Ο Αποστόλης Κούρτης είναι ιδιοκτήτης του «Κτήματος Κούρτη - Οινόβιον»,
από τη Ράχη Πιερίας. Η Ράχη βρίσκεται στο σημείο που το μικροκλίμα του
Ολύμπου, του υψηλότερου ελληνικού βουνού, συναντιέται με το μικροκλίμα
των Πιερίων, και σε αυτά έρχεται να προστεθεί η ευεργετική επίδραση της
θάλασσας, που απέχει μόλις 8 χλμ.

Παλαιότερα στα χωράφια του «Κτήματος Κούρτη - Οινόβιον»,
καλλιεργούνταν κυρίως καπνά, όπως συνέβαινε και στο σύνολο σχεδόν των
χωραφιών της περιοχής. Η πρώτη καινοτομία του «Κτήματος Κούρτη»,
ήταν ότι το 1997 αποφάσισε να φυτέψει αμπέλια[1], με σκοπό την
επαγγελματική πλέον ενασχόληση με την καλλιέργεια του αμπελιού και την
παραγωγή κρασιού, αξιοποιώντας αφενός μια παράδοση που κάλυπτε ως
τότε τις καθημερινές, οικογενειακές ανάγκες, αφετέρου όμως συνδυάζοντας
την επιστημονική γνώση ειδικών γεωπόνων και οινολόγων.

Ο αυστηρά οικογενειακός χαρακτήρας της επιχείρησης είναι η δεύτερη
καινοτομία. [2] Όχι μόνο απασχολούνται σε αυτή σχεδόν όλα τα άτομα της
οικογένειας, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και οι παλαιές, παραδοσιακές
εγκαταστάσεις, βεβαίως ανακαινισμένες και προσαρμοσμένες στις νέες,
αυξημένες και διαφορετικές ανάγκες. Όλα γίνονται σε αυτό το
οικογενειακό πλαίσιο, στο παλιό οικογενειακό οινοποιείο [3], όπου αρχίζει η
συστηματική παλαίωση του κρασιού με σκοπό την ωρίμανση των ερυθρών
οίνων σε δρύινα βαρέλια.

Σε μια τέτοια οικογενειακή επιχείρηση μικρής κλίμακας, το «Κτήμα
Κούρτη - Οινόβιον» κατάφερε να καθετοποιήσει όλη την παραγωγή.
Δηλαδή, η επιχείρηση φέρνει σε πέρας όλες τις διαδικασίες, από τη
φύτευση και την καλλιέργεια των αμπελιών, την οινοποίηση, την
εμφιάλωση, τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων [4], ακόμη και την
προσφορά τους από το Κτήμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο
γευσιγνωσίας που έχει ετοιμάσει για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα η έκταση των αμπελώνων είναι 60 στρέμματα. Εκτός από τις
ξένες ποικιλίες Trebbiano, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon
καλλιεργούνται πλέον και οι ελληνικές Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Η
παραγωγή αγγίζει τις 18.000 φιάλες και αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ από το
2006 εφαρμόζονται βιολογικής μορφής καλλιέργεια και οινοποίηση,
πιστοποιημένη από την Green Control.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την πρώτη διεθνή επιβράβευση [5], το
2011, όταν ένα από τα κρασιά του «Κτήματος Κούρτη - Οινόβιον», το
Cabernet Sauvignon του 2008, απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στον
Παγκόσμιο διαγωνισμό των Βρυξελλών του 2011.

Δεν είναι λιγότερο καινοτόμα η απόφαση του ιδιοκτήτη να παρουσιάζει
τα αποτελέσματα της δουλειάς σταθερά σε τοπικές εκδηλώσεις αλλά και
σε άλλα μέρη της Ελλάδας, τα οποία επισκέπτεται άλλοτε προσκεκλημένος
και άλλοτε με δική του πρωτοβουλία.

Οι άμεσοι μελλοντικοί στόχοι του «Κτήματος Κούρτη», είναι: (1) η εκκίνηση
της παραγωγής οίνου από τις ελληνικές ποικιλίες ξινόμαυρο και ασύρτικο,
(2) η ανάπτυξη του δικτύου διάθεσης των προϊόντων, και συγκεκριμένα η
ανάπτυξη των σχέσεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί με αγορές εντός και
εκτός Ελλάδας. Μεσοπρόθεσμα στοχεύει: (1) στην επέκταση της διάθεσης
των προϊόντων σε άλλες χώρες του εξωτερικού, (2) στην επέκταση του
αμπελώνα κατά 20 ακόμη στρέμματα, (3) στη μετεγκατάσταση του
οινοποιείου σε μεγαλύτερο χώρο, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες
ανάγκες οινοποίησης.

 

ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ 
ΡΑΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ Τ.Κ. 60100  
Τ.& F.:0030 23510 98521
Mob: 0030 6974 4712 30
Email: info@oinovion.gr


www.ktimakourti.gr