Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Ο ΕΟΣ Χαλκίδας από τους παλαιότερους ορειβατικούς συλλόγους στην Ελλάδα με επίσημο έτος ίδρυσης το 1937 διαθέτει το καταφύγιο στη θέση Λειρί στη βάση της Δίρφης σε 1.100 υψόμετρο. Το καταφύγιο αποτελεί βάση για πλήθος εξορμήσεων είτε καθαρά ορειβατικών σε αλπικό πεδίο είτε σε δασκοσκεπή περιοχές με πλήθος καλά διατηρημένων μονοπατιών από εμάς με πρόσβαση σε κοντινά χωρία μέσα σε περιοχή NATURA.

Επίσης η πρόσβαση στη θάλασσα είναι σχετικά κοντά σε οργανωμένες και σε παρθένες παραλίες προς το Αιγαίο.

Ο Σύλλογος μας έχει και πεδία αναρριχητικά σε εξαιρετική κατάσταση με πολλές σπορ διάδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Το καταφύγιο μας είναι ανοιχτό όλο το χρόνο από τα λίγα καταφύγια στην Ελλάδα που παραμένουν ανοιχτά τη χειμερινή περίοδο και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει χειμερινό τουρισμό στη χιονισμένη Δίρφη τους χειμερινούς μήνες.

Το καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” (1120 μ.)

Το καταφύγιο ‘Μιχάλης Νικολάου” βρίσκεται στη θέση “Λειρί’ στη Δίρφυς σε υψόμετρο 1120 μ., σε δεσπόζουσα θέση, με θέα τόσο προς τον Ευβοϊκό κόλπο όσο και προς το Αιγαίο, απ’ όπου σε μέρες με διαύγεια και καλή ορατότητα μπορούμε να δούμε τα νησιά των Σποράδων.

Εσωτερικοί χώροι

Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, που τελείωσε το 2001, το καταφύγιο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και στις δύο από αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις κουζίνας για εξυπηρέτηση διαφορετικών ομάδων. Διαθέτει 50 κρεβάτια και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 45 άτομα.

Όλος ο εξοπλισμός είναι καινούργιος: κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, εξοπλισμός εστίασης, τραπέζια, πάγκοι,… που δίνουν μία νότα αρχοντιάς και καθαριότητας. Η θέρμανση εξασφαλίζεται τόσο από τα τρία τζάκια που αναφέραμε, όσο και από το καλοριφέρ, τα οποία προσδίδουν θαλπωρή και άνεση τις κρύες μέρες του χειμώνα. Για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο ντους. Επίσης το καταφύγιο διαθέτει καρτοτηλέφωνο που λειτουργεί ασύρματα για απρόσκοπτη λειτουργία και γεννήτρια για να καλύπτει τις ανάγκες διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσβαση στο καταφύγιο

Από την ράχη Συκά, μέχρι το καταφύγιο είναι περίπου 20 λεπτά με τα πόδια. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χωματόδρομος οδηγεί μέχρι το καταφύγιο, αλλά είναι προσβάσιμος μόνο σε ειδικού τύπου οχήματα.

Για τους ορειβάτες που θέλουν να περπατήσουν υπάρχει το μονοπάτι Σ-1, που ξεκινά από το γήπεδο της Άνω Στενής και οδηγεί στο καταφύγιο σε χρόνο 2 ωρών. Επίσης υπάρχουν και τα μονοπάτια Σ-2 και Σ-3. Το Σ-2 οδηγεί στην αρχή του δάσους που συναντάμε στη διαδρομή από τη ράχη Συκά προς το Ξεροβούνι, οπότε βγαίνουμε στη ράχη Συκά και από εκεί πάμε στο καταφύγιο, σύνολο χρόνου 3 ώρες. Το Σ-3 οδηγεί στο Ξεροβούνι και από εκεί ράχη Συκά – καταφύγιο, σύνολο χρόνου 4 ώρες.

Από το καταφύγιο για την κορυφή της Δίρφυς υπάρχει μονοπάτι πολύ καλά σηματοδοτημένο που οδηγεί εκεί σε 2,5 ώρες. Θα πρέπει να επισημανθεί στους φίλους ορειβάτες ότι η Δίρφυς έχει της δικές της ιδιομορφίες και πολύ εύκολα κλείνεται από σύννεφα, ιδίως αν φυσούν βόρειο, βόρειο-δυτικοί άνεμοι, οπότε συμπυκνώνονται οι ατμοί του Αιγαίου πάνω στη Δίρφυς και παράγονται σύννεφα όπως στα Καζάνια του Ολύμπου. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν ο καιρός δεν είναι καλός, διότι εύκολα μπορεί να χαθεί το μονοπάτι και να γίνει δύσκολη η επιστροφή.

Διαχείριση καταφυγίου

Το καταφύγιο είναι ιδιοκτησία του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, η διαχείρισή του γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και υπεύθυνος είναι ο Έφορος του καταφυγίου. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων και 12 ευρώ για τα μη μέλη.

Το καταφύγιο λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον έφορο καταφυγίου.

Το καταφύγιο «Μ. Νικολάου» ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, βρίσκεται στη θέση «Ράχη» πλησίον της θέσης «Λειρί» στη Δίρφυ σε υψόμετρο 1123 μ. στο χαρισματικό οικοσύστημα «Δίρφυ – Ξηροβούνι» με υπέροχη θέα, βόρεια προς τη Δίρφυ (που δεσπόζει με τον επιβλητικό όγκο της), νότια προς τις αλπικές πλαγιές του Ξηροβουνίου, ανατολικά προς την πλευρά του Αιγαίου και δυτικά προς τον Ευβοϊκό.

Το καταφύγιο διαθέτει πόσιμο νερό από παρακείμενη πηγή και είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ. Έχει τρεις μεγάλες αίθουσες, στις δύο από αυτές που βρίσκονται στο ισόγειο υπάρχουν ισάριθμα ενεργειακά τζάκια και μία κουζίνα για εξυπηρέτηση διαφορετικών ομάδων, ενώ στην τρίτη αίθουσα που βρίσκεται στο υπόγειο υπάρχει ξυλόσομπα καθώς και η μεγάλη κουζίνα του καταφυγίου. Μπορούν να διανυκτερεύσουν 46 άτομα σε δύο διαφορετικούς χώρους των 19 και 27 ατόμων αντίστοιχα. Αν χρειαστεί, υπάρχουν μερικά επιπλέον στρώματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στο Καταφύγιο Έκτακτης Ανάγκης που είναι πάντοτε ανοιχτό και βρίσκεται στον περίβολο του καταφυγίου, υπάρχουν 2 κρεβάτια (χωρίς στρώμα).

Όλος ο εξοπλισμός είναι καινούργιος: κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, εξοπλισμός εστίασης, τραπέζια, πάγκοι, κ.α. που δίνουν μία νότα αρχοντιάς και καθαριότητας. Σε αυτό συμβάλουν και οι εθελοντικές εργασίες των μελών του Συλλόγου μας. Το περασμένο καλοκαίρι διοργανώθηκε διήμερο εργασιών συντήρησης, όπου εκτός από την καθαριότητα των χώρων του καταφυγίου, πραγματοποιήθηκαν πολλές εξωτερικές εργασίες. Συγκεκριμένα επισκευάστηκε ο βορεινός τοίχος του κτιρίου, ενώ χρησιμοποιήθηκε ειδικό υλικό που αποτρέπει την είσοδο της υγρασίας στο εσωτερικό του. Έγιναν ηλεκτρολογικές εργασίες, αφαιρέθηκαν όλα τα υποστρώματα για πλύσιμο όπως και οι όλες οι κουβέρτες. Το βράδυ προσφέρθηκε φαγητό σε όλους τους εθελοντές ενώ ακολούθησε προβολή ταινίας στον περίβολο του καταφυγίου. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μετά το πρωινό ενώ το μεσημέρι, φεύγοντας, ο καθένας πήρε ως δώρο ένα συλλεκτικό buff – προσφορά του Συλλόγου στους εθελοντές.

Η θέρμανση εξασφαλίζεται τόσο από τα δύο τζάκια και την ξυλόσομπα που αναφέραμε, όσο και από το καλοριφέρ, τα οποία προσδίδουν θαλπωρή και άνεση τις κρύες μέρες του χειμώνα. Για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο εσωτερικά ντους. Επίσης το καταφύγιο διαθέτει σταθερό τηλέφωνο που λειτουργεί ασύρματα για απρόσκοπτη λειτουργία και καινούρια γεννήτρια για να καλύπτει τις ανάγκες διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τον κεντρικό δρόμο (άσφαλτος) ξεκινάει χωματόδρομος μήκους 2150 μ. που φτάνει μέχρι το καταφύγιο και είναι προσβάσιμος μόνο σε ειδικού τύπου οχήματα. Η ίδια διαδρομή, αλλά λίγο μικρότερη λόγω παρακάμψεων, μπορεί να διανυθεί με τα πόδια σε 30 περίπου λεπτά, ανάλογα βέβαια και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

 

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Αγγελή Γοβιού 22, Χαλκίδα

T: +30 2221025230 / +30 2221025279

W: www.eoschalkidas.gr
E: info@eoschalkidas.gr
fb: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας ( Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας )