Συσκευσίες

Διαθέτουμε πάρα πολλές συσκευασίες, πλαστικό βαρέλι / δοχείο, γυάλινο βαζάκι, σακούλα vacuum. Ξεκινώντας από πολύ μικρά (50γρ.) έως και πολύ μεγάλα ( βαρέλι 120kg), μπορούμε, μετά από την παραγγελία σας να συσκευάσουμε το προϊόν σύμφωνα με τις ποσότητες και τις συσκευασίες που χρειάζεστε. Αυτό ισχύει σε όλα τα προϊόντα που διαθέτουμε. Οι συσκευασίες ασφαλίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να μην προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο προϊόν κατά την μετακίνησή του. Τα προϊόντα συσκευάζονται σε ολοκαίνουριες συσκευασίες και όχι σε ήδη χρησιμοποιημένες, για την μέγιστη ποιότητα των προϊόντων μας.

Εγκαταστάσεις

Στις εγκαταστάσεις μας έχουμε ως κύρια αρχή την καθαριότητα και την φροντίδα των προϊόντων και των μηχανημάτων μας. Έχουμε χώρους που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την σωστή φροντίδα της ελιάς. Όλα τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και βρίσκονται σε χώρους κατάλληλους για την σωστή λειτουργία τους.

Υγεία

Η ελιά είναι ένα υγειές γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες που προσφέρουν πολλά θετικά στοιχεία στον οργανισμό μας. Τα σημαντικότερα οφέλη είναι:
- Αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα.

- Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.

- Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών

- Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.

- Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.

- Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας.

- Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

- Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

- Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).

- Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

- Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.

- Οι ελιές είναι επίσης εξακριβωμένο ότι είναι και μια αφροδισιακή τροφή!

- Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.

- Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.

- Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.

- Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση μιας μερίδας ελιών καθημερινά, θα έχετε βελτίωση στην μνήμη σας μέχρι και 25%.

- Μόνο ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).

- Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.

- Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.

- Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ελιά σύμφωνα με έρευνες πρωτοέκανε την εμφάνιση στην τρίτη χιλιετία π.Χ. στη Μέση Ανατολή και μετά επεκτάθηκε στα νησιά του Αιγαίου και στην κεντρική Ελλάδα.

Στη συνέχεια έρευνες που έγιναν στα νησιά Σαντορίνη και Νίσυρο, απέδειξαν την ύπαρξή της πριν από χιλιάδες χρόνια. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Οι ιστορικοί καθιστούν το λεκανοπέδιο της Μεσογείου σαν το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα ελαιόδενδρα.

Η πρώτη καλλιέργεια ελαιόδενδρων στον κόσμο, έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Από αρχαιοτάτων χρόνων εμφανίζεται στους μύθους, στις παραστάσεις και στην ιστορία των λαών της. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο αγώνων, ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας.

Ιερός καρπός των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Π. Φάκλα-ρης παραθέτει σειρά στοιχείων που μαρτυρούν την παρουσία του ελαιόδενδρου στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική ακόμη εποχή και αποδεικνύουν την κυρίαρχη σημασία που είχαν για τους Έλληνες το ελαιόλαδο, η βρώσιμη ελιά, το ξύλο, ακόμη και τα φύλλα του δένδρου.

Η εξέταση των αρχαιολογικών στοιχείων που αφορούν τη χρήση και τη σημασία της ελιάς στην αρχαιότητα επιβεβαιώνει ότι αυτή αποτελούσε ένα από τα χρησιμότερα και πιο αγαπητά δέντρα των Ελλήνων, λόγω της ιερότητός της, της οικονομικής σημασίας της και των ποικίλων χρήσεων των προϊόντων της στην καθημερινή και στη θρησκευτική ζωή. Νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από ανάλυση γύρης μαρτυρούν την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική εποχή. Αλλά και οι πινακίδες της Γραμμικής Β' από τα αρχεία των ανακτόρων Κνωσσού, Πύλου και Μυκηνών μαρτυρούν την οικονομική σημασία της κατά τον 14ο και τον 13ο αι. π.Χ.

Στην Κνωσό και στις Αρχάνες βρέθηκαν μέσα σε αγγεία κουκούτσια από ελιές, ενώ στη Ζάκρο βρέθηκαν ολόκληρες ελιές με τη σάρκα τους, που χρονολογούνται περί το 1450 π.Χ. Επίσης κουκούτσια ελιάς βρέθηκαν σε τάφους της Μεσσαράς, ενώ σε άλλα σημεία της Κρήτης βρέθηκαν ελαιοπιεστήρια υστερομυκηναϊκής ΙΙ και ΙΙΙ περιόδου (1450-1200 π.Χ.). Ελιές απεικονίζονται και σε έργα τέχνης της εποχής αυτής. Μια τοιχογραφία του ανακτόρου της Κνωσού του 16ου αι. π.Χ. αποτελεί θαυμάσια απεικόνιση ελαιώνα, ενώ τα χρυσά ποτήρια από τον μυκηναϊκό τάφο του Βαφειού Λακωνίας (16ος αι. π.Χ.)κοσμούνται με παράσταση ελαιοδένδρων.

Η ελιά όπως αναφέρει ο μύθος, ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, οι οποίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους και η οποία δίδαξε και την καλλιέργειά της. Είναι χαρακτηριστικό το γνωστό επεισόδιο της φιλονικίας της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για το όνομα της Αθήνας.

Στην Ακρόπολη υπήρχε η ιερή ελιά της Αθηνάς, η πρώτη ελιά που η θεά χάρισε στους Έλληνες, και στην Ακαδημία οι 12 ιερές ελιές, οι μορίαι, και ο ιερός ελαιώνας από τον οποίο προερχόταν το λάδι που δινόταν ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων. Ενδεικτικό της σημασίας της ελιάς για την Αθήνα είναι ότι οι Αθηναίοι στα νομίσματά τους απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή ένα κλαδί ελιάς.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Ηρακλής (του οποίου το ρόπαλο ήταν από αγριελιά) έφερε βλαστάρι ελιάς από τη χώρα των Υπερβορείων (μυθικός λαός που οι Έλληνες πίστευαν ότι κατοικούσε πέρα από τον Βορρά ή κατά άλλη ερμηνεία στον ουρανό) και το φύτεψε στην Ολυμπία.

Με τα κλαδιά του κοτίνου, της αγριελιάς αυτής, στεφανώνονταν οι ολυμπιονίκες. Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σε πρώτο στάδιο πραγματοποιείτε η συλλογή του καρπού από την ελιά.

Η συλλογή γίνετε από δέντρα ελιών τα οποία παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα, χωρίς χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την ποιότητα και την υγεία του καρπού. Στην συνέχεια ο καρπός επιλέγετε με μεγάλη προσοχή, με την βοήθεια μηχανημάτων όπως είναι ο διαλογέας και χωρίζετε το κάθε είδος ελιάς ξεχωριστά.

Μετά φιλοξενούνται σε κάδες με συνοδεία άλμης(αλάτι και νερό). Μένουν για ένα διάστημα στις κάδες ώστε να ωριμάσει ο καρπός και να είναι έτοιμος να επεξεργαστεί και να συσκευαστεί με ειδικά μηχανήματα.

Αυτήν η διαδικασία είναι απαραίτητη διότι ο καρπός της ελιάς δεν καταναλώνεται άμεσα όταν αφαιρεθεί από δέντρο, αυτό οφείλετε στην ελευρωπεΐνη.

Η ελευρωπεΐνη είναι μία ουσία που έχει ο καρπός της ελιάς όταν είναι πάνω στο δέντρο, είναι σε πιο υψηλά επίπεδα όταν η ελιά είναι άγουρη (πράσινη) και όσο περνάει ο καιρός και ωριμάζει εξασθενεί.

Ο καρπός ωριμάζει πλήρως μέσα στην άλμη μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην επεξεργασία και στην συνέχεια, στην κατανάλωση να απελευθερώσει όλα τα υπέροχα αρώματα.

 


Olive Queen

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ

5ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Tel/Fax: +30 2641051090

Mob: +30 6972247784

website: www.olivequeen.gr

Email: olivequeen2006@yahoo.gr