ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ"

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου ιδρύθηκε το 1954 με την επωνυμία «Αγροτικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου - Ο Άγιος Λεωνίδας».
Μέλη του είναι περισσότερα από 500 άτομα, όλοι αγρότες του κάμπου του Λεωνιδίου. Στην πορεία του ο Συνεταιρισμός από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς κυρίως όμως στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στον κάμπο του Λεωνιδίου καθώς και η τεχνική βοήθεια στους αγρότες μέλη του.
Σήμερα οι κύριες δραστηριότητες του συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση τυποποίηση και εμπορία των βασικών αγροτικών προϊόντων του Λεωνιδίου, δηλαδή την Τσακώνικη Μελιτζάνα (Προϊόν ΠΟΠ), Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια) καθώς και κηπευτικά. Επίσης δραστηριοποιείται στην παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με την προμήθεια και χρήση ειδών γεωργικής χρησιμότητας όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, εργαλεία και η παροχή υπηρεσιών όπως επιδοτήσεις, επιστροφή Φ.Π.Α. κ.λ.π.
Ο Συνεταιρισμός πρόσφατα απέκτησε ιδιόκτητο συσκευαστήριο 1000τμ σύμφωνο με όλους τους κανόνες που διέπουν ένα σύγχρονο συσκευαστήριο και με πιστοποίηση HACCP.
Παρά την ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να διατηρηθεί ακμαία η αγροτική παραγωγή γιατί αποτελεί την σταθερότερη βάση της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια συνεργασία των δύο τομέων αγροτικού και τουριστικού προς αμοιβαίο όφελος αφού μεγάλο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής μπορεί να απορροφηθεί από την τουριστική κατανάλωση. Αρκεί να προτιμηθούν τα τοπικά προϊόντα ως καλύτερα ποιοτικά αλλά και ως αναπόσπαστο κομμάτι του Τσακώνικου πολιτισμού και κουλτούρας.
Στόχος μας είναι η στήριξη των Λεωνιδιωτών αγροτών, η προώθηση των προϊόντων μας, η διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας, η ανάδειξη του τόπου μας.

Εγκαταστάσεις
 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου στεγάζεται από το 2008 σε ιδιόκτητο κτίριο. Εντός του κτιρίου λειτουργεί σύγχρονο συσκευαστήριο με δυνατότητα επεξεργασίας ικανή να καλύψει όλη την παραγωγή από τον κάμπο του Λεωνιδίου.
Η ανέγερση του κτιρίου καθώς και η αγορά εξοπλισμού έγινε δυνατή κατόπιν χρηματοδότησης από το Γ ΚΠΣ συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006?.
Παραγωγοί
 
Ο Κάμπος του Λεωνιδίου καλύπτει έκταση περίπου 4000 στρέμματα με αποτέλεσμα ο κλήρος που αναλογεί στους παραγωγούς να είναι μικρός. Αυτό αντί να αποθαρρύνει τους παραγωγούς τους ώθησε να εργάζονται σκληρά για να παράγουν ποιοτικά άριστο προϊόν, ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνίσιμοι στις αγορές. Βοηθός είναι το άριστο μικροκλίμα της περιοχής.
Οι Λενιδιώτες παραγωγοί στις καλλιέργειες τους είναι πρώτοι διότι όπως λέει και ο τ. Δήμαρχος Λεωνιδίου κ. Δημήτριος Τσιγκούνης « . όταν ο Θεός δημιούργησε τη γη, έβαλε την σφραγίδα των ιδανικών συνθηκών για την γεωργική παραγωγή στον κάμπο του Λεωνιδίου. Ευλόγησε ακόμη τους κατοίκους της περιοχής με το πάθος της εργατικότητας και ταυτόχρονα τους χάρισε και το γνώρισμα να μη θέλουν να είναι δεύτεροι .»
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους προσφέροντας τεχνογνωσία, βελτιώνοντας τις διαδικασίες παραγωγής και βοηθώντας τους νέους μας να ενταχθούν ενεργά και αποτελεσματικά στην διαδικασία παραγωγής.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Να παράγουμε και να διαθέτουμε απευθείας στους καταναλωτές ποιοτικά προϊόντα από τον Λεωνιδιώτικο κάμπο.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ
Να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας 100% ελληνικά προιόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Τσακώνικη Μελιτζάνα (ΠΟΠ)


Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής προφανώς ευθύνονται γι" αυτό.
http://lh5.googleusercontent.com/-Y8V1KDAmXEs/UD3dySEGlgI/AAAAAAAABug/8u9BigqnHqk/s800/tsakoniki_melitzana2.gif
Δεν έχει κυρτότητα, είναι επιμήκης με μήκος 20-25 εκατοστά, διάμετρο 4-6 εκατοστά και λίγο πιο χοντρή στη μέση. Ο φλοιός της είναι λείος και γυαλιστερός, ανοιχτού μωβ χρώματος, με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις.
Ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.
Συγκαταλέγεται από τον Μάρτη του 1996 μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (Π.Ο.Π.), κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.
Η μέση ετήσια παραγωγή της Τσακώνικης Μελιτζάνας αυτή την στιγμή είναι περίπου 2.000 τόνοι.
Διατροφική Αξία
Τι προσφέρει στον οργανισμό μου;
Η μελιτζάνα (μαγειρεμένη) αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, βιταμίνης Β 1 (θειαμίνη), βιταμίνης Β 6 (πυριδοξίνη) και καλή πηγή βιταμίνης νιασίνης (Β 3 ), μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυλλικού οξέος. Στην ωμή μελιτζάνα οι ποσότητες καλίου, μαγγανίου και φυλλικού οξέος είναι μέχρι και διπλάσιες.
Τι μέρος της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας καλύπτει η κατανάλωσή της;
1 φλ (~100 γρ.) κομμένης και βρασμένης φρέσκιας μελιτζάνας αποδίδει περίπου 10% των ημερήσιων αναγκών σε διαιτητικές ίνες, περίπου 6-7% σε χαλκό και βιταμίνες Β 1 και Β 6 , 5% σε μαγγάνιο, 4% σε νιασίνη, 3,5% σε φυλλικό οξύ και 3% σε μαγνήσιο και κάλιο.
Πώς βοηθά η μελιτζάνα στη βελτίωση της υγείας μου;
Πέρα από την καλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, η μελιτζάνα περιέχει και σημαντικά φυτοχημικά, όπως φαινολικά συστατικά (π.χ. καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ) και φλαβονοειδή (όπως η νασουνίνη). Πολλά από αυτά διακρίνονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Η έρευνα γύρω από τη μελιτζάνα έχει επικεντρωθεί σε ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στη φλοίδα της μελιτζάνας, τη νασουνίνη. Η ουσία αυτή δρα ως αντιοξειδωτικό, μόριο δηλαδή που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας μόρια και ιστούς από τις πιθανές βλάβες που αυτές προκαλούν. Από μελέτες σε ζώα έχει προταθεί ότι η νασουνίνη προστατεύει συγκεκριμένα τα λιποειδή που βρίσκονται στα κύτταρα του εγκεφάλου, επιτρέποντάς τους να επιτελούν το σπουδαίο ρόλο τους χωρίς να υφίστανται βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Toxicology το 2000). Επίσης, η νασουνίνη έχει την ικανότητα να δεσμεύει το σίδηρο (μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Research Communications in Molecular Pathology and Pharmacology το 1998), ο οποίος όταν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ή και καρκινογενέσεις. Η δράση της μελιτζάνας σε αυτό το επίπεδο ίσως είναι ευεργετική για τους άνδρες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες, μη αποβάλλοντας πια το σίδηρο μέσω της εμμηνορρυσίας, έχουν αυξημένη πιθανότητα συσσώρευσής του. Η δέσμευση του σιδήρου σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, προσφέροντας προστασία από καταστάσεις που τις εμπλέκουν, όπως η οξείδωση της χοληστερόλης, η κυτταρική βλάβη που μπορεί να προάγει την καρκινογένεση και η βλάβη στις αρθρώσεις που απαντάται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η αντιοξειδωτική δράση της μελιτζάνας δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Όσες ποικιλίες μελιτζάνας έχουν εξετασθεί, έχουν βρεθεί πλούσιες σε φαινολικά συστατικά (έχουν απομονωθεί 14 διαφορετικά), με κυριότερο το χλωρογενικό οξύ. Η ουσία αυτή είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και της έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιχοληστερολαιμικές ιδιότητες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες σε κύτταρα του νευρικού συστήματος (μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Research το 2005). Στα φαινολικά οξέα οφείλεται και η πικρή γεύση της μελιτζάνας, καθώς και το μαύρισμα που προκαλείται κατά τον τεμαχισμό της.

Μανταρίνια - Σατσούμα

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστ.: Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι . Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές.
http://lh5.googleusercontent.com/-J1aEZFFJrC0/UEIUHuoMY7I/AAAAAAAAB1o/ZILJHhuIrWA/s800/mantarinia.png
Τα μανταρίνια μας καταλαμβάνουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Οι καρποί τους είναι γλυκείς και ζουμεροί, αγνοί και εξαιρετικά θρεπτικοί.
Φροντίζουμε τα δέντρα μας να είναι σε αρμονία με το χώμα που τα θρέφει. Για το λόγο αυτό, διαλέγουμε πάντα ποικιλίες συμβατές με το κλίμα της περιοχής και το χαρακτήρα του εδάφους.
Η κύρια ποικιλία που θα βρείτε στο Λεωνίδιο είναι το μανταρίνι Σατσούμα (satsuma), γνωστή στην Ιαπωνία με το όνομα mikan. Τα Satsuma, είναι μεγάλα μανταρίνια από την Ιαπωνία που έχουν χαλαρή φλούδα και ξινή αλλά δροσιστική σάρκα. Επίσης, έχουν πολύ λίγα κουκούτσια.
Η παραγωγή μανταρινιών στο Λεωνίδιο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.500 τόνους ετησίως, από τους οποίους οι 1.000 τόνοι είναι σατσούμα και οι 500 τόνοι κλιμεντίνες.
Η θρεπτική αξία του μανταρινιού
Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Μία μερίδα 100 γραμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.
Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, κάθε χρόνο σημειώνονται 2.800 νέα κρούσματα καρκίνου στο ήπαρ.
Σύμφωνα λοιπόν με δύο Ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006, η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Οι επιστήμονες τονίζουν πως το μυστικό της δύναμης των μανταρινιών βρίσκεται στη βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.
Ιάπωνες ειδικοί από το National Institute of Fruit Tree Science της πόλης Μικάμπι και συνάδελφοί τους από το Prefectural University of Medicine του Κιότο, προχώρησαν σε δύο ξεχωριστές έρευνες, σχετικά με τα μανταρίνια, με τις οποίες προέκυψαν τα αποτελέσματα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω εσπεριδοειδών.
Συμπερασματικά, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί επισημαίνουν γενικά πως η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εξοπλίζει τον οργανισμό με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για αυτό είναι εξίσου σημαντική η κατανάλωση διαφορετικών τύπων λαχανικών και φρούτων.


Ντομάτες Λεωνιδίου

Το παράπονο ότι οι σημερινές ντομάτες δεν είναι όπως παλιά και ότι οι περισσότερες έχουν γεύση «άχυρου» είναι κάτι που ακούγεται συχνά.
https://lh4.googleusercontent.com/-A_Vjf_YWG_o/UENaGTQvz9I/AAAAAAAAB7Q/wc3EJr580V8/s800/tomato.jpg
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου καθοδηγεί με την βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών τους παραγωγούς του Λεωνιδίου στις καλύτερες μεθόδους παραγωγής, την με μέτρο και εντελώς αναγκαία στοχευμένη λίπανση, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο εμπορικό αλλά και γευστικό αποτέλεσμα.
Η παραγωγή του Λεωνιδίου σε ντομάτες ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 4.000 τόνους ετησίως και αποτελείται κυρίως από τις ποικιλίες Ελπίδα, Ματίας, Μαντόνα, Εράνη, Μπελαντόνα και Σονάτο. Η παραγωγή τους γίνεται είτε σε θερμοκήπια κάτω από την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων και με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας όπως η υδροπονία αλλά και υπαίθρια με τις παραδοσιακές τεχνικές που μας δίδαξαν οι παλαιοί συνδυάζοντας τις συμβουλές των ειδικευμένων τεχνικών μας.
Διατροφική Αξία
Η τομάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, χαλκού, μολυβδαινίου, πυριδοξίνης (βιταμίνης Β 6 ) και διαιτητικών ινών. Επιπλέον, είναι καλή πηγή καλίου, μαγγανίου, βιταμίνης Α και των υπόλοιπων βιταμινών του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β 1 , Β 2 , Β 3 , φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ,), ενώ συνεισφέρει και μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνη. Περιέχει, επίσης, το καροτενοειδές λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
1 φλ. κόκκινης ώριμης τομάτας καλύπτει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C , λίγο περισσότερο από το 1/10 των αναγκών σε βιταμίνη Κ, χαλκό και μολυβδαίνιο (12%), βιταμίνη Β 6 (11%) και διαιτητικές ίνες (9-11%) και κάπως λιγότερο σε κάλιο (9%), μαγγάνιο (9%) και βιταμίνη Α (8%). Προσδίδει, επίσης, περίπου 7% των αναγκών σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β 3 και χρώμιο και 5-6% σε φωσφόρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.
Η κατανάλωση τομάτας έχει συσχετιστεί με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος, αλλά και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η δράση αυτή μπορεί να οφείλεται στο λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ευρεία και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, στο οποίο η τομάτα είναι κύρια διατροφική πηγή. Όπως φάνηκε από μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν το περισσότερο λυκοπένιο παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος κατά 31% ( Journal of Nutrition το 2005). Αλλά, καθώς καταλήγουν συνεχώς και περισσότερες μελέτες, η ευεργετική επίδραση του λυκοπενίου ισχύει μόνο όταν δίνεται από φυσική πηγή, δηλαδή την τομάτα, και όχι όταν δίνεται μόνο του. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε ζώα φάνηκε ότι η κατανάλωση προϊόντων τομάτας, αλλά όχι του λυκοπενίου μόνου του, σχετίστηκε με προστασία από τον καρκίνο του προστάτη (μελέτη δημοσιευμένη το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute ) και μια μετα-ανάλυση 21 μελετών (δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention το 2004) το επιβεβαίωσε. Όταν συνδυάστηκαν τα δεδομένα και των 21 μελετών, φάνηκε ότι οι άνδρες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση σε ωμές τομάτες παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 11%. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες μαγειρεμένες τομάτες, ο κίνδυνος μειώθηκε στο 19%, ενώ ακόμα και μια μερίδα περίπου 200 γρ ωμής τομάτας (σχεδόν 1 φλιτζάνι) την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο κατά 3%. Παρόμοια αποτελέσματα ισχύουν και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από μία μελέτη σε ζώα (δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Research το 2003) φάνηκε ότι ο χυμός της τομάτας, αλλά όχι το λυκοπένιο μόνο του, είχε καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι το λυκοπένιο μέσα στην τομάτα συνεργάζεται και με άλλα φυτοχημικά, για να παράγει τα ευεργετικά αποτελέσματα. Στην τομάτα υπάρχουν και άλλα δραστικά συστατικά, όπως η κεμπφερόλη και το χλωρογενικό οξύ, τα οποία εμποδίζουν τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η τομάτα αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και Α, μολυβδαινίου και χαλκού, τα οποία ενισχύουν την αντιοξειδωτική της δράση. Ειδικά για τα καρδιαγγειακά, και άλλα μικροθρετπικά συστατικά που περιέχει η τομάτα έχουν προστατευτική δράση. Οι (διαλυτές) διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, το φυλλικό οξύ και η πυριδοξίνη είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του δυνητικά βλαπτικού μορίου της ομοκυστεΐνης σε αβλαβή υποπροϊόντα, το κάλιο και το μαγνήσιο προστατεύουν από την υπέρταση.
Η τομάτα αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, είτε ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη, πρωτεΐνη που αυξάνει τη συ γκέντρωση του ασβεστίου στα οστά, είτε μέσω άλλων μηχανισμών (μελέτες δημοσιευμένες στα επιστημονικά περιοδικά Journal of Nutrition και Biochemical and Biophysical Research Communications το 1996). Τέλος, το χρώμιο, στο οποίο η τομάτα είναι καλή πηγή, βοηθά τα διαβητικά άτομα να διατηρήσουν τη γλυκόζη στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι (διαλυτές) διαιτητικές ίνες, ενώ ένα άλλο είδος διαιτητικών ινών (αδιάλυτες), που βρίσκονται στη φλοίδα της τομάτας, βοηθούν στην ομαλή λειτουργεία του εντέρου.
Τι πρέπει να προσέξω;
Διαλέγετε τομάτες με πλούσιο βαθύ χρώμα, όχι μόνο γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ωραία γεύση, αλλά γιατί το βαθύ χρώμα υποδεικνύει ότι περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο.
Αποθηκεύετε τις τομάτες σε θερμοκρασία δωματίου. Θα διατηρηθούν περίπου για μία εβδομάδα. Αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία ωρίμανσής τους, τοποθετήστε τις σε χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο. Τα αέρια που εκπέμπουν αυτά τα φρούτα προάγουν την ωρίμανση της. Αν πάλι είναι υπερώριμες και δε θέλετε να τις καταναλώσετε ακόμα, διατηρήστε τις στο ψυγείο.
Καταναλώνετε τις τομάτες με τη φλούδα τους, είτε στις σαλάτες είτε στα φαγητά, για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη πρόσληψη του λυκοπενίου.
Η άγουρη τομάτα προκαλεί έντονες πεπτικές διαταραχές και δε θα πρέπει να καταναλώνεται ωμή.

 

Πορτοκάλια Λεωνιδίου

Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σανγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.
http://lh3.googleusercontent.com/-lIjomqLgf6o/UEXcBojD3lI/AAAAAAAAB9s/XDuGaJqj6BI/s800/portokalia.png
Τα πορτοκάλια μας καταλαμβάνουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Οι καρποί τους είναι γλυκείς και ζουμεροί, αγνοί και εξαιρετικά θρεπτικοί.
Φροντίζουμε τα δέντρα μας να είναι σε αρμονία με το χώμα που τα θρέφει. Για το λόγο αυτό, διαλέγουμε πάντα ποικιλίες συμβατές με το κλίμα της περιοχής και το χαρακτήρα του εδάφους.
Η κύρια ποικιλία που θα βρείτε στο Λεωνίδιο είναι το πορτοκάλι Μέρλιν, ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις, και Βάλέντζια, ποικιλία ιδιαίτερα ανθεκτική δίνει δε εύγευστα πορτοκάλια πολύ καλής ποιότητας.
Η παραγωγή πορτοκαλιών στο Λεωνίδιο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.000 τόνους ετησίως.
Η θρεπτική αξία του πορτοκαλιού
Παρόλο που το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί κυρίως με τη βιταμίνη C, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως εμπεριέχει και δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, οι οποίες αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ξεκινώντας από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπετε πως στο αγαπημένο φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.
Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και σωρεία αναλύσεων και μελετών, κυρίως σε πειραματόζωα, έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεών τους στην υγεία, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη σάρκα του. Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Επίσης, η επάρκεια σε φυλλικό οξύ, μειώνει το ρίσκο που διατρέχει η έγκυος να γεννήσει παιδί με προβλήματα νευρολογικής φύσεως, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε κορυφαίες επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης.
Τέλος, ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να δώσει σε μικρούς και μεγάλους έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη.

 

Μαρούλια Λεωνιδίου

Το μαρούλι (Lactuca sativa, Λακτούκα η ήμερη) είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η προέλευση του είναι η Ασία. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο του Θεοφράστου και τον Διοσκορίδη με το όνομα «θριδακίνη» και «θρίδαξ».
https://lh3.googleusercontent.com/-k6cEesZbz64/UEXkqCm5nOI/AAAAAAAAB-A/KIV3eGLvTpY/s800/marouli.png
Το μαρούλι είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες. Τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του είναι πολύ θρεπτικά. Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό. Τα πιο νόστιμα φύλλα βρίσκονται στο εσωτερικό του (καρδιά του μαρουλιού), αλλά τα εξωτερικά είναι αυτά που έχουν την περισσότερη χλωροφύλλη και είναι πιο θρεπτικά.
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να το βρείτε στον κάμπο του Λεωνιδίου σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής βοηθούν την σπορά και συγκομιδή αυτού του λαχανικού τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Η ετήσια παραγωγή του κάμπου του Λεωνιδίου σε μαρούλια ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 10 εκατομμύρια τεμάχια.
Η θρεπτική αξία του μαρουλιού
Με αφορμή την πολύ χαμηλή θερμιδική του αξία και την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, δεν εκτιμάται η αξία του στο καθημερινό διαιτολόγιο παρόλο που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό. Τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ). Αν μάλιστα ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια σαλάτα μαρουλιού, σίγουρα θα απολαύσετε ποικιλία στη γεύση και θα έχετε πολλά διατροφικά οφέλη.
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, όπως Α, Κ, C. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, κάλιο και χρώμιο, ενώ είναι και καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων.
Είναι πολύ καλό για την καρδιά, δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και κατά συνέπεια και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Λόγω του καλίου που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ακόμη, οι φυτικές ίνες είναι δυνατόν να ελαττώσουν την απορρόφηση της γλυκόζης και τα επίπεδα των μεταγευματικών επιπέδων ινσουλίνης.

 

Τ.10970-110-1993 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΠ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ"

 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΘΕΣΗ ΜΥΛΟΙ - Λεωνίδιο Αρκαδίας

ΤΚ 22300
Τηλ./FAX +30 27570 22606
e-mail: dimitra@leonidiocoop.gr