ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ 1/1/2014 - 8/1/2014

Απο τον Αλέξη Λ.Μακρή

Αθήνα - Ιαν/14.

Η Μέριλ Στριπ και η Τζούλια Ρόμπερτς ανεβάζουν τους τόνους μιας δραματικής οικογενειακής αναμέτρησης, ενώ αντίθετα ο Τζιμ Τζάρμους διαφυλάσσει την ηρεμία των βρικολάκων του. Ιδιαίτερα θορυβώδεις είναι οι δεινόσαυροι μιας ταινίας animation για παιδιά.

 

 

Αύγουστος *** ½

(August: Osage County)

Δραματική – Διάρκεια 121’

Σκηνοθεσία: Τζον Ουέλς

Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κρις Κούπερ, Τζούλιετ Λούις, Σαμ Σέπαρντ

Ο όρος «δυσλειτουργική οικογένεια» είναι ήπιος προκειμένου να περιγραφούν οι Γουέστον, που συγκεντρώνονται με αφορμή μια κηδεία σε ένα εύπορο σπίτι στο Όσατζ Κάουντι της Οκλαχόμα. Ο οικογενειακός ιστός βρίσκεται σε αποσύνθεση εδώ και χρόνια και αρκούν μερικές σκληρές αντιπαραθέσεις και κάποιες αποκαλύψεις για να τον διαλύσουν τελείως. Κύρια υπεύθυνη για αυτή την «κατάρα» είναι η Βάιολετ, καταπιεστική μητέρα και κακή σύζυγος, καταστροφική όσο και αυτοκαταστροφική. Καπνίζει ασταμάτητα παρά τον προχωρημένο της καρκίνο και είναι έτοιμη να χτυπήσει με το κεντρί της τους πάντες. Ένα τέρας εγωισμού που στάζει χολή. Φυσικά, έχει τους λόγους της, επειδή τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Από τις τρεις κόρες της, η Μπάρμπαρα είναι η μόνη που αποκρούει τις επιθέσεις της και απαιτεί να μάθει θαμμένες αλήθειες, οι οποίες βγαίνουν στο φως αργά ή γρήγορα. Ευκαιρία για μια απολαυστική μονομαχία μεταξύ Μέριλ Στριπ και Τζούλια Ρόμπερτς, που αξιοποιούν τέλεια δυο πλούσιους σε ουσία ρόλους, δίνοντας νέα διάσταση στη σχέση αγάπης-μίσους μάνας και κόρης, με τη βοήθεια, βέβαια, και του σεναρίου. Τα υπόλοιπα μέλη πάσχουν ή σχολιάζουν, κυρίως οι άνδρες που απαρτίζουν τον χορό αυτής της σύγχρονης μίνι τραγωδίας, όπου πρωτοστατούν οι γυναίκες. Την ένταση απαλύνουν κάπως αναπάντεχες χιουμοριστικές ατάκες και κωμικές σφήνες, γραμμένες από τον Τρέισι Λετς, σημαντικό Αμερικανό θεατράνθρωπο, που βάσισε το σενάριο σε βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό του έργο. Η ταινία δεν κρύβει τη θεατρική της προέλευση και η αφήγηση είναι κάπως ακαδημαϊκή, στοιχείο θετικό σε αυτή την περίπτωση, αφού ο σκηνοθέτης παραμερίζει μπροστά στο κείμενο και στο πολλών αστέρων καστ. Όταν έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι με τη Μέριλ Στριπ και την καθοδηγείς να ερμηνεύσει συγκινητικά ως θύμα του ίδιου της του εαυτού την εξοργιστική ηρωίδα , κάθε επίδειξη ύφους περιττεύει.

 

Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί ***

(Only lovers left alive)

Αισθηματική – Διάρκεια 123΄

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους

Παίζουν: Τίλντα Σουίντον, Τομ Χίντλεστον, Τζον Χαρτ, Μία Ουασίκοβσκα

Βρικόλακες αλά Τζιμ Τζάρμους: μία εκκεντρική και αστεία παραλλαγή του βαμπιρικού μύθου. Ο Άνταμ και η Ιβ, αιώνιοι στην κυριολεξία εραστές, ένα απέθαντο ζευγάρι εθισμένο στο αίμα, είναι μποέμ, κομψοί, σοφιστικέ και σούπερ κουλ. Εκείνος παθιασμένος με τη μουσική, εκείνη μανιώδης βιβλιοφάγος. Τους δένουν μια συγκινητική αμοιβαία λατρεία τουλάχιστον εκατονταετιών και μια πνευματική σχέση βασισμένη σε μακραίωνες κοινές εμπειρίες. Επίσης αρέσκονται να σχολιάζουν την πορεία της ανθρωπότητας προς την παρακμή με χιουμοριστικές λογοτεχνικές, επιστημονικές, ιστορικές και σινεφιλικές αναφορές. Ο Αδάμ και η Εύα (είναι άραγε οι πρωτόπλαστοι ή ο καλλιτέχνης πάει να μας μπερδέψει;) περιμένουν τεμπέλικα να νυχτώσει - ο ένας στο στούντιό του στο Σιατλ και η άλλη σε ένα εξωτικό σπίτι στην Ταγγέρη- όχι για να βγουν προς άγραν θυμάτων, αλλά για να ακριβοπληρώσουν ανθρώπινο αίμα σε νοσοκομεία. Όταν ο Άνταμ παθαίνει κατάθλιψη, η Ιβ σπεύδει κοντά του και τότε ξεκινάει μία ρομαντική περιπλάνηση μέσα σε αστικά ερείπια και ροκ στέκια. Αυτά περίπου συμβαίνουν επί δύο ώρες, με μόνη έκρηξη την εισβολή της άτακτης αδελφής της Ιβ στη νεκρικά ήρεμη ζωή των δυο συντρόφων. Ο Τζάρμους περιφρονεί για μια ακόμη φορά βασικούς κινηματογραφικές κανόνες –η έλλειψη πλοκής, ανάπτυξης χαρακτήρων και στόχου ίσως φέρουν χασμουρητά- υπογράφοντας μια εντελώς προσωπική ταινία -και σ΄όποιον αρέσει! – όμως καταφέρνει να δημιουργήσει ονειρική ατμόσφαιρα, με εξαίσιες νυχτερινές εικόνες και ένα υποβλητικό πάτσγουορκ μουσικών, από κλασική και χαρντ ροκ έως βορειοαφρικανικές μπαλάντες. Πάνω σε αυτόν τον ιδιόρρυθμο ποιητή του σινεμά και στους δυο σαγηνευτικούς πρωταγωνιστές του, την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλεστον, επένδυσε ως συμπαραγωγός και η ελληνική Faliro House, κάνοντας μια τολμηρή επιλογή, μια και η ταινία απευθύνεται κυρίως στους φαν του σκηνοθέτη.

Περπατώντας με τους δεινοσαύρους: η ταινία σε 3 D **

(Walking with dinosaurs: 3 D movie)

Animation – Διάρκεια 87’

Σκηνοθεσία: Μπάρι Κουκ, Νιλ Ναϊτινγκέιλ

 

Με τις φωνές των: Φοίβου Ριμένα, Κώστα Αποστολίδη, Υρώς Λούπη, Γεράσιμου Γεννατά, Κρατερού Κατσούλη, Αλέξανδρου Μπουρδούμη

Η δεινοσαυρίτιδα, επιδημία που προκάλεσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με το “Jurassic Park”, το 1993, βρίσκεται σε νέα έξαρση. Οι μικροί θεατές, απόλυτα εξοικειωμένοι με τα προϊστορικά τέρατα, χάρη σε ένα κολοσσιαίο franchise, θα μπορέσουν να τα απολαύσουν σε νέες περιπέτειες και με μια νέα ψηφιακή τεχνολογία που τους δίνει ρεαλιστικά χαρακτηριστικά. Mε γυαλιά 3D, η θέα αυτών των αποκρουστικών πλασμάτων προξενεί δέος, όμως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, παρά την ασχήμια του, ο μικρός παχυρινόσαυρος Πίτσης είναι συμπαθέστατος. Η μάχη του για επιβίωση και η βίαιη ενηλικίωσή του, στη διάρκεια μιας μετανάστευσης του κοπαδιού σε θερμότερα μέρη εξιστορούνται βάσει της γνωστής συνταγής: τρεις δόσεις δράση, μία δόση συγκίνηση, μπόλικο σασπένς και ολίγο λαβ στόρι κατάλληλο για ανηλίκους. Η ταινία έχει τις καλές της στιγμές, αν και κάπου κάπου θυμίζει μάθημα παλαιοντολογίας.

 

ΑΛΕΞΗΣ Λ. ΜΑΚΡΗΣ

 




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία