ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι η πρωτεύουσα του ομόνυμου Δήμου και Έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Στο φυσικό ανάγλυφό της διατηρεί μοναδικά χαρακτηριστικά. Το τοπίο της ήρεμης λιμνοθάλασσας, συνεχίζεται στην άπλετη πεδιάδα που απλόχερα χάρισαν στην περιοχή τα δύο μεγάλα ποτάμια της. Ο Αχελώος δυτικά και ο Εύηνος στα ανατολικά. Από τους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους, η ανθρώπινη παρουσία υπήρξε έντονη, αφήνοντας πίσω της πολύτιμη πολιτισμική κληρονομιά, όπως είναι τα τρία αρχαία θέατρα της Καλυδώνας, της Πλευρώνας και των Οινιάδων.

Κατά τους νεώτερους χρόνους, το Μεσολόγγι αποτέλεσε ακμάζουσα πόλη στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τα Γράμματα. Η επανάσταση του 1821 βρήκε τους Μεσολογγίτες στις επάλξεις του αγώνα, οδηγώντας την 10η Απριλίου 1826 στο μεγαλειώδες γεγονός της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Μετ’ επαναστατικά, η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου διαμορφώνει πλέον τον συμβολικό της χαρακτήρα, με την δημιουργία του εμβληματικού Κήπου των Ηρώων, ο οποίος αποτελεί προσκυνηματικό τόπο στην μνήμη των πεσόντων Εξοδιτών, Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Το Μεσολόγγι ανέδειξε κορυφαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών αλλά και της πολιτικής. Είναι η πόλη που έδωσε στην Ελλάδα Πέντε Πρωθυπουργούς και πλήθος επιφανών εκπροσώπων της πνευματικής δημιουργίας.

Το σύγχρονο Μεσολόγγι διατηρεί την αισθητική του τοπίου του, μέσα στο οποίο οι άνθρωποί του δημιούργησαν μια ιδιότυπη κουλτούρα, απόλυτα συνδυαστική με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό. Τα ψάρια της λιμνοθάλασσας αλιεύονται ακόμη με σεβασμό στο περιβάλλον, οι ηρωικές μορφές της Εξόδου τιμώνται κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων από χιλιάδες προσκυνητές εντός και εκτός Ελλάδας και το πανηγύρι του Αι Συμιού την Πεντηκοστή, πέρα από τον απόλυτα παραδοσιακό του χαρακτήρα, αποτελεί την έκφραση της έντασης των συναισθημάτων που χαρακτηρίζουν τους Μεσολογγίτες. Οι μουσειακοί χώροι της Πινακοθήκης (Κεντρική Πλατεία) και του Μουσείου Οικογένειας Τρικούπη, κάθε χρόνο δέχονται πλήθος επισκεπτών.

Στην Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας τα ιαματικά λουτρά και ο ιαματικός Πηλός, είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένα με ΦΕΚ από την Πολιτεία για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Κάθε χρόνο φιλοξενούν χιλιάδες λουόμενους κυρίως με ρευματικές παθήσεις.

Το Μεσολόγγι χαρακτηρίζεται και όχι άδικα, ως η Ποδηλατούπολη της Ελλάδας. Προφανώς γιατί ο αριθμός των ποδηλάτων της είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν των κατοίκων της (περί τις 40.000)! Το επίπεδο του εδάφους, αλλά και οι ειδυλλιακές διαδρομές στην Τουρλίδα, την Πλώσταινα και το Λιμάνι είναι η απόλυτη αίσθηση του τοπίου.

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι βέβαιο πως θα κερδίσει τον επισκέπτη της, προσφέροντάς του μια λιτή ομορφιά αλλά ταυτόχρονα τη μοναδικότητα του αυθεντικού της τοπίου.

ΑΙΤΩΛΙΚΟ

Το πανέμορφο «Ανατολικόν» ή Αιτωλικό με την σημερινή ονομασία του, είναι ένα νησί της Λιμνοθάλασσας, γνωστό για την γραφικότητά του αλλά και την πλούσια αλιευτική του παραγωγή που βασίζεται σε παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος.

Παράλληλα, διατηρεί έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, καθώς διατηρεί ταλαντούχες Θεατρικές ομάδες, ενώ εκεί βρίσκεται το μοναδικό στο είδος του Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη, αφιερωμένο στην ζωή και το έργο της μεγάλη χαράκτριας. Συνδέεται με την ξηρά μέσω δυο γεφυρών, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί αρχιτεκτονικά μνημεία.

ΟΙΝΙΑΔΕΣ

Ο απέραντος κάμπος των Οινιαδών, ουσιαστικά αποτελεί την πηγή «ζωής» της περιοχής. «Γέννημα» του ποταμού Αχελώου περιλαμβάνει 245.000 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, πρόσφορης και ευεργετικής σε κάθε καλλιέργεια.

Περιλαμβάνει ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο λίγο έξω από την τοπική κοινότητα Κατοχής, που φιλοξενεί κάθε χρόνο το φημισμένο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών. Από τη σκηνή του έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα της τραγικής τέχνης στην διάρκεια των 32 χρόνων της λειτουργίας του.

Νοτιότερα, η παραλία του Λούρου Νεοχωρίου, δέχεται καθημερινά τους θερινούς χιλιάδες επισκέπτες καθώς η εύκολη πρόσβαση και τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου πελάγους την ανεβάζουν ψηλά στις προτιμήσεις για την καθημερινή έξοδο στη θάλασσα.

Πότε θορυβώδης και πλημμυρισμένη από τα νιάτα της περιοχής και όχι μόνο, πότε γαλήνια και χαλαρωτική, απλώνεται σε 17 χιλιόμετρα μήκος καλυμμένη ολοκληρωτικά με άμμο. Μια απόδραση που μπορεί κανείς να χαρεί σε καθημερινή βάση!