Βιογραφικό

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης γεννήθηκε στο Άργος το 1958.

Σπούδασε στην Αγγλία και Ολλανδία Χημεία και Φυσικές Επιστήμες.

Σαν νέος χημικός μηχανικός (MSC) από το πανεπιστήμιο του Delft της Ολλανδίας εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια της χώρας αποκτώντας εμπειρία σε θέματα Γεωπονίας, στον κλάδο τροφίμων και οινολογίας.

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990 και ίδρυσε ένα Αγροδιαγνωτικό κέντρο όπου ασχολήθηκε με αναλύσεις εδάφους, οίνου και τη θρέψη φυτών. Ταυτόχρονα δημιούργησε 2 αμπελώνες. Ένα στις Μυκήνες Αργολίδας (20 στρεμ.) με την ποικιλία Ασύρτικο και ένα πειραματικό 15 στρεμμάτων στο Πανόραμα Άργους με διάφορες ποικιλίες.

Το 1999 ξεκινάει να δουλεύει στο όνειρό του να οινοποιήσει τα δικά του κρασιά σε ιδιόκτητο οινοποιείο. Ένα χρόνο αργότερα το οινοποιείο στο Πανόραμα είναι πραγματικότητα. Και είναι από το 2000 ο χώρος και ο τόπος έκφρασης της δημιουργικότητας και της αγάπης του Κυριάκου Κορωνιώτη για το κρασί. Στον δε πειραματικό χώρο του αμπελώνα που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του οινοποιείου σήμερα καλλιεργεί αποκλειστικά την καταπληκτική ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica.

Ο Κυριάκος Κορωνιώτης σαν οινοποιός δημιουργεί κρασιά με έμφαση στο terroirκαι σε ένα αυθεντικό Ελληνικό στυλ με βάθος φρούτων και συμπυκνωμένη γεύση. Τα κρασιά έχουν άψογη ισορροπία και εξαιρετική δομή. Στο οινοποιείο για την παλαίωση των ερυθρών κρασιών χρησιμοποιείται συνήθως γαλλική δρυς.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ποιότητα και καλή κατάσταση των αμπελώνων είτε των ιδιόκτητων είτε αυτών από συμβεβλημένους αμπελουργούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας.


CARRICULUM VITAE

Kyriakos Koroniotis was born in Argos, Greece in 1958. He obtained a Master of Science in multi-task chemical engineering. He studied in England and in the Netherlands, and after completing his education he worked in various laboratories, gaining experience in the food industry also in wine, soil and plant analysis.

Kyriakos returned to Greece in 1990 where he planted the family vineyard and began producing experimental varietal wines.

Kyriakos Koroniotis is dedicated to quality, and personally guides the winemaking process from bud-break to harvest through to bottling. He combines modern, sophisticated equipment and techniques with the age-old skills of the winemaker's art.

Kyriakos Koroniotis, as owner and winemaker, creates the wines to achieve an authentic Greek style with depth of fruit concentration and flavors. The wine is well balanced and has sound structure. In our winery, French and American oak barrels are used extensively for aging. Kyriakos Koroniotis carefully keeps the vineyards in excellent condition using his agricultural and soil-science background. Koroniotis Estate Winery has made a name for itself as a quality wine producer and the quality of the estate wines has been recognized through local and international wine competition award medals


Το οινοποιείο

Το οινοποιείο ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη του Άργους στην τοποθεσία Πανόραμα σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στα όρια της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας. Είναι στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στις δύο μεγάλες ζώνες της Ελληνικής αμπελουργίας, της Νεμέας στα βόρεια και της Μαντίνειας στα Δυτικά, ακριβώς στην είσοδο του εύφορου νομού της Αργολίδας με την τεράστια τουριστική αξία και επισκεψιμότητα.

Το οινοποιείο διαθέτει δύο αμπελώνες. Ένα στις Μυκήνες Αργολίδας 20 στρεμμάτων με την ποικιλία Ασύρτικο από το 2002 και ένα 18 στρεμμάτων στο Πανόραμα Άργους, που περιλαμβάνει και το οινοποιείο, με την ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica.
Το οινοποιείο Κορωνιώτη εστιάζεται στο να δημιουργεί κρασιά με έμφαση στο terroirκαι σε ένα αυθεντικό Ελληνικό στυλ με βάθος φρούτων και συμπυκνωμένη γεύση. Τα κρασιά έχουν άψογη ισορροπία και εξαιρετική δομή.  Για την παλαίωση των ερυθρών κρασιών χρησιμοποιείται συνήθως γαλλική δρυς.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ποιότητα και καλή κατάσταση των αμπελώνων είτε των ιδιόκτητων είτε αυτών από συμβεβλημένους αμπελουργούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας.

Το οινοποιείο διαθέτει κελάρι και αίθουσα γευσιγνωσίας που είναι καθημερινά ανοικτά για τους επισκέπτες.

Επίσης γίνονται ξεναγήσεις τόσο στο χώρο του οινοποιείου αλλά και του παρακείμενου αμπελώνα, παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές κρασιών με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον οινοποιό Κυριάκο Κορωνιώτη.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

The winery

Koroniotis Estate Winery is a family-owned boutique winery that produces limited quantities of quality wine for the enjoyment of the discerning wine drinker.

The winery is located in the northeast Peloponnese (with its unique microclimates)* in Panorama. It is strategically sited between the Nemea and Mantinia viticultural zones. Moreover, the winery enjoys a unique location surrounded by the ancient excavation of Mycenae, the Argolic Gulf, and the ancient castle of Argos city (ancient Greece's oldest city). In addition to its Estate vineyards, the winery augments its supply from other fine vineyards throughout the viticultural zones of Nemea and Mantinia.

Koroniotis winery, creates the wines to achieve an authentic Greek style with depth of fruit concentration and flavors. The wine is well balanced and has sound structure. In our winery, French and American oak barrels are used extensively for aging. Kyriakos Koroniotis carefully keeps the vineyards in excellent condition using his agricultural and soil-science background. Koroniotis Estate Winery has made a name for itself as a quality wine producer and the quality of the estate wines has been recognized through local and international wine competition award medals.

Special attention is given to the quantity and good condition of the vineyards either of the owner or of the affiliated wine makers in the zones of Nemea and Mantinia.
The winery has a cellar and a wine-tasting hall room which are daily open for visitors.
In addition, tours are made in the winery and the adjacent vineyard, presentations and wine tasting with Mr. Kyriakos Koronotis.
For further information please contact with us.

*         The microclimate of Peloponnese is fundamental to the creation of its fine wines. Most vineyards are situated on slopes with poor soils and excellent drainage which ensure maximum quality. Ripening is a slow and gradual process because most vineyards are planted at high altitudes with a north-east exposure.

Ονομασία ετικέτας:

1300 B.C. Assyrtiko Koroniotis

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη)
Προέλευση: Iδιόκτητος αμπελώνας στις Μυκήνες Αργολίδος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100% (οίνος λευκός ξηρός)
Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol

Περιγραφή:

Το 1300 B.C είναι ένα Ασύρτικο Πελοποννήσου που έχει αποδείξει ότι σαν ποικιλία εντάσσεται τέλεια στο περιβάλλον καλλιέργειάς του. Μπορεί να μην έχει τον ηφαιστειακό χαρακτήρα της Σαντορίνης αλλά  επιδεικνύει  εκπληκτική πολυπλοκότητα με αρωματικό εύρος, ένταση και εντυπωσιακό σώμα με λιπαρότητα και ισορροπημένη οξύτητα.
Ανοιχτό αχυροπράσινο χρώμα στο ποτήρι.

Πλούσια, φρουτένια μύτη γεμάτη ροδάκινο, lime, κίτρο και αχλάδι, ελαφρά βοτανικά αρώματα και απαλή μεταλλικότητα ολοκληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο.

Αυθεντικό, δυναμικό, ζωντανό με συναρπαστικό αρωματικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη μακρά επίγευση.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
: Αμπελώνας πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης σε αργυλοαμμώδες έδαφος. Πρώιμος τρυγητός κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου.
Οινοποίηση: Κλασική λευκή οινοποίηση στους 13-15 με προζυμωτική κρυοεκχύλιση.

Ζύμες: Iθαγενείς σε συνεργασία με απλό κρυόφιλο στέλεχος S. CereviasiaeBayanus.

1300 B.C. 2015 - Koroniotis Winery

Classification: Protected Geographical Indication
Type: white dry
Variety: Assyrtiko 100%
Alcohol: 13,5 % by vol

Whatever your relationship with Assyrtiko, one thing is for certain. You will love this one!

Assyrtiko has shown that as a variety it fits perfectly to its environment and manages to give great wines wherever it is cultivated. It show great complexity and intensity which enchants the international wine world. Besides, this is why it started its journey to strange lands, beginning with Australia, where the first attempts of its cultivation have impressive results.

Our estate vineyard is adjacent to the archaeological site of Mycenae. The title came from the peak of the Mycenaean civilization, 1300 b.c. while the wa-na-ka listed under the logo of the estate is the Mycenaean phonetic expression of the word anax in linear B' which means king. In a place with great history, Assyrtiko shows that it is the king of Greek white varieties.

Pale yellow color in the glass.
Aromas: peach, lime, citrus, pear, chamomile, and light herbs
Rich, fruity nose full of peach, lime, citrus and pear. Herbal scents of chamomile and oregano, along with metallic copper hints complete the complex bouquet.
Full-bodied, oily feel and beautifully balanced acidity. Peach and lime dominate while a mineral  sense and the high alcohol insists in the long aftertaste.
Pairs with: seafood, grilled fish, also with fruits

Special characteristics

Early harvest (1st week of August)
Low yield
Excellent adaptation to the warm and dry climate of Argolida
Vinification: Classic white with cold extraction

 

Ονομασία ετικέτας:

Moschofilero Koroniotis                      
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη)
Προέλευση: Μαντινεία
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100% (οίνος λευκός ξηρός)
Αλκοολικός τίτλος: 12% vol

Περιγραφή:

Η ζώνη της Μαντινείας με αμπελώνες στα 650 μέτρα υψόμετρο σε ένα μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής που περιβάλλεται από δύο μεγάλες οροσειρές που χαρακτηρίζεται από καλοκαιρινές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Στο οικοσύστημα αυτό εννοείται κατά ιδιαίτερο τρόπο το Μοσχοφίλερο, η πλέον κλασική Ελληνική ερυθρωπή ποικιλία.

Το Μοσχοφίλερο Κορωνιώτης προέρχεται από συμβεβλημένους αμπελώνες στο Παρθένι Αρκαδίας.

Χαρακτηριστικά:  Φρουτώδες με καθαρό αρωματικό δυναμικό που επικρατεί το τριαντάφυλλο και ο λεμονανθός. Φρέσκο, ανάλαφρο, τραγανό με πλούσια φρουτώδη γεύση και πολύ καλή ισορροπία.
Χρώμα: Ανοιχτό αχυροπράσινο

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
: Έντονη πρόψυξη και όψιμος τρυγητός τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη.
Οινοποίηση: Έντονη πρόψυξη (flash freezing process) και προζυμωτική κρυοεκχύλιση.

Moschofilero- Koroniotis Winery

Classification: Protected Geographical Indication Peloponnese
Type: White dry
Variety: Moschofilero 100%
Alcohol: 12 % by vol

Moschofilero is a reddish grape that invariably produces dry white wines. It is found only in Mantinia. Mantinia is a plateau surrounded by mountains at an altitude of 650 meters. The soil is poor and well-drained and the climate marked by rain and snow in the winter. This means that the region's grapes enjoy an extended maturation (late harvest) period in the summer which ensures the production of very fine elegant wines.
Light straw-green colour.

Intense fruity and flowery aromas with high natural acidity. Red rose, jasmine and lemon blossom set the tone.

In the mouth fresh, very lively, light and crispy, well structured and balanced. A very characteristic elegant wine.

Special characteristics
Vinification: Flash freezing process with skin contact, fermented at low temperature.

 

Ονομασία ετικέτας:

Nemea Koroniotis

Κατηγορία: Π.Ο.Π. Νεμέα (Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης)
Προέλευση: Νεμέα
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100% (οίνος ερυθρός ξηρός)
Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol

Περιγραφή:

Η πλέον οργανωμένη και μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, η Νεμέα προσφέρει μια μεγάλη πολυποικιλότητα terroir που είναι από μόνη της μια πραγματική πρόκληση για κάθε οινοποιό να εκφράσει το δικό του στυλ.

Χαρακτηριστικά: Βαθύ ρουμπινί χρώμα, πολύπλοκα αρώματα ποικιλίας σε φόντο μπαχαρικών βαρελιού, πληθωρικό, βελούδινο, πλούσιο σε ώριμες ταννίνες με μακρά επίγευση και σημαντική αντοχή στο χρόνο.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Σταφύλια από αμπελώνες  δύο κορυφαίων περιοχών της Νεμέας. Το Κούτσι στην ημιορεινή Νεμέα με αμπέλια επικλινή, βορειοανατολικού προσανατολισμού, πρώιμου τρυγητού και από τα απολύτως ορεινά (810 μέτρα υψόμετρο) στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, αμπέλια όψιμου τρυγητού.

Οινοποίηση: Κλασική ερυθρή με μακρά εκχύλιση
Παλαίωση: Ένα χρόνο σε γαλλική δρυ
Ζύμες: Iθαγενείς σε συνεργασία με απλό στέλεχος S. CereviasiaeBayanus.

Nemea - Koroniotis Winery

Classification: Protected Designation of Origin
Type: Red dry
Variety: Agiorgitiko 100%
Vinification: Classic red
Alcohol: 13,5 % by vol

Nemea' s viticultural zone is located in the northeast Peloponnese and is the biggest (2.500 hectares) and the most organized wine region of Greece. The P.D.O. Nemea wines come from what is considered to be the most noble red grape variety called Agioirgitiko, distinguished for its ruby red color and complex aromatic melture.
This wine, after vinification, is matured in French oak barrels one year and then aged for ten months in the bottle before release.

A fine featured wine of intense deep red colour with purple tins and complex rich red fruit aromas.

The wine is complex, soft and elegant, with an intense rich flavor of explosive wild fruits, damsons, black cherries and enjoys considerable aging potential. It also has good backbone, well balanced with an impressive long finish.

Pairs with: Combine with cooked meats with red sauces, grilled meat or medium aged cheeses

 

Ονομασία ετικέτας:

Koroniotis Malvasia di Candia Aromatica

Κατηγορία: Π.Γ.Ε Πελοπόννησος (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)
Προέλευση: Ιδιόκτητος αμπελώνας στο Πανόραμα Άργους
Ποικιλιακή σύνθεση: Malvasia di Candia Aromatica 100% (οίνος λευκός ξηρός)
Aλκοολικός τίτλος: 12,5% vol

Περιγραφή:

Η Malvasia di Candia Aromatica είναι αναμφίβολα μια από τις λευκές ποικιλίες που πάντα εντυπωσιάζουν μόνες τους ή σε blends στα οποία προσδίδουν τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα και τη σπιρτάδα τους. Η οξύτητα και ο δυναμικός αρωματικός χαρακτήρας της την κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κλώνους της διεθνώς διαδεδομένης λευκής Malvasia.
Αχνοκίτρινο χρώμα με ελαφρές πρασινωπές ανταύγειες στο ποτήρι.

Πλούσια, εξελλικτικά αρώματα λευκών λουλουδιών, λεμονανθού, ροδάκινου, lime και αχλαδιού εντυπωσιάζουν στη μύτη. Λουκούμι τριαντάφυλλο, νύξεις ακτινιδίου και διάχυτη μεταλλική αίσθηση ολοκληρώνουν το γεμάτο φρεσκάδα σύνολο.

Στο στόμα πλούσιο, με γεμάτο σώμα και δροσιστική οξύτητα που το κάνει ανάλαφρο. Η ανεπαίσθητη γλυκύτητα τονίζει το φρούτο, με το ροδάκινο, το lime και το αχλάδι να κυριαρχούν ενώ η μακράς διάρκειας επίγευση αφήνει λεμονάτη αίσθηση στο στόμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Πρώιμος τρυγητός μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ημιπεδινός αμπελώνας μέτριας στρεμματικής απόδοσης με εξαιρετική προσαρμογή στο ξηροθερμικό κλίμα της Αργολίδας, το οποίο είναι και τυπικό χαρακτηριστικό των παλαιών λευκών Ελληνικών ποικιλιών.

Οινοποίηση: Κλασική λευκή οινοποίηση στους 13-15 με προζυμωτική κρυοεκχύλιση.
Ζύμες: Iθαγενείς σε συνεργασία με απλό κρυόφιλο στέλεχος S. CereviasiaeBayanus.

Malvasia Aromatica 2016 - Koroniotis Winery

Classification: Protected Geographical Indication Peloponnese
Type: white dry
Variety: Malvasia di Candia Aromatica 100%
Alcohol: 12,5 % by vol

It is undoubtedly one of the white varieties that always impress on their own or in blends. Its brilliance, its acidity and the intensely of its aromatic character make it irresistible wherever your paths cross. With origins that divides the Malvasia di Candia Aromatica undoubtedly stands out from the other strands of the internationally widespread white Malvasia thanks to acidity and aromatic character potential.
Faint yellow color with slight greenish reflections in the glass.

Rich, evolutionary aromas of white flowers, lemon blossom, peach, lime and pear punch in the nose. Turkish delight, hints of kiwi and a sense of minerality complete the full of freshness bouquet.

In the mouth, rich, full-bodied with refreshing acidity making it feel lighter. The slight sweetness emphasizes the fruit, with peach, the lime and pear dominating while the long aftertaste leaves a lemon mouthfeel.

Pairs with: Enjoy it on its own, combine with salads, fried fish and poultry in the oven with potatoes or white cheese.

Special characteristics

Early harvest (1st week of August)
Low yield
Excellent adaptation to the warm and dry climate of Argolida
Vinification: Classic white with cold extraction