar is a completely natural product and it's raw materials come from all over Greece. Our grandfather taught us the methodology used for grape wine vinegar.

Essentially it is a double fermentation of the sugars of gapes.

The first one turns the sugars in the grape to alcohol, turning the grape juice to wine. As we are not interested in the quality of the wine, it is roughly filtered and sent for the second fermentation. At this stage the fungus (yeast) feeds on the alcohol producing acetic acid, turning wine into vinegar.

The end product is completely natural and holds most of the antioxidants of grapes. Vinegar also benefits health quite a bit. Most notably, it helps protect from stomach and bowel disorders and protects the heart.

It can also be used as a natural cleaning agent, the best louse protection, aphid repellant for plants, and even shine metallic parts.

  • APPLE CIDER VINEGAR

VATTIS apple cider vinegar is natural and follows the same rules grandpa taught us for grapes. It basically follows the same double fermentation, keeping all the aromas and antioxidants of apples.

If anyone wishes to verify the quality of apple cider vinegar, all they need to do is leave the bottle open. If the apple scent gets stronger over time, they have a good quality product.

Apple cider vinegar keeps all the health benefits of wine vinegar and adds some more. It is an excellent blood sugar regulator, it helps stop cramps and exercise soreness.

  • BALSAMIC VINEGARS

VATTIS balsamic vinegars are produced by adding must during the second fermentation of vinegar. They are natural products and NO colorings, sweeteners or chemical aromatics are added.

The minimal calories of must and the antioxidants of grapes make these products perfect for a well-balanced diet, while their sweet and sourness give salads and food exquisite taste. The chefs and sommeliers of iTQi agreed with us in 2016.

VATTIS Valsamico is a quality product that can be used beyond salads. As it contains no coloring agents, cooking it will not give any bitter aftertastes. Try pot cooking veal and adding some for the last 5 minutes. Put meat of vegetables in the oven with some Valsamico in the sauce for a completely different taste. The latest trends also use it in cocktails.

  • BALSAMIC NATURAL CREAMS

VATTIS balsamic creams bring the most out of our iTQi Gold STAR awarded balsamic vinegar, by naturally condensing it and mixing it with fruit juices. The natural condensation process takes more time, but has an unparalleled result.

Use it in your salads and let your taste buds explore the fruity sweetness followed with a splice of acidity at the end. It's all fruit, so even meat-eaters only will enjoy it on a juicy stake.

  • BALSAMIC INDUSTRIAL CREAMS

Using the same products that the Chefs and Sommeliers of iTQi valued so highly and mixing in concentrated fruit juices and xanthan gum, we make balsamic creams of exceptional quality.

Our balsamic creams are gluten free and GMO free. For everyone that likes to decorate their dishes with something tasty.

  • LEMON DRESSINGS

It is not always easy to find lemons. VATTIS lemon dressing is the perfect substitute for a lemon.

Natural and filtered, it leaves no residues and sediments, but keeps all the sent, flavor and antioxidants of lemons.

Use it in salads, cocktails or marinate some meat (along with some salt, pepper and oregano) and . bon appetite!

 

VATTIS-Vinegar and Lemon dressing Factory


3 Chiou street, Thesis Agios Georgios, 19300, Aspropyrgos, Greece


Tel: +30 210 5596206 Fax: +30 210 5584158

email: info@vattis-vinegar.com


www.vattis-vinegar.com