Pharmathen

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία με το Παγκόσμιο Κύρος

H Pharmathen είναι μία αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1969, με έδρα την Αθήνα. Με αιχμή της επιχειρησιακής της λειτουργίας την επιστημονικότητα, η Pharmathen κατέχει ένα διευρυμένο portfolio προϊόντων που διατίθενται παγκόσμια και περιλαμβάνει πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα καθώς και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυση της, η Pharmathen αποτελεί εταιρεία - μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα, η εξαγωγική της δραστηριότητα αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους, έχοντας δημιουργήσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας.

Με τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, η Pharmathen καλύπτει στη δραστηριοποίησή της όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη, έως την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων. Παράλληλα, απασχολεί στην Ελλάδα περισσότερους από 150 ερευνητές, επενδύοντας πάνω από €20 εκ. σε ετήσια βάση για την έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, εξάγοντας προϊόντα και υπηρεσίες σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς.  Tα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων R&D της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε και τα δικαιώματα αυτών έχουν εκχωρηθεί στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες από την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Νότιο Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο στρατηγικός της σχεδιασμός της εταιρείας δίνει έμφαση στο τρίπτυχο: Έρευνα-Εξωστρέφεια – Επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό η Pharmathen έχει πλέον αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ κατέχει  65 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας για αναπτύξεις της, τα οποία έχουν κατατεθεί με παγκόσμια εμβέλεια και έχουν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους Οργανισμούς (EPO, USPTO). Επιπλέον, πρόσφατα η εταιρεία έκανε και την δυναμική της είσοδο στον τομέα των πρωτοτύπων φαρμάκων και καινοτόμων τεχνολογιών.

Αποτέλεσμα της εξωστρεφούς πολιτικής και της έμφασης που δίνει η εταιρεία στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομίας είναι η ραγδαία αύξηση των μεγεθών κατά την τελευταία οκταετία, ξεκινώντας με κύκλο εργασιών της τάξης των €12,1 εκ. το 2003 και φτάνοντας στα €178 εκ. για το 2013. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές της Pharmathen σημείωσαν αλματώδη αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία και σήμερα αντιπροσωπεύουν πάνω από 75% του κύκλου εργασιών της. Τα σημαντικά οικονομικά μεγέθη της Pharmathen την κατατάσσουν ανάμεσα στις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες και τις 150 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία συχνά γίνεται αποδέκτης σημαντικών διακρίσεων και βραβείων.

Βασικός άξονας της στρατηγικής της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας της στις αγορές της ΕΕ. και της Αμερικής, με το λανσάρισμα νέων προϊόντων και η παράλληλη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές όπως π.χ. της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Τέλος, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει και στην ελληνική αγορά, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορά την εκπροσώπηση αρχικά των διεθνών brands Nuxe, Bioderma και Gum, στην Ελλάδα, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.

Στη Pharmathen, «δημιουργούμε έναν κόσμο που θέλουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά μας».
Τεχνολογία
LAI: η παγκόσμια ερευνητική πρωτιά της Pharmathen


Αθήνα - Στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στον φαρμακευτικό χώρο, εισήλθε η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία Pharmathen, μετά το πιο πρόσφατο επίτευγμα του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υγείας, που αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Long Acting Injectable (LAI) - ή τεχνολογία ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Η τεχνολογία LAI, εφαρμόζεται σε μία σειρά προϊόντων και συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς, μέσω της προοδευτικής αποδέσμευσης του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς, επιτρέπει τη μείωση των ενέσιμων θεραπειών τους. Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία αναμένεται να διατεθεί σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη συμφωνία της Pharmathen με αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία για την παγκόσμια διάθεση δύο προϊόντων LAI.

Τα ανωτέρω καθώς και η σημασία της επένδυσης στην Έρευνα για την ανάπτυξη του Ομίλου, ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, από τους κ.κ. Β. Κάτσο - Πρόεδρο Pharmathen, Ευ. Καραβά - Αντιπρόεδρο Ερευνητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Κ. Κοτζιά, Διευθυντή Επικοινωνίας, παρουσία του κ. Ν. Μηταράκη - Υφυπουργού Ανάπτυξης ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου ο κος Μηταράκης δήλωσε: Θα ήθελα να σας απευθύνω θερμά συγχαρητήρια για το σημαντικό αυτό επιστημονικό επίτευγμα, το οποίο επιφέρει μία σειρά οφελών τόσο για την επιχείρησή σας, όσο και για τη χώρα αλλά και τους ασθενείς σε διεθνές επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, η Pharmathenβάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της φαρμακευτικής καινοτομίας και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Από τη θέση που μού εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, παρακολουθώ τη δραστηριότητά σας και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχω εντυπωσιαστεί από τη συνέπεια και την αξιοπιστία σας σε όλα τα επίπεδα. Η εταιρεία σας αποτελεί πρότυπο ελληνικής επιχειρηματικότητας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συγκαταλέγεστε στους «πρεσβευτές» της διεθνώς.Η Pharmathenαποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελληνική επιχείρηση που επιθυμεί να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα οικονομία που θέλουμε να φτιάξουμε για τη χώρα.Καλή επιτυχία και καλή δύναμη για τη συνέχεια».

Ο κος Κάτσος υπογράμμισε ότι η οι σημαντικές επιτυχίες της Pharmathen είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της απόφασης να λειτουργεί μέσω του τρίπτυχου «Έρευνα - Επενδύσεις - Εξωστρέφεια» και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με καινοτόμα αλλά και νέα προϊόντα και τεχνολογίες. «Επενδύουμε συστηματικά και με συνέπεια στην Έρευνα, όσο καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της εστιασμένης απόφασής μας, είναι να αποτελούμε σημείο αναφοράς παγκόσμια στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας LAI περαιτέρω, εισάγει τη Pharmathen ως μία ηγέτιδα δύναμη, ανάμεσα στους  κορυφαίους οργανισμούς που οδηγούν τις ερευνητικές εξελίξεις παγκόσμια, προσδίδοντάς της σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα από τα καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες που διαθέτει διεθνώς» ανέφερε.
Η Έρευνα στη Pharmathen, είναι αλληλένδετη με την Ανάπτυξη. «Οι επενδύσεις 10 εκ ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στις Σάπες μέσα στον επόμενο χρόνο, η αύξηση του προσωπικού του Ομίλου κατά 100 τουλάχιστον άτομα, όλες οι συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν γίνει αλλά και που ακολουθούν, οφείλονται στην προστιθέμενη αξία που έχει δώσει στη Pharmathen, η Έρευνα» ανέφερε ο κος Κάτσος, συμπληρώνοντας πως «Η βιομηχανοποίηση, εμπορική παραγωγή και διάθεση των LAI σκευασμάτων θα γίνεται από το εργοστάσιό μας στις Σάπες. Σήμερα κατατασσόμαστε μέσα στις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ με βάση τις επενδύσεις στην Έρευνα. Την περίοδο 2013 - 2018, οι επενδύσεις μας σε Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων θα ξεπεράσουν τα 100 εκ ευρώ».

Pharmathen - Οικονομικά Στοιχεία & Μεγέθη

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Pharmathen, Δρ. Κώστας Κοτζιάς παρουσίασε το οικονομικό «προφίλ» της εταιρείας, την οποία χαρακτήρισε ως «Ελληνική - Πολυεθνική πλέον».

«Όταν άλλες εταιρείες σημείωναν ζημίες και μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, η Pharmathen υλοποίησε επενδυτικό πλάνο που ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα στις Σάπες. Σήμερα, με βάση τα νέα δεδομένα, ο αριθμός των εργαζομένων θα ξεπεράσει σύντομα τους 1000. Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό μας μέσα σε 4 χρόνια» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «η εξαγωγική μας δραστηριότητα αγγίζει το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12% τα τελευταία 5 έτη, 65 πατέντες στο χαρτοφυλάκιό μας, πλήθος διακρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αμείωτη επένδυση στην Έρευνα, η Pharmathen έχει ήδη εδραιωθεί ως "μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας"».

Τεχνολογία LAI

Στις λεπτομέρειες της τεχνολογίας Long Acting Injectable (LAI) που ανέπτυξε η Pharmathen, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος Ερευνητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων κ. Ευάγγελος Καραβάς.

Ο κ. Καραβάς διευκρίνισε ότι «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Long Acting Injectable, αφορά σε μία νέα θεραπευτική μέθοδο και βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ασθενείς παγκόσμια. Με τη χρήση της τεχνολογίας LAI, η φαρμακολογικά ενεργή ουσία αποδεσμεύεται σταδιακά στον οργανισμό για 1 έως και 6 μήνες, και, ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον στους ασθενείς απαραίτητη η καθημερινή ενέσιμη χορήγησή της. Περαιτέρω, με τη χρήση της τεχνολογίας LAI, παρουσιάζονται πρόσθετα σημαντικά πλεονεκτήματα όπως συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία, μειωμένες παρενέργειες, καλύτερη δράση του φαρμάκου»συμπληρώνοντας πως «η Pharmathen έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα της στην τεχνολογία αυτή, με την κατάθεση δυο παγκοσμίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε την επέκταση των εφαρμογών LAI».