Ιστορία ΕΑΠ

Μια σειρά από σύγχρονες εξελίξεις στην οικονομία, στις κοινωνικές δομές και στην τεχνολογία ευνοούν την ανάπτυξη ανοικτών συστημάτων εκπαίδευσης. Αρχικά, η άνοδος του κόστους της εργασίας επιβάλλει τη σημαντική επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου και την εξειδίκευση των εργαζομένων. Από την άλλη, η μαζική είσοδος γυναικών στην αγορά εργασίας επαυξάνει την ανάγκη να τους παρέχονται εκπαιδευτικές ευκαιρίες μέσα από τους κύκλους των σπουδών του ευέλικτου συστήματος της Ανοικτής Εκπαίδευσης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συμβάλλει ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα της οικονομίας, καθώς και η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, που απαιτούν συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εργαζομένων μέσα από ευέλικτα εκπαιδευτικά σχήματα. Γενικότερα, η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας καθιστούν την αρχική τυπική εκπαίδευση ανεπαρκή για όλη τη διάρκεια της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και οδηγούν στη σταδιακή απαξίωση των γνώσεών του, συνεπώς στην ανάγκη να επιμορφώνεται και να ενημερώνεται διαρκώς, ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζεται στις μεταβολές.

Ωστόσο, στο επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια που βασίζονται στην "πρόσωπο με πρόσωπο" διδασκαλία χαρακτηρίζονται από μια σειρά περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε αυτά (αδυναμία φυσικής παρουσίας του φοιτητή στις αίθουσες διδασκαλίας, υποχρέωση εισαγωγικών εξετάσεων, μικρή κάλυψη του φάσματος των ηλικιών, μονοσήμαντος καθορισμός της μορφωτικής πορείας από την αρχική επιλογή που κάνουν οι φοιτητές, έλλειψη προσφοράς αυτοτελών μορφωτικών κύκλων μικρής διάρκειας).

Τα ανοικτά συστήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διέπονται από την αντίληψη ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κατά συνέπεια, απευθύνονται σε πολύ μεγάλο φάσμα ενδιαφερομένων και παρέχουν, όσο γίνεται, περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, καθώς η κατοικία χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος μάθησης, ο φοιτητής επιλέγει το χρόνο μελέτης και το ρυθμό με τον οποίο μαθαίνει, δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις και ο φοιτητής διαμορφώνει ο ίδιος τη μορφωτική του φυσιογνωμία επιλέγοντας αυτοτελείς κύκλους των σπουδών μέσα από το αρθρωτό σύστημα.

Το ΕΑΠ, για τη λειτουργία του οποίου ψηφίστηκε ο Νόμος 2552 ψηφίστηκε το 1997 (ΦΕΚ 266/24-12-1997), ήλθε να καλύψει αυτή την ανάγκη στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, όπως εξάλλου έγινε και με Ανοικτά Πανεπιστήμια σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, τα οποία άρχισαν να ιδρύονται από τη δεκαετία του '70 και σήμερα απορροφούν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές (λ.χ. το Α.Π. της Μεγάλης Βρετανίας έχει 250.000 φοιτητές, το Α.Π. της Ισπανίας 150.000, της Γερμανίας 70.000 κ.ο.κ.).

Αποστολή του ΕΑΠ είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του ΕΑΠ εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.

Το ΕΑΠ είναι το 19ο Ελληνικό ΑΕΙ. Όπως και τα άλλα ΑΕΙ, είναι ΝΠΔΔ, αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο. Η λειτουργία του καθορίζεται από το Ν. 2552/97 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 του Ν. 2817/2000, από το άρθρο 3 του Ν. 3027/2002, από το άρθρο 13 του Ν. 3260/2004, από το άρθρο 19 του Ν. 3577/2007, από το άρθρο 80, παρ. 4, περ. β' του Ν. 4009/2011, από το άρθρο 37 του Ν. 4186/2013, από το άρθρο 6 του Ν. 4366/2016, από το άρθρο 28 του Ν. 4368/2016, από το άρθρο 61 του Ν. 4386/2016, από το άρθρο έβδομο του Ν. 4405/2016, τις παρ. 1, 5 και 6 του άρθρου 23 του Ν. 4452/2017, τα άρθρα 83, παρ. 10 και 11 και 91, παρ. 1 και 2, περ. α' και β΄, του Ν. 4485/2017, ως και το άρθρο 42, παρ. 9 του Ν. 4521/2018)

 

Τι προσφέρει το ΕΑΠ

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας που προσφέρει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια σπουδές αποκλειστικά Εξ Αποστάσεως, χωρίς δέσμευση χώρου και χρόνου!

Καταξιωμένο στην ελληνική κοινωνία, με περισσότερους από 50.000 αποφοίτους και 45.000 ενεργούς φοιτητές σε κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο, το ΕΑΠ είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, σε ενεργούς φοιτητές και διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, ανανεώνει διαρκώς τα προγράμματα σπουδών του, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις και πρωτοστατεί στη χρήση των πιο σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνολογικών λύσεων.

Το ΕΑΠ προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, που αντιστοιχούν στους τομείς των τεσσάρων Σχολών του Πανεπιστημίου: Ανθρωπιστικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών και Τεχνολογίας. Με σταθερή πίστη στις ευκαιρίες δια βίου μάθησης, το ΕΑΠ προσφέρει επίσης πληθώρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σπουδών, που οδηγούν κυρίως στην απόκτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Το Ίδρυμά μας, που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε μεταξύ των 5 καλύτερων Εξ Αποστάσεως Πανεπιστημίων του Κόσμου, προσφέρει 8 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και περισσότερα από 50 Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε εξειδικευμένα αντικείμενα στην Ελληνική και όχι μόνο γλώσσα, ενώ αποστολή μας είναι η προαγωγή της Επιστημονικής Έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη Τεχνολογίας και Μεθοδολογίας, στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.

Οι σπουδές στο ΕΑΠ χαρακτηρίζονται από ευέλικτο υλικό, ένταση και διάρκεια, χρήση εξ αποστάσεως τεχνολογιών προαιρετικά σε συνδυασμό με συμβατικές, ζωντανές προπονήσεις, καθώς και από συνεχή και εξατομικευμένη υποστήριξη του μαθητή από προσωπικό που είναι πιστοποιημένο στην ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ως το μοναδικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕΑΠ ξεχωρίζει για την κοινωνική και πολιτιστική του δράση. Κάθε χρόνο το ΕΑΠ εκτός από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, προσφέρει υποτροφίες αριστείας και κοινωνικών κριτηρίων, ενώ δίνει πρόσβαση και διέξοδο και σε άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επισκεφθείτε την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (www.eap.gr) προκειμένου να ενημερωθείτε αναλυτικά για όλα τα Προγράμματα Σπουδών μας!

 

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Τηλέφωνα επικοινωνίας:: +30 2610 367 600

Website: www.eap.gr

Ε-mail: info@eap.gr