ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
AΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ιστορία πίσω απο την ίδρυση τής Μπαρτσελόνα

Μια παρέα που ήθελε να... παίζει μπάλα!

AΘΗΝΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Μανταίος - 29 Νοεμβρίου 2017.

Μιας και βρεθήκαμε όλοι μαζί σ΄αυτήν την ξένη χώρα, δεν φτιάχνουμε και μια ομάδα να παίζουμε μπάλα; Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, πάνω σ΄αυτή την έμπνευση δημιουργήθηκε ο πιο εμβληματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο: η Μπαρτσελόνα! Ο Ελβετός Χανς Γκάμπερ πέρασε από τη Βαρκελώνη στις αρχές του 1899 με προορισμό την Αφρική, όπου σχεδίαζε να αρχισει δουλειές με εμπόριο ζάχαρης. Ερωτεύτηκε όμως την πρωτεύουσα της Καταλονίας (ένα... πάθος που μπορεί να παρασύρει τους επισκέπτες της ακόμα και σήμερα), αποφάσισε να παραμείνει και βρήκε δουλειά σε τράπεζες. Οι μήνες περνούσαν, τού έλειπε πολύ το ποδόσφαιρο και έτσι έβαλε αγγελία σε αθλητικό έντυπο της πόλης «Los Deportes» αναζητώντας παίκτες με σκοπό την ίδρυση σωματείου.

Αυτό έγινε τον Οκτώβριο, οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί και στις 29 Νοεμβρίου του 1899 δώδεκα άνδρες συναντήθηκαν στο γυμναστήριο Σολέ της Βαρκελώνης και ίδρυσαν τον σύλλογο με την επωνυμία «Football Club Barcelona». Εκτός του Γκάμπερ, παρόντες ήταν οι Ελβετοί Οτο Κούντζλ, Βάλτερ Βιλντ, οι Αγγλοι Τζον και Γουϊλιαμ Πάρσονς, ο Γερμανός Οτο Μάιερ και οι Καταλανοί Λουϊς Ντ'Οσο, Μπαρτομέου Τεράδας, Ενρίκ Ντουκάλ, Περε Καμπότ, Κάρλες Πουζόλ και Ζουζέπ Γιόμπετ). Το πρώτο σήμα ήταν το έμβλημα της πόλης για να τονιστεί ο δεσμός ανάμεσά τους και τα χρώματα από την πρώτη στιγμή κυανέρυθρα. Η εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι ο Γκάμπερ «έντυσε» τη Μπαρτσελόνα με πρότυπο τη Βασιλεία στην οποία αγωνίστηκε πριν φύγει από την πατρίδα του. Το πρώτο γήπεδο της ομάδας ήταν το ποδηλατοδρόμιο της Μπονανόβα, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το πάρκο Τουρό δηλαδή δύο χιλιόμετρα ανατολικά του Κάμπ Νόου.

Ο Γκάμπερ παρέμεινε η κινητήρια δύναμη του συλλόγου στα πρωτα 30 χρόνια ύπαρξής του. Ηταν μόλις 22 ετών όταν ίδρυσε τη Μπαρτσελόνα και ήθελε πρωτίστως να παίζει! Γι΄αυτό και όρισε εαυτόν απλώς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ ταυτόχρονα ήταν αρχηγός της ομάδας με την οποία (εικάζεται ότι) έπαιζε 48 ματς και σημείωσε 100 γκολ. Γι΄αυτό και ως πρώτος πρόεδρος στα χρονικά (1899-1901) της «Μπάρτσα» αναφέρεται ο Βάλτερ Βιλντ, ένας από τους 12 συνιδρυτές. 

Η κληρονομιά που άφησε ο Γκάμπερ μέχρι τις μέρες μας, εντοπίζεται στις ιδρυτικές αρχές του συλλόγου ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η Καταλανική ταυτότητα, η δημοκρατία και η πολυμορφία στα αθλήματα. Ο Γκάμπερ αυτοκτόνησε το 1930 σε ηλικία 52 ετών, ως «Ζουάν» Γκάμπερ καθώς είχε υϊοθετήσει την καταλανική εκδοχή του ονόματός του. Ο τάφος του βρίσκεται στο κοιμητήριο του λόφου Μονζουϊκ. Ηταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε ο Copa Macaya που θεωρείται προπομπός του πρωταθλήματος Καταλονίας και έχει καταγραφεί ιστορικά ως ο πρώτος τίτλος της Μπαρτσελόνα.  Το τρόπαιο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο του «Καμπ Νόου» ανάμεσα στα περίπου 130 που εκτίθενται εκεί. Από τα 24 πρωταθλήματα Ισπανίας μέχρι τα 5 Champions League και από τα 29 Copa Del Rey μέχρι τα 4 Κύπελλα UEFA.

 



AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία