Σύμφωνα με κάποιο μύθο η «ανακάλυψη» του τυριού προκλήθηκε από ένα ευχάριστο ατύχημα. Η υφήλιος διένυε την 4η π.Χ. χιλιετηρίδα όταν ένας Άραβας έμπορος αποφάσισε να κουβαλήσει μαζί του, διασχίζοντας την έρημο, γάλα στο σακίδιό του. Τώρα για ποιο λόγο πίστεψε πως θα μπορούσε να αντέξει άθικτο το γάλα σε μιας μέρας ταξίδι στην έρημο, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να παραπονιόμαστε, γιατί το δέρμα του σακιδίου από τη μία, η μεγάλη ζέστη από την άλλη, το γάλα «έκοψε», χωρίστηκε σε μία μαλακιά μάζα και σε έναν υπόλευκο υγρό. Τη νύχτα λοιπόν , ο έμπορος ήπιε το δροσιστικό χυμό και έφαγε τη νόστιμη μάζα. Έτσι γεννήθηκε το τυρί, μία τροφή που έμελλε να αγαπηθεί πολύ.

Μία από τις αυθεντικές γεύσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες εκτός και αν ήταν Κώοι αποτελεί και η εμφάνιση ενός σπανιότατου ελληνικού τυριού, όπως το λεγόμενο «διαμάντι της Κω» ή αλλιώς Κρασοτύρι.

Αναφέρεται πως το κρασοτύρι κατά το 300 π.Χ. διατηρούνταν σε λάδι για να συντηρείται. Την περίοδο όμως εκείνη υπήρξε πρόβλημα με την παραγωγή του λαδιού στο νησί αλλά παράλληλα και μεγάλη αύξηση στην παραγωγή του κρασιού με αποτέλεσμα η ανάγκη του ανθρώπου να μπορέσει να συντηρήσει το τυρί τον οδήγησε να προσπαθήσει να το ωριμάσει μέσα σε κρασί. Αφού το αποτέλεσμα αποδείχθηκε επιτυχές και τα χαρακτηριστικά του τυριού βελτιώθηκαν και σε γεύση και σε ποιότητα οι κάτοικοι συνέχισαν να παρασκευάζουν το τυρί από τότε με την συγκεκριμένη συνταγή η οποία έχει επικρατήσει ως τις μέρες μας.

 

 

Η εταιρεία Γιάννου αποτελεί παράδοση στην παραγωγή του ντόπιου προϊόντος για 2 γενεές. Αρχικά, η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε το 1997 με την δημιουργία μία σύγχρονης μονάδας για την παραγωγή παστεριωμένου φρέσκου γάλακτος,  γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και του συγκεκριμένου τυριού.

Την συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης ανέλαβε το 2002 ο μικρότερος γιος της οικογένειας δημιουργώντας την σημερινή ατομική επιχείρηση ΓΙΑΝΝΟΥ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Η σημερινή βιοτεχνία έχοντας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια κατάφερε το κρασοτύρι να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο περιζήτητα τυριά αλλά και να απολαμβάνει την εκτίμηση των κυνηγών των δυσεύρετων απολαύσεων. Ο ιδιοκτήτης κος Παναγιώτης Γιάννου επισημαίνει : «Μιλάμε για ένα τυρί που η ιδιόρρυθμή του εμφάνιση, «χτενισμένος», λεπτός χαλκοκόκκινος κύλινδρος, σφραγίζει την ξεχωριστή του ταυτότητα».

Το κρασοτύρι ωριμάζει σε μία άλμη, εμπλουτισμένη με τις οινολάσπες κρασιού κατά προτίμηση ντόπιου και αποκτά μία κρούστα που το κρατάει σκληρό ακόμα και μέσα στη συσκευασία του.

Γι' αυτό με το που θα το μυρίσεις νιώθεις αμέσως ένα ευγενικό και έντονο οινικό άρωμα. Είναι χρονοβόρος διαδικασία, χρειάζονται πολλά χέρια και τυροβόλια, ειδικές θήκες που φτιάχνουν οι παραγωγοί από λεπτά βούρλα. Είναι από τα πλέον γευστικά εδέσματα, ειδικά με καρπούζι.

Η βιοτεχνία ΓΙΑΝΝΟΥ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ μέσω αντιπροσώπων «ταξιδεύει» σ' όλην την Ελλάδα καθώς και στο Εξωτερικό.

Με  εκτίμηση

ΓΙΑΝΝΟΥ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

ΓΙΑΝΝΟΥ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΥΛΙ, Κως

Τηλέφωνο: 2242041398
Κινητό: 6972695862

 

www.krasotyri-giannou.gr