ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Αυλαία για το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας

Συνάντηση πολιτικής και πολιτισμού στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Λάρισα - 8 Μαρτίου 2017

Ολοκληρώθηκε για φέτος το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας Artfools, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, χθες βράδυ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Το πρωί διεξήχθη το μαθητικό διαγωνιστικό τμήμα, ενώ το απόγευμα, πριν την τελετή, ολοκληρώθηκε το ελληνικό διαγωνιστικό.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες  έφυγαν  με βραβεία και διακρίσεις ενώ άλλοι πρόσθεσαν μια σημαντική εμπειρία και την χαρά της συμμετοχής στο ενεργητικό τους. Πιο συγκεκριμένα, στο μαθητικό διαγωνιστικό την 1η ειδική διάκριση απέσπασε  η ταινία «Schoolομπερδέματα»  (ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης) και το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην  ταινία «Σαν τα χελιδόνια»  ( 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών). Το ΙΕΚ – ΑΚΜΗ συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοση να προσφέρει  πρωτοπόρα επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και να στηρίζει με κάθε τρόπο τις νέες γενιές, δώρισε μια υποτροφία για το 1ο μαθητικό βραβείο. Ο κ. Βάιος Νευράτζας εκπροσωπώντας το ΙΕΚ-ΑΚΜΗ Λάρισας ανέφερε ότι η ΑΚΜΗ αποτελεί δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, στηρίζοντας τη δημιουργικότητα αλλά και το δικαίωμα των νέων να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

 

Στο διεθνές διαγωνιστικό την 1η ειδική διάκριση κατέκτησε το «Mother river» (Εσθονία) και  το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Son» (Konstantinos Sampanis, Γερμανία). Το βραβείο  animation πήρε η ταινία «Chica, the dog in the ghetto»(Γερμανία). Τέλος το «A buddy already dead»(Konstantinos Fragkoulis) έφυγε με τη 1η ειδική διάκριση από το ελληνικό διαγωνιστικό ενώ  το 1ο βραβείο πήρε το «Alice in the cafe» (Dimitrios Nakos).

Τις απονομές έκαναν εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της πολιτικής όπως η κ. Ρένα Καραλαριώτου. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας  Αγοραστός υπενθύμισε πως η Περιφέρεια στήριξε από την πρώτη στιγμή  τον θεσμό και παρατήρησε πως «το φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο και  καλύτερο» επισημαίνοντας ότι «η αυξανόμενη  συμμετοχή δείχνει και τη μεγάλη σημασία που έχει».

«Ο Δήμος Λαρισαίων  έχει προτεραιότητα τον πολιτισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  κ. Πάνος Σάπκας και σχολίασε ότι μέσα από τη διοργάνωση αυτή δίνεται μια  μεγάλη ευκαιρία στους νέους σε σχέση με  τον ελληνικό κινηματογράφο, που δείχνει  πως υπάρχει παρόν και μέλλον. Αλλά και η γνωστή συγγραφέας κ. Γιώτα Φώτου εξέφρασε την ικανοποίηση της  για το επίπεδο της φετινής διοργάνωσης αναφέροντας ότι  υπήρξαν  πολλές συμμετοχές με αρκετά μεγάλη θεματολογία.

Εκτός από τα βραβεία για το διαγωνιστικό μέρος, απονεμήθηκαν και βραβεία για το σύνολο της προσφοράς στο χώρο του πολιτισμού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης κ. Νίκος Αρτινός απένειμε στον κ. Κώστα Τσιάνο βραβείο για την 40ετή προσφορά του στο χώρο της σκηνοθεσίας και ιδιαίτερα στο Θεσσαλικό Θέατρο, που άνθισε και με τη δική του προσπάθεια. Ο κ. Κώστας Τσιάνος συγκινημένος ανέφερε ότι η καριέρα του  είχε ξεκινήσει ως ηθοποιού, αλλά ο κ. Κώστας Καζάκος και η  Τζένη Καρέζη ξεχώρισαν κάτι διαφορετικό σε εκείνον: «Με έχρισε σκηνοθέτη ο Καζάκος. Τον θεωρώ δάσκαλό μου», είπε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε το γεγονός ότι η Λάρισα  δεν έχει καταφέρει ακόμη να διαθέτει  ένα κανονικό θέατρο.

Ο  κ. Αγοραστός απένειμε το βραβείο στο κορυφαίο  ηθοποιό Κώστα Καζάκο, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης. Ο μεγάλος καλλιτέχνης εμφανώς συγκινημένος δεν παρέλειψε να περάσει τα δικά του μηνύματα για την φθορά που υφίσταται το θέατρο, ο κινηματογράφος και το καλλιτεχνικό στερέωμα γενικότερα. Ποιος θα ήταν ο ρόλος του άλλωστε μιας και  ποιεί ήθος; «Η κατάρα μας, είναι η πίεση που ασκείται στον τόπο μας» είπε.

Τιμητικές πλακέτες στους δύο καλλιτέχνες απένειμε εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων και ο  αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας. Την τελετή λήξης παρουσίασαν οι Άκυς Μητσούλης και Ολυμπία Καλαμπαλίκη ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσε χορευτικά η  Φωτεινή Αντωνίου σε χορογραφίες R. Szilagyi – Έφης Γιανναράκη (σχολή χορού DANS.er )




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία