ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Κέρκυρα είναι µια από τις πιο γοητευτικές γειτονιές της Ευρώπης. Ένας τόπος με θαυμάσιες αντιθέσεις, αλλεπάλληλες επιρροές, σταυροδρόμι πολιτισμών και χρωμάτων.
Βρίσκεται στο βόρειο Ιόνιο, νότια της Αδριατικής θάλασσας, ανάµεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία.

H εύκολη πρόσβαση επιτρέπει την απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση της Κέρκυρας µε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την καθηµερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση µε αρκετά λιµάνια της Ιταλίας.
Το µεσογειακό κλίµα και η υψηλή ποιότητα διαβίωσης καθιστούν την Κέρκυρα ιδανικό τόπο διαµονής για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. O ήπιος Χειµώνας µε σχετικά υψηλή θερµοκρασία (7-20ο C) και αρκετή ηλιοφάνεια (περίπου 4,5 ώρες ηµερησίως), επιτρέπει συχνές αποδράσεις στην κερκυραϊκή φύση ενώ η Άνοιξη, αναμφισβήτητα εντυπωσιακή, παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα μαγευτικό ταξίδι. Το Καλοκαίρι, οι πανέµορφες παραλίες, το κοσμοπολίτικο περιβάλλον αλλά και τ΄αμέτρητα παραδοσιακά πανηγύρια, υπόσχονται αξέχαστες διακοπές ενώ το Φθινόπωρο είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για μια τελευταία βουτιά στη ζεστή θάλασσα.

Ολόκληρη η πόλη της Κέρκυρας είναι ένα αξιοθέατο. Στενά καντούνια, απλωμένες μπουγάδες, ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, κτίρια με βενετσιάνικες, γαλλικές και αγγλικές επιρροές, αποτελούν πόλο έλξης για τον επισκέπτη. Η ιστορία, ο πολιτισµός και οι παραδόσεις φυλάσσονται προσεκτικά σε µουσεία και συλλογές. Το ιστορικό κέντρο με τα μεσαιωνικά φρούρια και τις περιμετρικές οχυρώσεις συνθέτει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο που το καλοκαίρι του 2007 εντάχθηκε στα Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.

Οι οχυρώσεις αυτές, με κορυφαία στοιχεία τους, το Παλαιό και Νέο Φρούριο, προσφέρουν πανοραμική θέα της πόλης και περικλείουν όλες τις βασικές εξελίξεις της αμυντικής τέχνης από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Το φημισμένο Λιστόν, που διαχρονικά αποτελεί τόπο κοινωνικής συνάθροισης και σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου, είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της γαλλικής παρουσίας στο νησί, ενώ το κτίριο «San Giacomo» που σήµερα στεγάζει το Δηµαρχείο της Κέρκυρας, χτίστηκε από τους Βενετούς τον 17ο αιώνα για να φιλοξενήσει τη Στοά των Ευγενών (Loggia dei Nobili).

Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής, στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, χαρακτηριστικό δείγμα της βρετανικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται και η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας με σημαντικά έργα της Επτανησιακής Σχολής.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας εκτίθενται εικόνες, από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, ενδεικτικές του ρόλου που διαδραμάτισε η Κέρκυρα στην εξέλιξη της ελληνικής εκκλησιαστικής ζωγραφικής.
Το κορυφαίο στο είδος του Μουσείο Χαρτονομισμάτων, με αξιόλογη συλλογή από σπάνια χαρτονοµίσµατα λειτουργεί στο ιστορικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας ενώ η μακρόχρονη μουσική παράδοση της Κέρκυρας εκτίθεται στο Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος». Στο σπίτι όπου έζησε ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας Διονύσιος Σολωμός στεγάζεται το οµώνυµο µουσείο με πλούσια βιβλιοθήκη και στη Σερβική Εστία εκτίθενται αντικείμενα Σέρβων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ευρήματα αποκλειστικά προερχόμενα από το νησί της Κέρκυρας, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο αποκαλύπτοντας την πολιτισμική της παρουσία διαχρονικά στον αρχαίο κόσμο καθώς και στο Μουσείο Παλαιόπολης που στεγάζεται στην έπαυλη του Mon Repos.

Το νεοκλασικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, στο οποίο ψηφίστηκε το 1863 η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα της Πινακοθήκης και ως χώρος τέλεσης πολιτικών γάµων στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ η Ιόνιος Ακαδημία που φιλοξένησε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, ως παράρτημα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σημαντικοί χώροι πολιτισμού και η Αναγνωστική Εταιρεία, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας, τα Αρχεία Κέρκυρας που στεγάζονται στους αγγλικούς στρατώνες του Παλαιού Φρουρίου και το Δημοτικό Θέατρο που, με την έντονη πολιτιστική του δράση, σηματοδοτεί την ανάγκη των Κερκυραίων για ποιοτική ψυχαγωγία .

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, που φυλάσσει, μέσα σε ασηµένια λάρνακα, το σκήνωµα του προστάτη του νησιού, ο Ναός των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου που αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού και ο Μητροπολιτικός Ναός που φιλοξενεί το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας, είναι μερικά από τα θρησκευτικά αξιοθέατα της πόλης. Η περιήγηση στην Αγγλικανική Εκκλησία, τον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό «Duomo» και στην Εβραϊκή Συναγωγή, αποκαλύπτει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα αυτής της πόλης.

Σε απόσταση αναπνοής από την Πόλη της Κέρκυρας, βρίσκεται το καταταπράσινο νησί του Βίδο, με τις δύο οργανωμένες παραλίες, την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και το Σέρβικο Μαυσωλείο, ενώ στα προάστια της πόλης το φηµισµένο Ποντικονήσι και η Μονή Βλαχέραινας, αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιµη εικόνα της Κέρκυρας.

Χωριά και παραδοσιακοί οικισµοί, ανάλογα µε την εποχή που κατοικήθηκαν παραπέµπουν στο Βυζάντιο, την εποχή των Ενετών αλλά και στη λαϊκή αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Τα πετρόκτιστα σπίτια, η κλασική πλατεία µε τα καφενεδάκια, οι γραφικές εκκλησίες αλλά προ πάντων οι φιλόξενοι άνθρωποι θα σας γοητεύσουν και θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν το σπίτι σας. Εδώ θα βρείτε μοναδικά αξιοθέατα, επιβλητικά κάστρα, συλλογές και µουσεία που αναδεικνύουν το τοπικό στοιχείο στην ιστορία, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιµα του τόπου.

Τα ευρήµατα από ρωµαϊκές επαύλεις, στα βόρεια και νοτιοανατολικά παράλια αλλά και το περίφημο «Αχίλλειο», αποδεικνύουν ότι η Κέρκυρα είναι ένας διαχρονικός τουριστικός προορισµός. Η άλλοτε παραθεριστική κατοικία της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και του Κάιζερ της Γερµανίας, σήµερα λειτουργεί ως µουσείο και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στην Παλαιοκαστρίτσα, το μοναστήρι της Θεοτόκου, µε την πανοραμική θέα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσµο ενώ η μονή του Παντοκράτορα, στο ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με σημαντικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα είναι σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.

Εξίσου σαγηνευτική η θέα από το Αγγελόκαστρο, που χτισμένο σε υψόµετρο 330 µ. , αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας. Δύο ακόµα Φρούρια, το Κάστρο της Κασσιώπης στο βορειοανατολικό µέρος της και το Γαρδίκι, βυζαντινό κάστρο του 13ου αι. στη νότια Κέρκυρα, παραπέµπουν στο µακρινό παρελθόν και στις µάχες µε πειρατές και επίδοξους κατακτητές. Στη νότια Κέρκυρα βρίσκονται επίσης και οι Αλυκές Λευκίμμης που η δημιουργία τους ανάγεται στη βυζαντινή εποχή, ενώ στις δύο αναπαλαιωμένες βενετσιάνικες αλαταποθήκες της, ο Δήμος πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο Μουσείο Καποδίστρια, 4 χλµ από την πόλη της Κέρκυρας, εκτίθενται τα προσωπικά αντικείµενα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και σηµαντικής φυσιογνωµίας της ευρωπαϊκής ιστορίας Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ στο Καστέλλο Μιμπέλι που βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα λειτουργεί παράρτηµα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στο χωριό Σιναράδες, στο Iστορικό Λαογραφικό Mουσείο Mέσης, η ακριβής αναπαράσταση ενός µέσου αγροτικού σπιτιού του 19ου αιώνα, εισαγάγει τον επισκέπτη στο κλίμα της εποχής, ενώ το Μουσείο Ελιάς στεγασµένο σε ένα παλιό ελαιοτριβείο στο χωριό Κυνοπιάστες, στους παραδοσιακούς τρόπους επεξεργασίας της ελιάς. Οι εικόνες από την κερκυραϊκή ύπαιθρο των αρχών του περασμένου αιώνα, συμπληρώνονται με την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Αχαράβης.

Κοµψή και ντελικάτη από τη φύση της, η Κέρκυρα είναι αναμφισβήτητα όμορφη. Η θάλασσα, ο ήλιος κι ο άνεµος σµιλεύουν το νησί δηµιουργώντας µια εντυπωσιακή ακτογραµµή. Παραλίες µε χρυσή άµµο ή λευκά βότσαλα, βράχοι – γλυπτά, εκθέµατα της πιο σύγχρονης γκαλερί, δέντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους µέχρι το νερό. Με ξεχωριστή γεωμορφολογία και έντονες αντιθέσεις διαθέτει υδροβιότοπους σπάνιας ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα που συγκεντρώνουν τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Οι ανατολικές ακτές µε την προστασία της ηπειρωτικής ακτής προσφέρουν ήσυχα νερά για κολύµπι και πλούσιο βυθό για εξερεύνηση. Η βόρεια ανατολική πλευρά φηµίζεται για τα καθαρά νερά και το απότοµο βάθος. Η νότια ανατολική πλευρά έχει ρηχά νερά, αµµουδιές µε ίσκιο, ταβερνάκια πάνω στο κύµα. Η ιδανική περίπτωση για διακοπές µε παιδιά.

Οι δυτικές ακτές της Κέρκυρας χαρακτηρίζονται από τους ανέµους που τις χαϊδεύουν. Ο επιβλητικός µαΐστρος έρχεται από τη Βενετία µεταφέροντας κύµα και δροσιά ενώ η όστρια διαποτίζει µε τη θέρµη των παραλίων της βόρειας Αφρικής. Το αποτέλεσµα είναι τεράστιες αµµουδιές και µερικά από τα οµορφότερα βράχια.

Η βόρεια δυτική πλευρά, µε βραχώδεις απόκρηµνες απολήξεις, είναι ιδανική για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Οι απέραντες χρυσές αµµουδιές και τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά όλης της δυτικής και νοτιοδυτικής πλευράς, πότε πολύκοσµες, πότε µυστικές, είναι πάντοτε προκλητικές για παιχνίδια µε το κύµα, τον ήλιο, τον αέρα ή για ήσυχο διάβασµα ενός βιβλίου.

Λίγα µίλια µακριά από την κοσµοπολίτικη ζωή της Κέρκυρας, τα νησάκια που την περιβάλλουν ξεχωρίζουν για τον ήσυχο τρόπο ζωής τους, αποτελώντας εναλλακτική λύση για όσους επιζητούν ηρεµία και γαλήνη στις διακοπές τους. Γραφικοί οικισµοί, µονοπάτια, παραδοσιακά ταβερνάκια και πεντακάθαρη θάλασσα συνθέτουν µια “διαφορετική” πρόταση για παραδεισένιες διακοπές, ξενοιασιά και περιήγηση σε ένα ευλογηµένο φυσικό περιβάλλον.
Oι Οθωνοί, το δυτικότερο σηµείο της Eλλάδας, είναι ιδανικός τόπος για ιστιοπλοϊκή περιήγηση, πεζοπορία και ψάρεµα. Η σπηλιά της Καλυψούς, οι παραλίες Άµµος, Άσπρη Άµµος και Φύκι θα σας µαγέψουν.

Η Ερείκουσα, ένα ολοστρόγγυλο νησί, οφείλει την ονοµασία της στο θάµνο ρείκι που υπάρχει σε µεγάλη ποσότητα. H νότια παραλία, όπου βρίσκεται ο οικισµός Πόρτο, είναι µια τεράστια ρηχή αµµουδιά. Ένα µονοπάτι οδηγεί βόρεια ανάµεσα στην καταπράσινη φύση και καταλήγει στην παραλία Πραγγίνη.

Tο Μαθράκι είναι το µικρότερο νησάκι των Διαποντίων. Oι ακτές του σχηµατίζουν ορµίσκους όπου οι δύο κυριότεροι, η Άµµος κι οι Απηδιές, χρησιµεύουν σα λιµάνια για την προσέγγιση των µικρών καϊκιών της συγκοινωνίας µε την Κέρκυρα.

Έχει παραλίες µε ψιλή άµµο και περιτριγυρίζεται από υφάλους, σκοπέλους και βραχονησίδες προσελκύοντας όλες τις ψαρόβαρκες της περιοχής. Στα δύο άκρα του νησιού είναι χτισµένα τα δυο χωριά του, το Άνω και το Kάτω Mαθράκι.

Αναβαθμισμένες υποδομές και τουριστικές υπηρεσίες καθιστούν την Κέρκυρα ιδανική για ομαδικές διακοπές. Συνεδριακός, θρησκευτικός και μαθητικός τουρισμός, ιστιοπλοϊκοί αγώνες  αλλά και rally αντίκα, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ. Η αγορά της Κέρκυρας είναι ο καθρέφτης της ιστορίας της και η ατµόσφαιρα που θα συναντήσετε θα σας µεταφέρει στο κερκυραϊκό εµπόριο του 17ου και 18ου αιώνα.

Σήµερα, σε όλο το νησί, θα βρείτε τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά και καταστήµατα που διατηρούν ολοζώντανη την παράδοση των προηγούμενων αιώνων. Χειροποίητα κοσµήµατα, κεραµικά, ξυλόγλυπτα, κρασί και µέλι, κουµκουάτ, παρθένο ελαιόλαδο, πράσινο σαπούνι, πεντανόστιμα αλλαντικά και τσιτσιμπύρες είναι κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε σε αφθονία και σε καλές τιµές.

Με διεθνώς αναγνωρισμένες φιλαρμονικές και χορωδίες, η Κέρκυρα διαχρονικά παράγει μουσική. Η πολιτιστική αυτή δυναμική, παρουσιάζεται έντονη στο χώρο και αποτυπώνεται σε θρησκευτικές γιορτές και μουσικές εκδηλώσεις, με χαρακτηριστική ποιότητα.

Όπως και μόνοι σας θα διαπιστώσετε, η Μουσική, είναι η κυρίαρχη Τέχνη στο νησί.

Υπάρχει παντού. Στα πανηγύρια, στις λιτανείες ακόµα και στην προφορά των Κερκυραίων. Κάθε καλοκαίρι οι υπέροχες μελωδικές βραδιές στα καντούνια της πόλης, οι διεθνείς μουσικές συναντήσεις και τα σεμινάρια του Ιονίου Πανεπιστημίου προσελκύουν χιλιάδες φίλους του είδους.

Το Πάσχα, είναι ίσως η καλύτερη περίοδος, για να ανακαλύψει κανείς, την καταλυτική επίδραση της μουσικής στη θρησκευτική παράδοση του νησιού. Χορωδιακά σχήματα, συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής, μπάντες και λιτανείες εκφράζουν το Θείο Δράμα. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, χιλιάδες επισκέπτες, μοναδικά ήθη και έθιμα. Ανεπανάληπτη εμπειρία, το σπάσιμο των μπότηδων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου!
Στην μεγάλη αυτή γιορτή, συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη πίστη, η προχριστιανική παράδοση, η καταλυτική παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνα, η καθολική κοινότητα και βέβαια η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.

Αν περιηγηθείτε για λίγο στην κερκυραϊκή φύση θα διαπιστώσετε εύκολα ότι η τοπική κουζίνα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγµα της µεσογειακής διατροφής. Μποστάνια, αµπελώνες, ψαρόβαρκες και κοπάδια αιγοπροβάτων µαρτυρούν τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων. Σαλάτες, λαχανικά, ψάρια ή κρέας, τυροκοµικά, αγνό ελαιόλαδο και πολλά φρούτα συνθέτουν το καθηµερινό τους τραπέζι. Με επιρροές περισσότερο από την Ιταλία, λόγω Βενετσιάνων και λιγότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι Κερκυραίοι µαγειρεύουν µε µεράκι. Κι επειδή ένα καλό γεύµα ολοκληρώνεται µε ένα επιδόρπιο, εδώ θα βρείτε και εξαιρετικά γλυκά.

Η Κέρκυρα είναι αναμφισβήτητα ιδανικός θαλάσσιος προορισμός και το πλεονέκτημα αυτό ενισχύεται τόσο από τη ναυτική παράδοση χιλιετηρίδων, όσο και από τις ευνοϊκές για θαλάσσιους πλόες ειδικές συνθήκες: οι αποστάσεις μεταξύ των ακτών είναι μικρές, ενώ εξίσου ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες, που σχετίζονται με την ένταση των ανέμων και τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος και θάλασσας.Οι δυνατότητες για σπορ και αναψυχή είναι σίγουρα εντυπωσιακές και ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους.

Kαταδύσεις
H Kέρκυρα είναι κορυφαίος προορισµός υποβρύχιας δραστηριότητας γι’ αυτό και οργανωµένα καταδυτικά κέντρα λειτουργούν σε όλο το νησί. Oι ακρογιαλιές και οι ορµίσκοι, οι κάβοι και οι ατέλειωτες ξέρες, είναι ένας µικρός παράδεισος για τους λάτρεις του βυθού.

Θαλάσσια σπορ
Στις οργανωμένες παραλίες του νησιού υπάρχουν σχολές όπου εκπαιδευτές θα σας µυήσουν στη µαγεία του ταξιδιού πάνω στο κύµα: σκι, τζετ σκι, αλεξίπτωτο, windsurf, kite surf αλλά και ποδήλατα θαλάσσης και κανό, βρίσκονται στη διάθεσή σας για να διαγράψετε τη δική σας θαλασσινή πορεία!
Οι κανόνες ασφαλείας είναι αυστηροί και οι έλεγχοι συχνοί, γι’ αυτό τα θαλάσσια σπορ στην Κέρκυρα είναι απολαυστικά.

Πεζοπορία
Η έντονη βλάστηση, τα παραδοσιακά χωριά και το ήπιο ανάγλυφο καθιστούν την πεζοπορία στην Κέρκυρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Σπάνια αγριολούλουδα, “µυστικές” λίµνες και σκιεροί ελαιώνες θα βρεθούν στο διάβα σας στην πρώτη “εκτός δρόµου” διαδροµή που θα κάνετε. Δίκτυα µονοπατιών µε επαρκή σήµανση και σηµεία ξεκούρασης, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για περιήγηση στην κερκυραϊκή φύση.

Ιππασία
Με άλογα κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους αναβάτες και πλήθος παλιών μονοπατιών και αγροτικών δρόμων, οι σχολές ιππασίας προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στους λάτρεις του αθλήματος.
Ποδηλασία
Οργανωμένα groups έρχονται στην Κέρκυρα αποκλειστικά για ποδηλασία. Mοναδική εμπειρία, η εξερεύνηση σε άγνωστα μονοπάτια που καταλήγουν σε ερημικές παραλίες.

Γκολφ
Η Κέρκυρα διαθέτει ένα φημισμένο γήπεδο γκολφ µε 18 τρύπες. Σχεδιασµένο από τον διάσηµο αρχιτέκτονα Donald Harradine στο λιβάδι του Ρόπα στους Έρµονες, το Corfu Golf Club είναι ανοιχτό από το Μάρτιο µέχρι το Νοέµβριο και ενδείκνυται τόσο για αρχάριους όσο και για έµπειρους παίκτες.

Κρίκετ
Η παράδοση δύο περίπου αιώνων συνεχίζεται µέχρι σήµερα στο µοναδικό µέρος της Ελλάδας που το κρίκετ έχει σοβαρές υποδοµές. Επίσηµα τουρνουά και φιλικές αναµετρήσεις διοργανώνονται όλο το χρόνο στο πιο ατµοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης: στην πλατεία Σπιανάδα µέσα στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας ενώ περισσότερη άνεση και καλύτερες υποδοµές υπάρχουν στο γήπεδο που βρίσκεται µέσα στη µαρίνα Γουβιών.

 

CORFU PRESENTATION

Today, Corfu ranks amongst Europe’s most fascinating destinations. Marked by intriguing contrast and consecutive influences, the island is a crossroads of colors and civilizations. It is located in the northern Ionian Sea, at the entrance to the Adriatic Sea, between Greece’s mainland and Italy. Due to its strategic position enables visitors to reach the island by direct flight from almost all European countries, while there are daily ferry connections with many Italian ports.

The Mediterranean climate and the high quality of life make Corfu an ideal place to stay any time of the year. The winter is mild with relatively high temperatures (7-200 C) and sunshine for approximately 4,5 hours per day, so one can often go on excursions to admire Corfu’s beautiful nature. Springtime, with theceaseless colour alternations is undoubtedly amazing! During summertime, the fascinating beaches, the cosmopolitan atmosphere and the uncountable traditional festivals guarantee a once-in-a-lifetime vacation. In autumn, time has come to take your last plunge into the warm sea waters.

The whole town of Corfu is a monument. Narrow paved lanes (kantounia) with hung out laundry, flowering bougainvilleas, buildings with traces of Venetian, French and British influence attract any visitor. Local history, culture and tradition are thoroughly protected in museums and collections. In Corfu town’s historic center, the medieval fortresses and the peripheral fortifications compose a unique architectural ensemble, which was added in 2007 to the list of UNESCO’S World Heritage Monuments.

The Old Fortress and the New Fortress, perched on commanding locations on either side of the town, offer panoramic views of the Old Town of Corfu. Their architecture is testament to all the major advances in 15th – 19th century defence-related design. The famous Liston, which constitutes the meeting point for most social gatherings and is the symbol of Corfu’s historic centre, is the most characteristic monument that bears traces of the French presence on the island. The “San Giacomo” building, which accommodates today Corfu’s Town Hall, was erected by the Venetians in the 17th century in order to house the Loggia dei Nobili. Findings which come exclusively from the island of Corfu are exhibited in the Archaeological Museum and the Museum of Palaeopolis, in the Mon Repos Mansion. These exhibits display the island’s continuous presence in the ancient world. The neo-classical style building of the Ionian Parliament is the place where the unification of the Ionian Islands with Greece was passed.

Today, the building operates as a branch of the Municipal Art Gallery and serves as the venue for civil marriage ceremonies. The Ionian Academy housed the first Greek University and nowadays is a department of the Ionian University. Further significant cultural places are: the Reading Society of Corfu, which is the oldest intellectual institution of modern Greece; the Archives of Corfu, which are accommodated in the building of the former British Barracks inside the Old Fortress, and the Municipal Theatre, with an intense cultural activity, illustrating the Corfiots’ need for quality entertainment.

Some of the island’s religious sites that are worth visiting are: the Church of St. Spyridon, which accommodates the Holy Relic of the island’s guardian Saint in a silver shrine; the Church of St. Jason and Sosipater, which constitutes the island’s most significant byzantine monument and the Metropolitan Church, which accommodates the Holy Relic of St. Theodora. A visit to the Anglican Church, the Roman Catholic Cathedral “Duomo” and the Jewish Synagogue will acquaint you with the town’s multicultural character. At a breath’s distance from Corfu Town lies the green island Vido. Worth a visit on the island are two well-maintained beaches, the historic Church of St. Stefan and the Serbian Mausoleum.

In the suburbs, the well known Pontikonisi island and the Vlacheraina Monastery, compose Corfu’s most familiar and recognized picture. The Museum of Asian Art, which is unique in Greece, is exclusively dedicated to the art and antiquities from the Far East. It is housed in the Palace of St. Michael and St. George, a characteristic sample of British neo-classical architecture. The same palace is the home of the Municipal Art Gallery of Corfu, with outstanding exhibits of the Eptanesian School.

In the Byzantine Museum of Corfu (Antivouniotissa) are exhibited icons from the 15th to the 19th century, which bear witness to Corfu’s outstanding role in the evolution of the ecclesiastic art of painting. The Banknote Museum of Greece in Corfu is one of the top banknote museums in the world. Its collection includes rare banknotes and is accommodated in the historic Ionian Bank building.

A visit to the Music Museum “Nikolaos Halikiopoulos Mantzaros” brings to light Corfu’s long music tradition. The house where Dionysios Solomos, Greece’s national poet, lived, houses a museum of the same name with a rich library. In the Serbian Hearth (or the Serbian House) revive moments of the past, when Corfu, which was the allied forces’ military base, offered shelter to the Serbian army. Villages and traditional settlements, depending on the years they were inhabited, trace back to the Byzantine epoch, the Venetian Epoch but also to 20th century folk architecture.

The stone paved houses, the classic town square with the small coffee houses, the picturesque chapels and above all, the hospitable people will charm you and make you feel at home. Here, you will find unique sights to visit including imposing castles as well as collections and museums illustrating the island’s identity in history, art, local habits and customs. The findings from the Roman mansions in the northern and southeastern coasts but also the famous “Achilleion” prove that Corfu is an alltime tourist destination. The palace which was once the summer residence of the Empress of Austria Elisabeth and later on of the German Kaiser Wilhelm II operates today as a museum and as a cultural events’ venue. In Palaeokastritsa, the Monastery of Virgin Mary, with panoramic view, attracts thousands of visitors from all over the world.

The Pantocrator Monastery, with notable frescoes, is located on Corfu’s highest mountain and constitutes the reference point of the broader area. Angelokastro, one of the most considerable castles in Greece, is located on a 330 m high slope and offers a magnificent view. Two further castles, the Kassiopi Castle on the northeastern edge of the village and the Byzantine Gardiki Castle of the 13th century in the southern part of Corfu, date back to the distant past, at the time of the battles with pirates and aspiring conquerors. In the southern part of Corfu you can see the Lefkimi Salt Pans, which date back to the Byzantine era. Two of the restored Venetian salt warehouses are used today by the Municipality of Corfu as venues to host cultural events.

In the Kapodistrias Museum, 4 kilometres away from Corfu Town, are exhibited personal objects of Greece’s first Governor, Ioannis Kapodistiras, who was an outstanding personality in the history of Europe. The Castello Mimbelli Villa, in the village Kato Korakiana, accommodates a branch of the National Art Gallery. In the village Sinarades, there is the Historic Folk Museum of Messi, an original 19th century house presenting the everyday life of a rural family from that time. The Olive Tree Museum, which is housed in an old olive press in the village Kynopiastes, acquaints the visitor with the traditional olive tree processing methods.

The olive tree products are directly related to the locals’ way of life. The images drawn from Corfu’s countryside in the early past century are complemented by a visit to the Acharavi Folk Museum Chic and delicate by nature, Corfu has an unsurpassed natural beauty. The sea, the sun and the wind have carved an impressive shoreline on the island. Golden sandy and snow-white pebbled beaches, fine carved rocks resembling sculptures from a modern gallery, trees which stretch out their shadow up to the water. With an exceptional geomorphology and notable contrasts, Corfu hosts wetlands of unsurpassed beauty and unique ecosystems, which attract fans of alternative tourism.

The east coast beaches, which are protected by the mainland shore-line are ideal for swimming due to their still waters as well as for explorations due to their rich seabed. In the northeastern coastline, there are wonderful sandy beaches with shallow waters, abundant shade and small taverns by the sea. Corfu’s west coast beaches are “caressed” by the winds. The prevailing wind Maistro brings waves and breeze from Venice, while Ostria carries heat waves from North Africa’s beaches. As a result, the landscape is marked by long sandy beaches and some of the most beautiful rock formations. The northwest side of the island is dominated by rocky, rugged shores and it is ideal for underwater explorations.

The endless golden sandy beaches and the shallow turquoise waters of the entire west and southwest coast, at times crowded and at times hidden from the public, will always tempt you to play with the waves, the sun, the wind or read a book in peace. Some miles away from Corfu’s cosmopolitan life, some beautiful small islands stand out for their peaceful way of life, offering an alternative to anyone who wishes to enjoy tranquil and serene holidays. The picturesque settlements and paths, the small traditional taverns and the crystal clear waters compose a “different” suggestion for paradise-like holidays, carefreeness and touring in a unique natural landscape.

The island of Othonoi, the werstern most point of Greece, is the ideal place for sailing, trekking and fishing. You will be thrilled by the Calypso cave, the beaches Ammos, Lefki Ammos (white sand) and Fyki. Ereikousa is a round-shaped island. Its name derives from the heather bush (reiki in Greek) which is met in abundant quantities on the island. The south coast, where the settlement Porto is located, is an immense stretch of sandy beach. A footpath leads northwards, through the lush vegetation to the Pangini beach. Mathraki is the smallest of the Diapontian islands. Its shores form small bays with Ammos and Apidies being the two most significant ones. Both of them serve as harbours for the small caiques, which connect the island with Corfu.

The island has fine-sandy beaches, while the reefs and the rocky islets around it attract the fishing boats from all over the region. At the two ends of the island are located the two villages, Ano Matrhaki and Kato Mathraki. The upgraded infrastructure and touristic services make Corfu an ideal destination for group tours. Conventions, religious and study tours, yacht races but also the Rally Antika make their appointment every year on the island of Corfu. Corfu’s market resembles the mirror of its history, while its atmosphere will transport you to Corfu’s 17th and 18th century commerce.

Today, high-quality local products are be found in every corner of the island but also shops, which keep alive the tradition of past centuries. Handmade jewels, ceramics, wood-carved objects, wine, honey, koum quat, pure olive oil, green soap, delicious delicatessen and the tsitsimpira (a type of ginger beer) are some of the traditional products you will find in abundant quantities and at good prices. With internationally recognized philharmonic orchestras and choirs, Corfu is a perennial source of music. This cultural dynamic is prominent in the world of music and is stamped on the religious festivities and music events with exceptional quality. You will find out that, music is the prevailing Art on the island. Music exists everywhere; in the fetes, in the Saint’s processions, even in Corfu’s dialect.

The magnificent melodious nights in the town’s narrow paved streets, the international music events and the Ionian University’s seminars attract thousands of music fans every summer. Easter time is probably the best period to discover the decisive influence of music in the island’s religious tradition. Choirs, ecclesiastic music concerts, bands and the processions of the Saint express the Divine Drama. Devout atmosphere, thousands of visitors, the unique habits and customs like the “Pot throwing (botides)” offer an once-in-a-lifetime experience! With typical Mediterranean characteristics and Venetian influences, Corfu’s cuisine bears witness to the island’s exceptional cultural influences.

The single-crop farming of the olive has endured since its imposition in the period of the Venetian rule. As a result, Corfu’s landscape is dominated by immense olive groves. Abundant oil and high quality wine from the dry-soil slopes are present every day on the table. Delicious fish from the crystal clear Ionian Sea waters, local fruits and vegetables and first quality cheese products from small producers, guarantee unique culinary experiences. Don’t miss a stroll in the island’s outdoor markets to experience images, tastes and smells from Corfu’s countryside! Corfu is without doubt the ideal maritime destination. The island is privileged not only due to its thousands-of-year long maritime tradition but also due to the favorable conditions for sea voyagers: there are short distances between the shores and there are favourable conditions regarding the wind force and the land and air temperatures. There are certainly amazing water sports and recreation opportunities to cover the needs even of the most demanding fans.

Scuba Diving The coasts, the coves, the capes and the endless reefs compose a small paradise for the seabed fans. Therefore, plenty of organized scuba diving centers operate all over the island. Water sports On many of the island’s beaches, there are water sports centers where water sports trainers will initiate you to the charm of a ride over the waves: water ski, sea jet, windsurf, kite surf, parachute but also pedalos and canoes stay anytime at your disposal in order for you to trace out your own course on the sea’s surface! Trekking The lush vegetation, the traditional villages and the mild terrain make trekking on the island of Corfu an exciting experience.

Even on your first “off the road” walking route, you will encounter uncommon wildflowers, “secret” lakes and shadowy olive groves. Path networks with signs and rest areas offer the ideal conditions to enjoy a wonderful excursion in Corfu’s nature. Horse Riding With horses for beginners but also for experienced riders and plenty of old paths and rural roads, the horse riding centers offer unrestrained possibilities to horse riding fans.

Bicycle tours There are organized tourists’ groups who visit the island exclusively for a bicycle tour. An exploration adventure through unknown paths ending up in isolated beaches is a unique experience Golf On the island of Corfu, there is a well known eighteen-hole golf course.

The Corfu Golf Club was designed by the famous architect Donald Harradine and it is located in the Ropa Valley in Ermones. It is open to the public from March until November, and is suitable not only for beginners but also for experienced players.

Cricket An almost two-century tradition has been continued to the present day in Greece’s only place with such a notable infrastructure for cricket. Official tournaments and friendly matches are organized all year round in the most atmospheric pitch in Europe: the Spianada Square (Esplanade), within the historic center of the town. However, the cricket pitch which is located in Gouvia marina offers more comfort and better infrastructure.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

CV of the Mayor of Corfu

Mr. Konstantinos Nikolouzos, was born on 1954 in Corfu.

He graduated from Secondary School in Corfu in 1972.

He studied in Canada at the Faculty of Electrical Engineering of Toronto University [1974 -1977].

From 1982 until 2013, he made a carrier in banking sector [Creta Bank and Eurobank], where served as the General Manager of Eurobank in Corfu [from 1999 until his retirement in 2013].

Since he was 20 years old, has been vigorously involved in political and social activities, focusing in humanitarian work.

He served as a Municipal Councilor the periods [1982 – 1990] and [1998 -2002] and in the meantime period as the President of the Municipal and Regional Theatre of Corfu. He has also been a Member of the Municipal Water Supply and Sewerage Company.

He was elected as the Mayor of Corfu in 2014.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η  Κέρκυρα είναι  ένας τόπος με ιδιαίτερο φως,  μοναδική ταυτότητα και σημαντική ιστορία  που χάνονται στα βάθη των αιώνων και διαμορφώνονται αδιάλειπτα από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα.

Είναι το σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης όπου συναντώνται και δοκιμάζονται ιδέες, ρεύματα, πολιτισμοί, άνθρωποι και ποικίλες επιδιώξεις.  Από αυτή τη ζύμωση αναδύεται η σύγχρονη Κέρκυρα, η ομορφιά και η πολυπολιτισμικότητά της.

Η προνομιακή γεωγραφική   θέση της,  στην είσοδο της Αδριατικής, καθόρισε από νωρίς την πορεία της στο χρόνο.    Σήμερα ο ίδιος τόπος εξακολουθεί να αναμειγνύει πολιτισμούς, να συνθέτει ιδιαιτερότητες, να διαμορφώνει δικά του πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Να ζει με σεβασμό στην παράδοση, να αναπνέει σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και  να εκσυγχρονίζεται χωρίς να χάνει τις ρίζες του.

Παντού στο νησί, υπάρχουν τα σημάδια της ιστορίας, τεκμήρια υλικού και άυλου  πολιτισμού. Ναοί, κάστρα, ανάκτορα,  θησαυροί που παραμένουν θαμμένοι,   θεατρικά κείμενα, παρτιτούρες, στίχοι,  λαϊκά τραγούδια,  έργα τέχνης και μουσεία διαφόρων χρονικών περιόδων, μοναδικά ήθη και έθιμα,   που μαρτυρούν μιαν αδιάκοπη  πορεία και  κοσμούν  την Κέρκυρα με  πολιτισμικό πλούτο  και σπουδαίο  πολιτιστικό απόθεμα.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, που είναι  εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεκάδες χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, εξαιρετικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον συνθέτουν την ταυτότητά της. Πλούσια παράδοση και σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα, δεκάδες φιλαρμονικές, χορωδίες,  καλλιτεχνικά συγκροτήματα και δημιουργοί που αφομοιώνουν το παρελθόν και το εξελίσσουν δημιουργικά στο μέλλον.  Κάτοικοι  φιλόξενοι και ανοικτοί που ζουν σε ένα εξωστρεφές περιβάλλον και μετατρέπουν τους επισκέπτες σε φίλους.
Στον μοναδικό αυτό τόπο σας προσκαλώ και είμαι σίγουρος ότι μόλις τον γνωρίσετε θα τον αγαπήσετε για πάντα.

Κωνσταντίνος Νικολούζος
Δήμαρχος Κέρκυρας


A Message from the Mayor of Corfu

Corfu is a place endowed with a special light, a unique identity and remarkable history, lost in the mists of time as it has been continuously shaped since the times of Homer till the present day.
It is the crossroad between the East and the West where different ideas, trends, cultures, people and various pursuits meet and are tried out.  Modern Corfu with its beauty and multiculturalism emerges through this ferment.

Its   privileged geographical position, at the mouth of the Adriatic sea, very soon determined its course over time. Nowadays, this same place continues to mix cultures together, to combine particular features, to form its own cultural characteristics.  It continues to live with respect for tradition, to breathe in a green environment and to develop without losing its roots.
Traces of history, evidence of tangible and intangible culture, are found everywhere on the island. Churches, castles, palaces, treasures which still remain buried, theatrical texts, scores, lyrics, folk songs, artwork and museums of different periods, unique customs and traditions, witness an uninterrupted route and adorn Corfu with cultural wealth and great cultural heritage.  

The Old Town of Corfu, which is included in the UNESCO List of World Heritage sites, dozens of villages and traditional settlements, excellent natural and human environment, compose its identity. The Ionian University, which includes departments which are unique in Greece.  A rich tradition and contemporary cultural activity, dozens of philharmonic bands, choirs, artistic groups and great artists who assimilate the past and move creatively to the future. Hospitable and open-minded people living in an extrovert environment where all visitors become their friends.

I would be glad to welcome you to this unique place. I am sure that once you get to know it, you will love it forever!

Konstantinos Nikolouzos
Mayor of Corfu

 

www.corfu.gr