Ευάγγελος Καλούσης

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Ο ΣΕΒΤ εκπροσωπεί την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αποστολή του ΣΕΒΤ είναι η ανάπτυξη και διατήρηση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον κλάδο και ελκυστικού για τις επενδύσεις μέσα στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, μπορούν να αναπτυχθούν και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών και της κοινωνίας.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, παραμένει η πρώτη βιομηχανική δύναμη της χώρας. Είναι ένας κλάδος δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής και έχει κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 14,2 δις €. Παράλληλα είναι μία τεράστια εξαγωγική δύναμη της χώρας, η πρώτη μετά τα πετρελαιοειδή, με συνολική αξία εξαγωγών 4,1 δις € και συνεχώς αναπτυσσόμενη εξαγωγική παρουσία και δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με δεδομένο ότι η οκταετία 2009-2017 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις που άγγιξαν τόσο τους καταναλωτές όσο και ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης. Ωστόσο, ο κλάδος αντιστέκεται σθεναρά και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο ΣΕΒΤ, ως εκπρόσωπος αυτού του σημαντικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι μονόδρομος και έχει ξεκάθαρους στόχους για τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό έργο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, αναπτύσσουμε τις δράσεις μας γύρω από 4 καίριους πυλώνες: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα ως προς την εξωστρέφεια, θεωρούμε ότι αποτελεί, σήμερα περισσότερο από ποτέ, κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία της χώρας και είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την καινοτομία και την ποιότητα.

Για την Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν αξίες αδιαπραγμάτευτες. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, παράγει και εξάγει ποιοτικά, ασφαλή και ανταγωνιστικά προϊόντα για την ελληνική και διεθνή αγορά. Προϊόντα που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους και την ποιοτική τους υπεροχή, στηρίζουν την ελληνική αγροτική παραγωγή, αξιοποιώντας τις εξαιρετικής ποιότητας & φήμης ελληνικές αγροτικές πρώτες ύλες και προάγουν την ελληνική διατροφή.

Επιπλέον, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έχουν ήδη αναληφθεί ουσιαστικές ενέργειες που προωθούν την εξωστρέφεια και την καινοτομία μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Αξίζει να αναφέρω τον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, καθώς και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα και τα Brokerage Events. Μέσα από αυτές τις δράσεις προάγεται η συνεργασία της Βιομηχανίας μας με τους φοιτητές, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων, ποιοτικών προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις και τις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Εστιάζουμε επίσης σε δράσεις για προώθηση προτάσεων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες των μελών του Συνδέσμου. Σε αυτό τον άξονα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων δημιούργησε μια φιλική, εύκολη στη χρήση και συνεχώς αναβαθμιζόμενη Πλατφόρμα (http://www.sevt.gr/gr/categories-export-list), η οποία περιλαμβάνει Ελληνικά Εξαγόμενα Προϊόντα Διατροφής των Μελών σε 5 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά). Η Πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο να εντοπίσουν συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα διατροφής, τις βιομηχανίες που τα παράγουν και να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Παράλληλα, ενισχύουμε τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια του κλάδου συμμετέχοντας ενεργά σε μεγάλες εκθέσεις όπως η FOOD EXPO, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική έκθεση προώθησης εξαγωγών ειδών διατροφής στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά στην αγορά της Γερμανίας, πολλές εταιρείες-Μέλη μας έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με αντίστοιχες γερμανικές εταιρείες, ενώ η διεθνής έκθεση ANUGA αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για το ελληνικό επιχειρείν.

Στόχος μας στη Βιομηχανία Τροφίμων είναι να αποτελέσουμε με τις θέσεις και τη σκληρή δουλειά μας έναν πόλο σταθερής προοπτικής σε μια εποχή ρευστότητας και αβεβαιότητας. Με γνώμονα την ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των καταναλωτών μας αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας, συνεχίζουμε το έργο μας με συνέπεια, παράγοντας διαρκώς ασφαλή, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα για όλους.

Ρόλος & Αποστολή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Ο ΣΕΒΤ εκπροσωπεί την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μέλη του είναι Κλαδικοί Σύνδεσμοι, αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του Κλάδου των Τροφίμων.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ως φορέα που εκπροσωπεί την οργανωμένη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και εκφράζει τη σύγχρονη επιχείρηση, είναι η ανάπτυξη και διατήρηση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον κλάδο και ελκυστικού για τις επενδύσεις μέσα στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, μπορούν να αναπτυχθούν και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται αποτελεσματικά με σκοπό την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Το έργο του ΣΕΒΤ στηρίζεται σε επιστημονικές έρευνες, αξιόπιστη διαχείριση δεδομένων και αποτελεσματική επικοινωνία εντός του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ. Ο ΣΕΒΤ έχοντας ως προτεραιότητα τα Μέλη του θέτει στην πρώτη θέση την ασφάλεια των τροφίμων, την ποιότητα, τη διατροφή και υγιεινή διαβίωση, την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και ανάπτυξη, την καινοτομία και την αειφορία.

Στην αποστολή του αυτή και σε συνεργασία με τα Μέλη του λειτουργεί ως ενεργός, αφοσιωμένος και υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και επιδιώκει να βελτιώσει την αντιπροσωπευτικότητα του ενώ παράλληλα ενισχύει και προάγει τις πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες του, αλλά και τον πλούτο, την ποικιλία και τις παραδόσεις του. Ο ΣΕΒΤ και τα Μέλη του στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών, συνεχίζοντας απρόσκοπτα να ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών με την παροχή και διάθεση ασφαλών, ποιοτικών και στις καλύτερες δυνατές τιμές προϊόντων, τα οποία παράγονται μέσα από βιώσιμες διαδικασίες και σύγχρονες τεχνολογίες. Ο ΣΕΒΤ στοχεύει επίσης στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα της Ελληνικής Βιομηχανίας και στην αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς της στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων καταναλωτών.

Η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας όσον αφορά στον κύκλο εργασιών και την προστιθέμενη αξία. Ο Κλάδος διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός σταθερού, ανταγωνιστικού και ισχυρού μεταποιητικού τομέα και είναι ένας από τους λίγους βιομηχανικούς κλάδους της Ελλάδας, που έχει καταφέρει να κρατήσει υψηλά τα επίπεδα παραγωγής του.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Λεωφ. Κηφισίας 340, 154 51 Νέο Ψυχικό

T: 210 6711177, F: 210 6711080

Ε: sevt@sevt.gr

www.sevt.gr