ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Στιγμές χαλάρωσης και εναλλακτικός τουρισμός σε Πύλη και Πίνδο- Ασπροπόταμο

  << Επιστροφή στο χάρτη

Μοναδικές στιγμές απόδρασης από την πολύβουη καθημερινότητα, με στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, αλλά και δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού προσφέρουν η Πύλη και η Πίνδος Ασπροποτάμου. Στην είσοδο ενός φυσικού περάσματος που δημιουργείται από τον Κόζιακα από τη μια πλευρά και από τον ΄Ιταμο από την άλλη και θεωρείται σημείο ένωσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο, συναντάμε τη μικρή και όμορφη κωμόπολη, την Πύλη, παλιά Πόρτα, ονομασία που δικαιολογεί και τη θέση όπου είναι κτισμένη, όπως αναφέρει ο τουριστικός οδηγός της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.


Την Πύλη διασχίζει ο Πορταϊκός ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού που τον γεφυρώνουν ονομαστές γέφυρες. Η πιο γνωστή και η οποία προσελκύει πολλούς επισκέπτες είναι η τοξωτή γέφυρα ή γέφυρα του Πορταϊκού, που σε μέγεθος έρχεται δεύτερη στον ευρύτερο Θεσσαλικό χώρο και μέχρι και το 1936 ήταν το μοναδικό πέρασμα για την περιοχή Ασπροποτάμου. Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εδώ πολιτιστικές εκδηλώσεις για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Άλλες γέφυρες που γεφυρώνουν τον Πορταϊκό είναι η γέφυρα Κονδύλη, η γέφυρα Γκίκα και τελευταία, το 1981, κατασκευάσθηκε και η κρεμαστή πεζογέφυρα, μήκους 120μ., για την καλύτερη επικοινωνία του οικισμού Πόρτα - Παναγιά με την Πύλη.


Η Πύλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών μνημείων, αλλά εκείνο που έχει ταυτισθεί και έχει βάλει τη δική του "σφραγίδα" στη βυζαντινή ιστορία και τέχνη είναι ο ναός της Πόρτα Παναγιάς, άλλοτε καθολικό της Ι. Μ. Μεγάλων Πυλών. Ό ναός περιήλθε το 1843 στην κυριότητα της γειτονικής Ι Μ. Δουσίκου. Το καθολικό αυτής, ο ναός δηλαδή ένα από τα μοναδικά ως προς την αρχιτεκτονική, συνεχίζει την πορεία του με συμμάχους τους κατοίκους του μικρού οικισμού, ο οποίος αναπτύσσεται δειλά - δειλά δίπλα του.

 


Ο ναός σταυρεσπίστεγη τρίκλιτη βασιλική έχει κτισθεί πάνω σ΄ αρχαίο ναό. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα τον οδήγησαν οι κίονες που βρίσκονται στο χώρο γύρω από το ναό και η ύπαρξη πολλών αρχιτεκτονικών μελών εντοιχισμένων στην τοιχοποιϊα του, όπως και η περισυλλογή πολλών αρχιτεκτονικών τμημάτων που φυλάσσονται μέσα στο ναό. Ο γλυπτός, ψηφιδωτός και γραπτός διάκοσμος του ναού δημιουργεί ένα σύνολο μοναδικό, κόσμημα όχι μόνον για το μνημείο αλλά και για ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αυτήν την εποχή. Ο γλυπτός διάκοσμος δυστυχώς καταστράφηκε από πυρκαγιά του 1855, η οποία ήταν και η πλέον καταστροφική για το ναό. Από τον ψηφιδωτό διάκοσμο, έχουμε τις δύο ψηφιδωτές εικόνες, (1285) μοναδικές για την τεχνική και τεχνοτροπία τους, όπως και για την ιδιόρρυθμη ανάστροφη θέση, που είναι τοποθετημένες. Στον εξωνάρθηκα, το εικονογραφικό πρόγραμμα ακολουθεί τις εικονογραφικές αρχές του 15ου αι., που δυστυχώς, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα 1980,επέφερε μεγάλες ζημιές στο χρώμα τους.

Πίνδος-Ασπροπόταμος

Η Πίνδος είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα φυσικά στολίδια της χώρας. Επιβλητικό και πανέμορφο τοπίο, με το πλουσιότερο δάσος σε έλατα και τον Αχελώο ποταμό να κυλά ανάμεσά τους. Λόγω του υπέροχου κλίματος και της ποικιλίας του τοπίου, η περιοχή προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και για εκείνους που ενδιαφέρονται για υπαίθρια αθλήματα. Δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, η ορεινή ποδηλασία, η πεζοπορεία, η ορειβασία, το πέταγμα με ανεμόπτερο, η ιππασία, η τοξοβολία, το ράφτιγκ, και το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι παρά μερικές από τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή της Πίνδου.


Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα και ανεβαίνοντας προς την Πίνδο συναντάμε την Πύλη στα ριζά της. Συνεχίζοντας από την Πύλη προς τα βόρεια, μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο μοναδικής ομορφιάς βρίσκουμε τα πρώτα χωριά, για να φτάσουμε στα φημισμένα Περτουλιώτικα λιβάδια. Ακολουθώντας διάφορες διαδρομές συναντάμε διάσπαρτα ήσυχα μικρά χωριά όπου φαίνεται να έχει σταματήσει ο χρόνος. Στο χωριό Κρανιά βρίσκεται ο εντυπωσιακός Ναός του Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 12 τρούλους, σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Όπου και να βρεθεί κάποιος στην Πίνδο περιβάλλετε από την ισχυρή ελληνική παράδοση, που κρατήθηκε ζωντανή και ατόφια από γενιά σε γενιά μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις του λαού. Ζωντανά μένουν στο πέρασμα του χρόνου τα υπαίθρια πανηγύρια που πραγματοποιούνται, στη μνήμη των Αγίων, στα εξωκκλήσια των χωριών. Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι είναι από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο. Τους χειμερινούς μήνες με το άφθονο χιόνι, η περιοχή προσφέρεται για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο με τις μεγάλες πίστες ή ακόμα και για χιονοδρομίες.



    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία