Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ είναι ένας αγροτικός συνεταιρισμός που με τη υφιστάμενη νομική μορφή εμφανίζεται από το 1958 ενώ ως συνεταιριστική μορφή οργάνωσης υφίσταται από το 1917. Αποτελείται από 400 μέλη, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και διαχείριση νωπών φρούτων και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όχι μόνο γιατί διασφαλίζει το εισόδημα εκατοντάδων παραγωγών, αλλά και γιατί προσφέρει θέσεις εργασίας σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως κατά την θερινή περίοδο.

Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού βρίσκονται σε χώρο με έκταση περίπου 35 στρεμμάτων, που στεγάζει γραφεία διοίκησης, 13 ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας,  αποθηκευτικούς χώρους και διαλογητήριο. Επιπροσθέτως ο συνεταιρισμός διαθέτει αποθήκη γεωργικών εφοδίων, η σημασία της οποίας παίζει τεράστιο ρόλο στο κόστος παραγωγής του συνεταιρισμένου αγρότη καθώς ο παραγωγός προμηθεύεται γεωργικά εφόδια σε τιμές κόστους και με δυνατότητα πίστωσης.

Όλοι οι παραγωγοί συμβουλεύονται το γεωτεχνικό τμήμα πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε καλλιεργητικής φροντίδας. Η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του συνεταιρισμού ενημερώνει τον παραγωγό αν και πώς θα προχωρήσει στη φυτοπροστασία και στη λίπανση και πάντα με συνταγή από την ίδια. Κάθε χρόνο εφαρμόζονται πειραματικά νέες καλλιεργητικές μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία σε άλλες περιοχές. Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ αξιοποιώντας τα επιχειρησιακά προγράμματα επενδύει κάθε χρόνο στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών κατευθύνοντας την παραγωγή σε προϊόντα εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά στην αγορά. Ο συνεταιρισμός διαχειρίζεται την παραγωγή για λογαριασμό των αγροτών. Γι αυτό κατευθύνει και ελέγχει τι θα καλλιεργήσει ο παραγωγός, ποια ποικιλία θα καλλιεργήσει, πώς θα την καλλιεργήσει. Και εν συνεχεία αναλαμβάνει τη διάθεση των προϊόντων στις αγορές.

Με την βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ καταφέρνει να συντηρεί, να αναβαθμίζει και να εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις του σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον μέσω της διαφημιστικής εκστρατείας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, η οργάνωση εξασφαλίζει σημαντικό μερίδιο της αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό διαθέτοντας τα προϊόντα της σε ικανοποιητικές τιμές. Ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια συμμετέχει με δικό του εκθεσιακό χώρο στις μεγαλύτερες εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, όπως είναι η Fruit Logistica, η World Food, η Food Africa και η Frescon, για τη διατήρηση και επέκταση του πελατολογίου, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός για την κατά το δυνατό καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων στις αγορές με το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.

Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του οικονομικού αποτελέσματος διαδραματίζει και η ποιότητα του προϊόντος. Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP και εφαρμόζει από το 2002 το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO. Για την επίτευξη προϊόντων ανώτερης ποιότητας, πλέον όλων των άλλων μέτρων, γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε εξειδικευμένο προσωπικό(γεωπόνοι) οι οποίοι συμβουλεύουν και υποδεικνύουν τον παραγωγό κατά την περίοδο της συγκομιδής και επιπροσθέτως ασχολούνται με την ποιοτική παραλαβή και σωστή συντήρηση τους.
Τα προϊόντα που παράγουν τα μέλη του συνεταιρισμού είναι κυρίως ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα με τη συνολική παραγωγή των άνωθι για το 2017 να υπολογίζεται σους 14.000τόνους, ενώ σε μικρότερες ποσότητες παράγονται ακτινίδια, δαμάσκηνα, νάσυ, κυδώνια, βερίκοκα, και κεράσια. Από το καλοκαίρι του 2013 τα ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ φέρουν αυτοκόλλητο σήμα VELVITA (πρωτοπορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) με το λογότυπο του συνεταιρισμού, ώστε ο καταναλωτής να ξεχωρίζει τα γνήσια ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ από άλλα ροδάκινα, τα οποία δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχουν να κάνουν με γεύση, άρωμα, χρώμα και αντοχή. Tα velvita είναι τα μόνα ροδάκινα Βελβεντού που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι. Έτσι, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή, όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί.

Σήμερα η αγροτική απασχόληση δίνει κίνητρα στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στο  Βελβεντό. Κλειδί της διαχρονικής επιτυχίας του συνεταιρισμού, αποτελεί η εξωστρέφεια, η συνεργασία και η συλλογικότητα. Επιπλέον, σημαντικό κλειδί της επιτυχίας μας αποτελεί και η διαχρονική απεξάρτησή μας από το κράτος. Άλλωστε το ροδάκινο, που αποτελεί το κύριο προϊόν του συνεταιρισμού μας, δεν επιδοτήθηκε ποτέ. Αυτός ίσως είναι και ο κυριότερος λόγος της επιτυχημένης πορείας του συνεταιρισμού μας. Θεωρούμε ότι οι επιδοτήσεις ήταν μια από τις αιτίες που διαλύθηκαν αρκετοί συνεταιρισμοί. Έγιναν εγκλήματα τις εποχές των παχιών αγελάδων και οδήγησαν τον αγροτικό κόσμο εκτός παραγωγής. Το μοναδικό έσοδο εδώ και χρόνια για τους παραγωγούς αυτών των περιοχών ήταν οι επιδοτήσεις.

Το χαρακτηριστικό μειονέκτημα της ελληνικής γεωργίας, δηλαδή ο μικρός πολυτεμαχισμένος κλήρος (στο Βελβεντό ο μέσος αγρότης έχει 35 στρέμματα σε 15 αγροτεμάχια) που αυξάνει το κόστος παραγωγής και κάνει την εκμετάλλευση μη βιώσιμη, ένας υγιής συνεταιρισμός μπορεί να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Για την επιτυχία δε χρειάζονται πολύπλοκα συστήματα. Τα πράγματα είναι απλά. Σε μας το βασικότερο όργανο είναι η γενική συνέλευση και μετά η διοίκηση. Και όσο περισσότεροι συσπειρώνονται κάτω από την ομπρέλα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα οφέλη.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με παραγωγούς από τον  Τύρναβο οι οποίοι παράγουν κυρίως αχλάδια, με αγρότες από τη Σκάλα Λακωνίας που καλλιεργούν υπερπρώιμα ροδάκινα, με μια ομάδα μηλοπαραγωγών από την Καστοριά με σύνολο παραγωγής 2.000 τόνους και από το 2017 με παραγωγούς από την περιοχή της Λαμίας που καλλιεργούν κεράσια, υπερπρώιμα ροδάκινα, δαμάσκηνα και ακτινίδια. 

Οράματα και μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού μας έχουμε αρκετά, όπως το άνοιγμα στη μεταποίηση και σε νέες αγορές, με προϊόντα ακόμη καλύτερης ποιότητας. Τροχοπέδη στις βλέψεις μας δε θέλουμε να αποτελεί το κράτος. Ευελπιστούμε επιτέλους κάποια στιγμή η χώρα να χαράξει αγροτική πολιτική, κάτι που δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει, γιατί μέσα σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε, θα αποτελέσει το εργαλείο το οποίο θα σταθεροποιήσει και θα αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα. Είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα στην πραγματική ανάπτυξη.

Πώς o Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού έγινε στρατηγικός συνεργάτης της Lidl

Τέσσερα χρόνια μετρά ήδη η συνεργασία της Lidl και του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, ενός από τους παλαιότερους και οικονομικά ανθηρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, βασικό προϊόν του οποίου είναι τα φημισμένα ροδάκινα Βελβεντού.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 η Lidl ξεκίνησε να προμηθεύεται προϊόντα του Συνεταιρισμού και σήμερα ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της αλυσίδας σουπερμάρκετ που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς. Σήμερα η Lidl προμηθεύεται ροδάκινα, νεκταρίνια και όλη την ποσότητα παραγωγής του Συνεταιρισμού σε αχλαδόμηλα Nashi. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας αυτή η Lidl δημιούργησε και διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα τις 3κιλες συσκευασίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια του ΑΣΕΠΟΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Lidl διακίνησε πάνω από 1.100 τόνους προϊόντων με τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, συγκριτικό πλεονέκτημα του οποίου είναι ότι έχει υιοθετήσει την επωνυμία Velvita για τα προϊόντα του. Έτσι γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές και προωθείται αποτελεσματικότερα η είσοδός τους σε μεγάλες αλυσίδες και νέες αγορές. Χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει (είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP KAI EUREPGAP), ο ΑΣΕΠΟΠ επιλέχθηκε από τη Lild ως στρατηγικός συνεργάτης.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Lild στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό, η κοινή συνεργασία αυτά τα χρόνια χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχής και επωφελής. "Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν σε όλα τα καταστήματα της Lidl τα εξαιρετικά φρούτα με την επωνυμία Velvita. Τα φρούτα παράγονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και τηρούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους και κανόνες υγιεινής", ανέφεραν τα στελέχη της αλυσίδας. Όπως αναφέρθηκε, τα Vεlvita είναι τα μόνα ροδάκινα Βελβεντού που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι και έτσι αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

Η Lidl τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σταθερά ιδιαίτερο βάρος στις συνεργασίες της με Έλληνες παραγωγούς. Σήμερα το 80% του τζίρου της αλυσίδας σε φρούτα και λαχανικά προέρχεται από αυστηρά επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς τροφίμων, με αποτέλεσμα η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία να μεγαλώνει διαρκώς. Σύμφωνα στοιχεία της εταιρείας, η Lidl με τη δραστηριότητά της υποστηρίζει πάνω από 16.300 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 3.321 προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών στη χώρα. Συνολικά, ποσοστό της τάξης του 56% των συνολικών της αγορών προϊόντων λιανικής πώλησης πραγματοποιείται από Έλληνες προμηθευτές.

Μέσω της συνεργασίας της με παραγωγούς, συνεταιρισμοί όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού μπορούν να αναδείξουν τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχουν υιοθετήσει. Σήμερα ο Συνεταιρισμός αριθμεί περίπου 400 ενεργά μέλη που καλλιεργούν περίπου 6.500 στρέμματα. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι οικογενειακής μορφής και για το λόγο αυτό γίνονται με πολλή μεγάλη προσοχή όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες που αφορούν στο ροδάκινο. Μέσω της δραστηριότητάς του αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο γιατί διασφαλίζει το εισόδημα εκατοντάδων παραγωγών, αλλά και γιατί προσφέρει θέσεις εργασίας σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως κατά την θερινή περίοδο.

Με όχημα το brand "Velvita", ο Συνεταιρισμός τροφοδοτεί όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα του πωλούνται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας μέσω εμπόρων. Παράλληλα, έχει επεκταθεί και εκτός των ελληνικών συνόρων, πραγματοποιώντας σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι την επιβολή του εμπάργκο προς τη Ρωσία από την Ε.Ε., κύρια αγορά στο εξωτερικό ήταν η ρωσική, όμως σήμερα σημαντικά ανοδικά κινείται η αγορά της Σερβίας. Το βασικό προϊόν είναι τα ροδάκινα Βελβεντού και ακολούθως τα νεκταρίνια και τα μήλα, ενώ εμπορεύεται δαμάσκηνα, κεράσια, αχλαδόμηλα Nashi, κυδώνια, βερίκοκα και διάφορα κηπευτικά, με κύρια καλλιέργεια την ντομάτα.

  Στην κορυφή της πυραμίδας σύγχρονης Γεωργίας στην ΕΕ ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Στην κορυφή της σύγχρονης και βιώσιμης Γεωργίας που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει τον πρότυπο συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Πριν από μερικές ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

δημοσιεύτηκε ένα αφιέρωμα σχετικά με τη σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία, που αφορά γεωργικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται σε κράτη μέλη της.  Τεχνοκράτες και ειδικοί της Ευρωπαϊκής επιτροπής επισκέφθηκαν και στο τέλος επέλεξαν συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στις οδηγίες της και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και καλή πρακτική ώστε συνεταιριστικά σχήματα η ομάδες παραγωγών να υιοθετήσουν μεθόδους για την ανάπτυξη της  βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας. Από την Ελλάδα στον τομέα των φρούτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να αναδείξει τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που με σύγχρονες και πιστοποιημένες μεθόδους σε όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, συγκομιδής και συσκευασίας, παράγει ροδάκινα και  νεκταρίνια με την διεθνή ονομασία Velvita.

«Είναι μια αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών μας που εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε στο Βελβεντό», δηλώνει περιχαρής ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάμπας, καταλήγοντας ότι «δημιουργεί ψυχολογική ανάταση» αυτή η αναγνώριση  σε όλους τους παραγωγούς «που λειτουργούμε σ'ενα περιβάλλον που κυριαρχεί η κατήφεια και η απογοήτευση».

Ο Νίκος Κουτλιάμπας αναφέρει ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για τους παραγωγούς στο Βελβεντό ότι «η ΕΕ να αναγνωρίζει τις δικές μας προσπάθειες ως τις καλύτερες για το μέλλον της βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας», επισημαίνοντας ότι στο οργανωμένο συνεταιριστικό περιβάλλον των 27 χωρών της ΕΕ  «υπάρχουν οργανώσεις πολλαπλάσιες σε μέγεθος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στους ισολογισμούς τους».

Τον περασμένο Αύγουστο στην κορύφωση της συγκομιδής επισκέφθηκαν τεχνοκράτες ειδικοί επί θεμάτων Γεωργίας και δημοσιογράφοι τις εγκαταστάσεις του του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ παρακολούθησαν την διαδικασία συσκευασίας των προϊόντων, ενώ περιηγήθηκαν και στα αγροκτήματα παρακολουθώντας την  της συλλογή ροδάκινων και νεκταρινιών. Στην ιστοσελίδα της ΕΕ η αριστεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προβάλλεται ως μια από τις έξι καλύτερες πρακτικές που προωθούν την βιώσιμη κα σύγχρονη γεωργία.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ ανέφερε ότι αυτή την αναγνώριση του συνεταιρισμού - πρότυπο θα προσπαθήσουμε «να την προβάλλουμε στους πελάτες μας στις διεθνής αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά», ότι θα ενημερωθεί αναλυτικά  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως απόδειξη ότι «τα παραδείγματα οργανώσεων παραγωγών και Γεωργών είναι εδώ, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε από την αρχή μεθόδους που μπορεί να βρίσκονται στην φαντασία μας».

 Πριν από μερικές ημέρες ο ΑΣΕΠΟΠ και άλλοι φορείς αυτής του Βελβεντού με ενημερωτικές εκδηλώσεις και αφιερώματα γιόρτασαν τα 100 χρόνια από την γέννηση του συνεταιριστικού κινήματος στην περιοχή.