Η ιδέα

Το χωριό μου τα Σκορδαλού 20 χιλιόμετρα εξω από την πόλη των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων  είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Κρήτης με κύριο εισόδημα το ελαιόλαδο, από τσουνατι ποικιλία  ελιάς, και  εχει τουs   παλαιότερους ελαιώνες  της Κρήτης και της Ευρώπης.

Στα παιδικα μου χρονια τα καλοκαίρια  ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα  μέρη της Ελλάδας   με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί  για διακοπές.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν  από χλωρίδα  ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε  συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά η την χαρουπιά  για παράδειγμα. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.

Το 2003  τέλος  Οκτωβρίου  ξαφνικά μετά από πολύ δυνατούς νότιους  ανέμους ένα καλόδιο της ΔΕΗ έγινε η αιτία  να   ξεσπάσει πυρκαγιά που σε λίγες ώρες πήρε πραγματικά μεγάλες διαστάσεις , είκοσι τέσσερις ώρες καιγόταν όλη η περιοχή γύρω από το χωριό μου. Η καταστροφή δεν είχε  προηγούμενο,  εξήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα πάνω από 400 χρονών  κάηκαν. Η περιοχή  καταστράφηκε οικονομικά και οικολογικά .
Η οικογένεια μου είχε πολλές πορτοκαλιές και ελιές σε μια έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων  η οποία κάηκε και αυτή.

Μετά από αυτή την καταστροφή σκέφτηκα ότι στην καμένη έκταση θα μπορούσε να γίνει ένα βοτανικό πάρκο περιπατητικό-εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Στην ιδέα συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια μου που η έκταση ανήκει και στους τέσσερεις.

Πέτρος Μαρινάκης

 

Μεσογειακός Κήπος με καρποφόρα δέντρα

Στην Κρήτη οι καλλιέργειες φρούτων είναι παραδοσιακές. Τα δέντρα είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο περιβάλλον του νησιού και παράγουν γευστικά προϊόντα.

Ο Κρητικός τρώει έξι φορές περισσότερα φρούτα από το μέσο κάτοικο των άλλων μεσογειακών περιοχών και έξι φορές περισσότερα από τον κάτοικο μιας βόρειας χώρας.

Κήπος με κερασιές

Το μοναδικό τοπίο που γεμίζει την άνοιξη απο ροζ και λευκές αποχρώσεις απο τα ανθισμένα δέντρα και μαγεύει τον επισκέπτη. Ακολουθούν τα κεράσια που έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής την Μικρά Ασία.

Η κατανάλωση κερασιών οδηγούν σε αύξηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού προς τις ασθένειες, ενώ τα φρούτα αυτά λέγεται ότι διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Αμπέλια (Vitis vinifera)

Η Κρήτη, σημαδεμένη από τη θέση της στο σταυροδρόμι Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διάδοση του αμπελιού και του κρασιού.

Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό ανήκει δε στην τάξη των ραμνωδών και στην οικογένεια των αμπελιδών με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης.

Εσπεριδοειδή

Οι Ευρωπαίοι περιηγητές που έφταναν στην Κρήτη το 19ο αιώνα εγκωμίαζαν τα πορτοκάλια του νησιού. Η ελληνική μυθολογία λέει πως τα εσπεριδοειδή ήταν το δώρο που έκανε η Γαία, η γη, στο γάμο του πατέρα των Θεών, του Δία, με την Ήρα.

Τροπικός κήπος

Στην Κρητη υπάρχουν περιοχές όπου το κλίμα είναι τόσο ήπιο, που καλλιεργούνται πολλά τροπικά φυτά.

Μεσογειακός κήπος βοτάνων &ενδημικών φυτών Κρήτης

Δημιουργήσαμε ενα μικρό παράδεισο με ενδημικά και αυτοφιοί Κρητικά και Μεσογειακά βότανα δέντρα και θάμνους, σε αρμονική συνεργασία με χρωματικές εναλλαγές που χαρακτηρίζουν τις εποχές, τις υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις της μεσογειακής χλωρίδας.

Λίμνη

Η τεχνητή λίμνη μας  και γενικά το στοιχείο του νερού είναι ένα δυναμικό κομμάτι του κήπου και σε συνδυασμό με τα φυτά  και τα πουλιά μέσα και γύρω από αυτή, λειτουργεί σαν θεματική ενότητα ευχαρίστησης,και ηρεμίας .

Τα άγρια πουλιά του πάρκου 

Γερακίνα
Το λαγουδογέρακο (επιστ. Buteo buteo) ή κοινή γερακίνα είναι ένα αρπακτικό αρκετά μεγάλου μεγέθους με μήκος σώματος 50-55cm και άνοιγμα φτερών 118-140cm. Στην Κρήτη ζει ένας σημαντικός πληθυσμός του είδους, καθώς είναι το πιο συχνό αρπακτικό που συναντάει κάποιος στην Ελλάδα.

Κουρούνα
Παμφάγο πουλί και έχει προσαρμοστεί σε πολλά είδη βιότοπων.

Kόρακας
Πιο σπάνιο από την κουρούνα. Συνήθως ζει στα βουνά όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση. Φωλιάζη σε προεξοχές κάθετων γκρεμών και σε δέντρα, Τρώει τα πάντα ακόμα και ψοφίμια. Η φωνή του είναι ένα δυνατό και βαθύ "κροκ".

Γαρδέλι ή Καρδερίνα
Το ομορφότερο μικρό πουλί της Κρήτης. Γι' αυτό, αλλά και για το ωραιότατο κελαΐδισμά πολλές φορές καταλήγει σε κλουβιά, στα χέρια των ανθρώπων.

Φλώρος
Δεν έχει την ομορφιά του γαρδελιού, όμως μπορεί να το συναγωνιστεί στο κελαΐδισμα.

Σπίνος
Έχει το μέγεθος του γαρδελιού και του φλώρου. Τραγουδά ωραία και μελωδικά. Έχει ωραία χρώματα..

Κοτσιφός
Από τα πιο γνωστά πουλιά της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Είναι κατάμαυρος με κίτρινο κεχριμπαρένιο ράμφος.

Χαλκιάς
Πολύ ευκίνητο, μπορεί να κρέμοται ανάποδα και να τρώει. Είναι πολύ κοινό στα δάση, κήπους, ελαιώνες.

Τσαλαπετεινός
Δε ζει μόνιμα στην Κρήτη αλλά έρχοται για διακοπές τους ζεστούς μήνες, όπως και το χελιδόνι. Είναι αποδημητικό πουλί.

Κοκκινολαιμης
Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα γεμίζει τα πάρκα των πόλεων.

Aηδόνι
Ίσως είναι το πιο μελωδικό πουλί της Κρήτης. Όλοι έχετε ακούσει το κελαΐδισμά του καθώς κάνετε βόλτα σε σκιερά μονοπάτια κοντά σε ποτάμια. Λέγεται και ποταμίδα γιατί του αρέσει να ζει δίπλα στα ποτάμια.

Σπουργίτης
Βρίσκεται πολύ κοντά στους ανθρώπους γιατί τρέφοταιι από ψίχουλα και άλλα υπολείμματα τροφών.

Τρυγόνι
Είναι πρώτος ξάδερφος του περιστεριού με το οποίο έχει πολλές κοινές συνήθειες.

Τσίχλα
Μοιάζει με τον κότσυφα στο μέγεθος και στις συνήθειες. Έχει νόστιμο κρέας.

Το χελιδόνι
Ζει στην Κρήτη μόνο τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Είναι αποδημητικό πουλί.

Η σουσουράδα
Επειδή όταν περπατάει η ουρά της κουνιέται πάνω κάτω την έχουν βαπτίσει σουσουράδα.

Τρυποφράκτης
Είναι ένας αετός μεσαίου μεγέθους με άνοιγμα φτερών 150-180 εκ. Ζει σε χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου ορεινές περιοχές.

Κιρκινέζι
Είναι το πιο κοινό είδος γερακιού στην Κρήτη.

Ζώα απο την αγρια πανιδα της κρητης που μπορεί να συναντήσετε στο πάρκο

Λαγούς ?Lepus?europaeus
Θηλαστικό, το οποίο υπάρχει σε κάποιους πληθυσμούς στο πάρκο .

Ο ασβός της Κρήτης
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγρια θηλαστικά του νησιού, το οποίο εχει πολλές φολιες μέσα στο μπάρκο

Σκαντζόχοιρος
Ο σκαντζόχοιρος είναι?ένα διαδεδομένο νυχτόβιο θηλαστικό, που συναντάμε συχνα στο πάρκο . Ο

Κρητικός ακανθοποντικός(επιστ. Acomys minous)
Aποτελεί ένα απειλούμενο θηλαστικό, το οποίο απαντάται αποκλειστικά στο νησί της Κρήτης.

Η Κρητική ζουρίδα (επιστ. Martes foina bunites) ή πετροκούναβο
Eίναι ένα συμπαθητικό θηλαστικό, έρημες υπόγειες στοές,

Νυφίτσα της Κρήτης (mustela?nivalis galinthias)
Aποτελεί ενδημικό υποείδος της κοινής νυφίτσας

Αμφίβια

Το κλίμα της Κρήτης είναι γενικά ξηρό και θερμό, με τα υδάτινα αποθέματα των λιμνών και των ποταμών της να στερεύουν μετά την άνοιξη. Ωστόσο οι λίγοι και περιορισμένοι βιότοποι αποτελούν καταφύγιο για τα λίγα είδη βατράχων και φρύνων που ζουν στο νησί.
Κρητικός βάτραχος

Ο Κρητικός βάτραχος (επιστ. Pelophylax cretensis ή Rana cretensis)
Eίναι ένα από τα τρία ενδημικά είδη αμφιβίων της Ελλάδας, το οποίο απαντάται μόνο στο νησί της Κρήτης. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του έχει μειωθεί αισθητά λόγω πολλών παραγόντων.

Δεντροβάτραχος
Aποτελεί το μοναδικό είδος δεντροβάτραχου στην Ευρώπη, το οποίο απαντάται και στις περισσότερες υγρές περιοχές της Κρήτης. Μάλιστα, οι πληθυσμοί των δενδροβάτραχων της Κρήτης αποτελούν ξεχωριστά ενδημικά υποείδη Πρασινοφρύνος

Κρητική σαύρα (Podarcis cretensis)
Η σαύρα της Κρήτης (επιστ. Podarcis cretensis) είναι το μοναδικό ενδημικό είδος σαύρας του νησιού
Κολισαύρα (Lacerta trilineata)
Eχει ένα έντονο πράσινο χρώμα. Είναι γνωστή κι ως τρανόσαυρα ή πρασινόσαυρα.

Σπιτόφιδο (Elaphe situla)
Το σπιτόφιδο (επιστ. Elaphe situla ή Zamenis situla) είναι το ομορφότερο είδος φιδιού της Ελλάδας, με χαρακτηριστικά κοκκινοπορτοκαλί σημάδια στην πλάτη. Ειναι ακινδυνο.
Το φίδι φαίνεται ότι αποτέλεσε σημαντικό λατρευτικό στοιχείο στην Μινωϊκή περίοδο. Αποκαλυπτικό είναι το αγαλματίδιο της θεά της γονιμότητας, γνωστή ως Θεά των Όφεων, η οποία κρατάει στα χέρια της δύο φίδια και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Φίδια χρησιμοποιούνταν δε, στην θεραπεία ασθενειών, απ'όπου προέρχεται και το σύμβολο του Ασκληπιού που διατηρείται στην Ιατρική μέχρι και σήμερα.

Ο κόσμος της πεταλούδας

Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο.

Τα σκιερά δέντρα, το νερό,τα χρώματα των λουλουδιών, οι βιολογικοι τρόποι καλλιέργειας του κήπου, προσελκύουν πλήθος κόσμου πεταλούδας ενδημικές και μη , που πετουν ελεύθερα στούς κήπους μαγεύοντας μας, με την ομορφιά τους.

Η καθαρή ομορφιά της πεταλούδας ερμηνεύεται σε ένα μύθο Σύμφωνα με τον μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι το πεπρωμένο τους ήταν να γεράσουν και να γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια, και ο ουρανός. Έβαλε τα χρώματα σε ένα μαγικό σακκούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, οι χρωματισμένες πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, γοητεύοντας τα παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τίποτα τόσο όμορφο. Οι πεταλούδες τραγούδησαν κι έκαναν τα παιδιά ακόμα πιο ευτυχισμένα. Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό γιατί οι πεταλούδες ήταν τόσο όμορφες και μπορούσαν να τραγουδούν όπως τα πουλιά. Για αυτό ο δημιουργός απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν ..

Εστιατόριο

Το εστιατόριο του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ & ΚΗΠΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ» στα Χανιά πιστοποιήθηκε με το «σήμα ποιότητας Κρητικής κουζίνας» της διανομαρχιακής εταιρείας .

Σημείο αναφοράς στο γευστικό χάρτη  της  εκλεπτυσμένης εστιασης των Χανίων και της Κρήτης   προσφέροντας   αυθεντικές τοπικές  γεύσεις σε  μενού αλά καρτ είναι το εστιατόριο του Βοτανικού πάρκου & κήπων Κρήτης που διαθέτει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

Χαλαρώστε στα μπαλκόνια του εστιατορίου απολαμβάνοντας την φιλοξενία μας , την μαγευτική θέα,το φρέσκο φαγητό απο τον λαχανόκηπο μας ,με βοτανα και φρουτα του παρκου.

Παρουσίαση-Ιστορία Παραδοσιακών Χορών και Οργάνων

Πρόγραμμα
Καλοσόρισμα με τσικουδιά στο Αμφιθέατρο και επίδειξη -παρουσίαση Κρητικών παραδοσιακών οργάνων [ Λαούτο,Λύρα, Μαντολίνο]
Επίδειξη -παρουσίαση -Ιστορία παραδοσιακών χορών απο παραδοσιακούς κρητικούς χορευτές όπως σούστα ,μαλεβιζιότη, πεντοζάλη.
Παραδοσιακό Κρητικό δείπνο απο μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων.

Εκπαίδευση

Για ομάδες σχολικές, ενηλίκων, υπερηλίκων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ειδικές ομάδες επισκεπτών, κ.λπ.

Το βοτανικό πάρκο Κρήτης είναι το μοναδικό πάρκο -κηπος στην Ευρώπη που φιλοξενεί φρουτόδεντρα και βότανα ,και επίσης είναι το μοναδικό στον κόσμο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο με εκατοντάδες ποικιλίες αυτών , δεκάδες διαφορετικά βότανα -μπαχαρικά και φαρμακευτικά φυτά και επίσης εκατοντάδες διαφορετικά καλλωπιστικά φυτά.

Επιστροφή στην κρητική γη και ταυτόχρονα στην παράδοση του τόπου μας, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι άνθρωποι του Βοτανικού Κήπου Κρήτης: Ενός επίγειου παράδεισου που η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα το καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά που αγκαλιάζουν τις αισθήσεις.

«Ό,τι παίρνουμε από τη Φύση, το επιστρέφουμε σε αυτήν. Επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα στην παράδοση, στην τοποφαγία και στην εποχικότητα των υλικών, είναι τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε»,

Κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω προϊόντα υψηλής ποιότητας:

  • Extra Παρθένο Ελαιόλαδο και Ελιές
  •  
  • Κρητικό Ξύδι
  •  
  • Φυσικό Μέλι
  •  
  • Άγρια βότανα μαζεμένα με το χέρι
  •  
  • Μπαχαρικά/Μυρωδικά
  •  
  • Χειροποίητα βουτήματα, μπισκότα και φρυγανιές
  •  
  • Χειροποίητα ζυμαρικά
  •  
  • Σπιτικές Μαρμελάδες
  •  
  • Κρασί και Τσικουδιά
  •  
  • Φυσικά χειροποίητα σαπούνια με ελαιόλαδο και βότανα

Σκορδαλού Κυδωνίας Χανιά Κρήτη - περιοχή Φουρνέ / 18ο χλμ εθνικής οδού Χανίων, Φουρνες, Ομαλός

info@botanical-park.com

www.botanical-park.com