Ποιοι είμαστε

Γεννήθηκα στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου το έτος 1955.Μαθήτευσα στο δημοτικό σχολείο των Απολλώνων και στη συνέχεια στο Βενετόκλειο γυμνασιο.

Απο τα μαθητικά μου χρόνια ασχολούμουν με την ζωγραφικη και τα πρώτα ερεθίσματα στον τομέα της αγιογραφίας τα έλαβα από κάποια εργα του θείου μου Στέργου Συρίμη,αδερφού του πατέρα μου Περικλη.

Δυστύχως δεν μπορεσα να μαθητεύσω δίπλα του λόγο του πρόωρου θανάτου του.Στην συνέχεια ασχολήθηκα με τον τομεα του τουρισμου. Επειτα από χρόνια άρχισα να μελετώ την τέχνη της αγιογραφίας οπου και ήθελα να ασχοληθω με αυτήν αποκλειστικά. Ετσι ξεκίνησε η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως παραδοσιακός αγιογράφος έργων βυζαντινής τέχνης δημιουργώντας ένα εργαστηριο που λειτουργεί έως και σήμερα στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Η επαγγελματική μου δραστηριότητα περιλαμβάνει εκτός των φορητών εικόνων και την ιερογράφηση και διακόσμηση ιερών ναών.Τα τελευταια χρόνια συνεργαστηκα ως επιμορφωτής του χειροτεχνικού κέντρου Ροδου(Eurocraft). Επίσης διετέλεσα ως επιμορφωτής στα εκπαιδευτήρια της Ν.Ε.Λ.Ε. Τελος θα ήθελα να αναφέρω τους συνεργάτες μου οι οποίοι είναι, η σύζυγος Τάρια και ο γιός μου Περικλής.

Ναοί που έχουμε αγιογραφήσει

¶ξιον Εστί (Κοσκινού)
Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω (Θεολόγος)
¶γιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Θεολόγος)
Μεταμόρφωση του Σωτήρως (Παστίδα)
Αγία Κυριακή (Παστίδα)
Αγία Κυριακή (Αφάντου)
¶γιος Γεώργιος (Αφάντου)
Αγία Αικατερίνη (Σάλακος)
¶γιος Εφραίμ ¶ρχων Μιχαήλ (Κοσκινού)
¶γιος Δημήτριος (Κοσκινού)
¶γιοι Πέτρος Παύλος (Απόλλωνα)
Παναγιά Ιεροσολυμιτισσα(Κρεμαστή)
Αποτομή Αγιου Ιωάννη (Κάλαθος)
¶γιος Ευστάθιος (Απολλακιά)
¶γιος Σεραφείμ του Σαρώφ (Νήσος Σύμη)
Γεννέσιο Θεοτόκου (Νήσος Τήλος)
Αγία ¶ννα (Αφάντου)
Αγία Ειρήνη- Μεταμόρφωση Σωτήρως (Αφάντου)
¶γιος Προκόπιος (Απόλλωνα)
¶γιος Ιωάννης ο Ελεήμων – Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης (Νήσος Σύμη)Τέμπλα και εικόνες Προσκυνηταριών

Ιερά Μητρόπολη Ρόδου
Επισκοπείο Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου
Ιερά Μονή Παραμυθίας (Αφάντου)
Ιερά Μονή Παντάνασσης (Σορωνη)
Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος (Ρόδος)
Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Απολλώνων
Μεταμόρφωση του Σωτήρως (Marietta, Georgia, USA)
Ιερός Ναός Προφήτου Ηλία (Καναδάς)

 

Λίγα λόγια για τον τρόπο αγιογράφησης των εικόνων

Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για την αγιογράφηση της εικόνας είναι σκόνες αγιογραφίας αναμεμιγμένες με κρόκο αυγού, λευκό κρασί ή ξύδι και ελάχιστη ποσότητα αγιασμού.

Εφόσον βρεθεί και επεξεργαστεί το ξύλο, κολλάμε στη επιφάνεια βαμβακερό η λινό ύφασμα με φυσική κόλλα (κόλλα από δέρμα κουνελιού). Έπειτα από μερικά 24ωρα ζεσταίνουμε μείγμα κόλλας σε περίπου 50 C και ανακατεύουμε με κιμωλία.

Έτσι δημιουργείται ένα ημίρρευστο μείγμα προετοιμασίας με το οποίο περνάμε αλλεπάλληλες στρώσεις (10-12) πάνω στην επιφάνεια όπου έχουμε κολλήσει το ύφασμα και αφήνουμε το υλικό να στεγνώσει μερικά 24ωρα. Αφού στεγνώσει η προετοιμασία, τρίβουμε την επιφάνεια έως ότου γίνει λεία και επίπεδη.

Στη συνέχεια σχεδιάζουμε το θέμα, χαράζουμε και περνάμε με βερνίκι γομαλάκας τα μέρη όπου θα επικολληθούν φύλλα χρυσού 22-24 καρατίων και ακολουθεί το χρύσωμα. Το επόμενο στάδιο είναι η έναρξη αγιογράφησης της εικόνας. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο αφήνουμε την εικόνα να στεγνώσει και έπειτα την βερνικώνουμε με 100% φυσικά βερνίκια όπως σανδαράκα, δάμαρι ή μαστίχα Χίου παρέχοντας την δυνατότητα μετά από πολλά έτη, την εύκολη αποβερνίκωση και συντήρηση της εικόνας.

Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και εικόνες μέσα από τα site μας
www.sirimis.gr και www.sirimis.com